Bejelölt a gyerekem tanára Facebookon! Mit csináljak?

Bejelölt a gyerekem tanára Facebookon! Mit csináljak?

Tünde | 2017.02.20 | Olvasási idő: 6 perc

Sokféle Facebook-felhasználót ismerek: van, aki ismerősöket gyűjt, bejelöl boldog-boldogtalant, és vissza is igazolja a szomszéd testvérének a gyerekeit is, és van a másik véglet, akinek két tucat ismerőse van csak, és szinte sosem használja a közösségi oldalt.

Én követem a háziszabályainkat, és ahogy a gyerekeim, én sem igazolok vissza senkit, akit nem ismerek személyesen. De mi van, ha olyan ember jelöl be, akit ismerek a való életben is, de nem szeretném, ha nyomon követné az aktivitásomat?

A minap a gyerekem egyik tanára jelölt ismerősnek Facebookon. A köszönésen kívül két szót nem beszéltem vele eddig. Heti két órában találkozik a lányommal, aki ráadásul nem is jó abból a tárgyból, (néha ég is az arcom miatta). Csak bámultam a képernyőre, és iszonyú rossz érzés töltött el. Semmi bajom a tanárral, sőt, egy nagy tudású, jó pedagógusnak tartom, mégis… megfogalmazódott bennem, hogy nem szeretném, ha az ismerősöm lenne. Furcsa lenne számomra, ha látná, hogy mikor, hova utazunk, mit csinálunk a szabadidőnkben, miket osztok meg és miket reagálok más bejegyzéseire. (Alapból úgy van beállítva a Facebook oldalam, hogy ezek az aktivitások ismeretlenek számára nem láthatók.)

A gyereknevelésben mindig jönnek új dilemmák

Nem mintha titkolnivalóm lenne, de ezeket az infókat azokkal szeretem megosztani, akiket egy kicsit jobban ismerek. Akik képben vannak az életem történéseivel, akikkel jóval több személyes kapcsolatom volt a köszönésnél. (Megjegyzem, itt is érvényben vannak a szabályok: nem osztok meg semmi olyat, amivel bárkit kellemetlen helyzetbe hoznék, és úgy viselkedem a közösségi oldalon, ahogy az életben is tenném.)

digitális gyereknevelés

Elgondolkodtam azon is, hogy ha mondjuk a másik gyerek osztályfőnöke jelölne be, akivel időnként beszélgetni is szoktam, és jóval szorosabb a viszony, mint egy szaktanárral, őt visszaigazolnám-e. (Megtaláltam őt a Facebookon, de magamtól eszembe sem jutna ismerősnek jelölni.) Sok olyan tanár van, aki a diákjaival kapcsolatban van a közösségi oldalon, és ott kommunikálnak. Sőt, szülői csoportok is alakultak itt. Talán régimódi vagyok, de nem gondolom, hogy a magánéletem a gyerekeim tanáraira tartozik, még ha aktuálisan épp van is közös ügyünk (amíg a gyerekek oda járnak).

Illik-e visszaigazolnom a tanárt, aki bejelölt?

Mi történik, ha nem teszem meg? Rosszul fog-e esni neki, lesz-e sértődés? Megoldás-e, ha visszaigazolom, de letiltom az üzenőfalamról (szerintem ez rosszabb, mintha nem igazolnám vissza). Vagy nincs jelentősége az egésznek? Ti mit gondoltok? Visszajelölnétek?

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai