Bill Gates megtiltotta gyerekeinek a mobilhasználatot

Bill Gates megtiltotta gyerekeinek a mobilhasználatot

Tünde | 2017.05.12 | Olvasási idő: 6 perc

Hiába az emberiség legnagyobb technológiai úttörőjének egyike, Bill Gates saját gyermekeinek nem engedte meg, hogy 14 éves koruk előtt mobiltelefont használjanak. A gyermekek az étkezőasztalnál sem vehetik elő a mobiltelefon, valamint az esti lefekvés előtt is limitálta a digitális eszközök használatát a Szilícium-völgy királya.

A háromgyermekes apa a Mirror című napilapnak elmondta, hogy náluk az a szabály, hogy lefekvés előtt meghatároznak egy időpontot, ami után nem kütyüzhetnek a gyerekekek – szerinte ez biztosítja a könnyű elalvást és a nyugodt pihenést.

Mobiltelefon gyerekeknek?

A Microsoft tulajdonosa szerint fontos, hogy a technológiát jól használjuk, a gyerekek például házi feladatok elkészítéséhez vagy a barátokkal való kapcsolattartásra, de arra is figyelnünk kell, hogy a gyerekek ne essenek túlzásba.

Mi nem adtunk a gyerekeknek mobiltelefont, amíg nem lettek 14 évesek, hiába panaszkodtak, hogy bezzeg a többi gyerek már fiatalabb korábban kapott mobilt. A kütyük nálunk sincsenek például, amikor az étkezőasztalnál ülünk

– mondja Bill Gates.

Gates hozzáállása a technológiához és a gyerekneveléshez számomra követendő példa: bár én nem tiltottam meg a gyerekeimnek a korai kütyühasználatot (hazánkban a kétévesek közel fele használ digitális eszközöket), azzal egyetértek, hogy vannak olyan szituációk, amikor nincs helye a mobiloknak és tableteknek a gyerekek kezében. Nálunk ilyenek például (szintén) az étkezések, a fürdés (!!!), az esti beszélgetések. Azaz a kisebb lányaim már vacsorától kezdve nem kockulnak, tehát megvan a kellő kütyümentes idő ahhoz, hogy nyugodtan tudjanak aludni.

Megengedhető a mobiltelefon gyerekeknek?

Saját tapasztalat

A tizennégy és féléves lányom már más tészta. Mivel ő volt az első gyerek a családban, ő kapott először mobilt a kezébe és vele kezdtem el tanulni a digitális világról. Nála kellett (volna) kialakítanom a szabályokat és állást foglalni a főbb gyereknevelési kérdésekben, csak hát tapasztalat híján sokszor utólag látom, hogy mit kellett volna másképp tennem. Szerencsére van még két gyerek a családban, akiknél kamatoztathatom a megszerzett tudásomat.

Például a kisebbeknek és a nagyobbaknak való szabályokat. A példamutatást. A kommunikációt. És azt, hogy ha részt akarok venni az életük szinte minden területén, nem maradhatok le digitálisan sem. Fontos az együtt töltött minőségi idő akár online, akár a szabadban. Hogy ne a digitális szakadék szélesedjen közöttünk, hanem a híd épüljön rajta. Egy következő cikkben segítünk abban, hogyan lehet elkezdeni építkezni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai