Barátságok, szülinapok az interneten. Lehetséges?

Barátságok, szülinapok az interneten. Lehetséges?

Szonja | 2020.02.27 | Olvasási idő: 3 perc

Egyszer volt, hol nem volt, volt nekem egy baráti köröm. A férjem viccelődött vele, hogy mennyire nem tudja számontartani, éppen ki is az, akivel találkozni megyek. Nem egy nagy társaságom volt, barátnők párban, vagy külön-külön, de tényleg előfordult olyan, hogy elég sűrűre sikeredett a táncrend. Köttettek házasságok, érkeztek gyerekek, a barátok pedig maradtak. Egész addig, amíg az én gyermekeim meg nem érkeztek. 

Ma már azt mondom, van egy barátnőm. A majdnem legrégebbi, kétgyerekes, nem is közel lakó. Volt egy pont, amikor magam elé meredve azt kérdeztem, mi történt a régi társas életemmel, de aztán elég egyszerű volt átlátni az egészet: a kisgyermekes élet csak a legfontosabbaknak hagy teret, és mindkét félnek kemény erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy a barátság élő maradjon. És bizony van olyan is, hogy még ez sem elég, mivel az élet olyan akadályokat gördít elénk, amelyek már áthidalhatatlanok, legyen szó kilométerekben mért távolságról vagy világnézetbéli elszigetelődésről. 

Tortavágás videohívásban

Nagyon sokat segíthet azonban a szociális háló megtartásában, ha két személyes találkozó közt is életben tudjuk tartani a kapcsolatot. A telefonhívásoknál jóval többre is lehetőségük van már a digitális világ adta különböző lehetőségeknek köszönhetően. Vettem így már részt én is virtuálisan születésnapi köszöntőn, miközben éppen lázas beteg gyerekkel ültem a kanapén, markomban mobiltelefonnal. Természetesen Messengeren nem lehet elfújni a gyertyát, mégis kissé a buli részévé válhattam.

A videohívások és az instant üzenetek mellett sokféleképp maradhatunk barátok vagy akár családtagok mindennapos virtuális életének részesei.

Az egy-egy körnek készített és folyamatosan frissített netes fotóalbumok segítségével akár szavak nélkül is megoszthatók azok az élmények, amelyekről majd a következő személyes találkozáson beszélgethetünk.

Egy közös Facebook-csoportban bármilyen tartalmat megoszthatunk a másikkal: ha esetleg hasonló élethelyzetű emberek baráti köréről van szó, az azonnali kérdés-válaszok akár a gyermeknevelés apró-cseprő vagy nagyobb kérdéseiben is mankót adhatnak, de segítettem már hasonló módon esti fellépőruhát vagy mosógépet is választani.

Egy, akár jelszóval védett blog keretein belül sokkal részletesebben, összeszedettebben is írhatunk arról, ami foglalkoztat, ami örömöt vagy fejtörést hoz életünkbe. Kevésbé interaktív ugyan ez, mint egy Facebook-csoport, de több olyan felületet is ismerek, ahol bizony a kommentek egymásba fűzése még új barátságokat is kialakított a szerző egynást addig nem ismerő barátai között. A maratoni szoptatások vagy séták alatt elküldött üzenetek tömkelegét már említeni sem kell, a Messenger, Viber vagy Skype teljesen beépült életünkbe.

Nem mindig elég akarni

Amikor mindez nem elég, és a gyökeresen megváltozott élethelyzetben hirtelen azon vesszük magunkat észre, hogy valahogy csak csökken és csökken a barátok száma, az tagadhatatlanul nehéz pillanat lehet egy friss anya életében. Nem mindenkit ér utol ez a tapasztalás, de azért érdemes ilyenkor eszünkbe vésni: ha a barátság addig működött, amíg én minden körülmények közt utána mentem, kerestem, pátyolgattam, nyolc kerületen túl utaztam, magamon erőt vettem, akkor a kapcsolatnak szavatossági ideje volt, ez pedig lejárt. Ez lehet fájdalmas, de megkönnyebbülést hozó felismerés egyaránt.

Hogyan változtatta meg az anyaság a te életedet?

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai