Az online szakítás nehezebb, mint gondolnád!

Az online szakítás nehezebb, mint gondolnád!

Villányi Gergő | 2020.04.03 | Olvasási idő: 4 perc

Életünk meghatározó szereplőivel a kommunikáció és a kapcsolatok ápolása kiemelten fontos része a mindennapjainknak. (A felnőtteknek és kamaszoknak egyaránt.) A kapcsolatok közül is kiemelkedik a párkapcsolat, hiszen természetes, hogy minden csatornán igyekszünk sok időt együtt tölteni. Nagy beszélgetések, közös programok, hosszú séták és ezernyi más segít abban, hogy minél jobban összecsiszolódjunk és élvezhessük egymás társaságát. Mindennek a közösségi oldalakon és az online világban is nyoma van. De mi a helyzet, ha szakításra kerül a sor? Mi történik az online is összekötött élettel, a rengeteg emlékkel és a közösségi oldalak azonnali kapcsolódást ígérő szolgáltatásaival?

A közösségi oldalak „másik” arca

Ami korábban előny volt, most éppen az ellenkező irányba fordulhat. Még mindig kapjuk az értesítéseket, és ha kíváncsiak vagyunk sokszor bepillantást kaphatunk egy olyan (online vagy offline) életbe, aminek mi már nem vagyunk a részei.

A digitális énünk is sérül, hiszen egy része mostantól megváltozott, más kapcsolati státuszt kellene kiírnunk, és erre valószínűleg a környezetünk, ismerőseink is reagálni fognak. Tiniként különösen nehéz lehet mindez, hiszen nem csak érzelmileg megterhelő helyzet ez, hanem még a digitális világban is szembesülünk a szakítás következményeivel és hatásaival és olyan eszközök is a rendelkezésünkre állnak, amiket jobb, ha nem használunk ki.

A „beszólás” senkinek se tesz jót

A szakítás törvényszerűen érzelmi viharokat kavar mindenki lelkében, de rossz esetben veszekedések, harag, csalódottság is felüti a fejét a két fél között. A közösségi felületek pedig sok lehetőséget adnak arra, hogy mindezt a fájdalmat kiélhessük, levezethessük másokon vagy a volt párunkon. Azonban érdemes átgondolni, hogy ezzel nem csúszunk-e át az online bántalmazás oldalára. A személyeskedésből, zaklatásból, sértő fotók, üzenetek elküldéséből ugyanis könnyen komoly következményekkel járó ügy is keletkezhet.

Átírni a múltat

Szakításkor nagyon gyakori, hogy minden közös emléktől, együtt készített fotótól meg akarunk szabadulni egyszer és mindenkorra. Végig böngésszük az Instagram és a Facebook fiókunkat, majd mindent letörlünk, amit csak találunk. Ezzel azonban nagyon sok emléket is a szemétbe dobunk, amit később más szemmel néznénk. Érdemesebb elmenteni őket, hogy ne legyenek szem előtt és később dönteni a sorsukról.

Hasonlóan gyakori a letiltás is, amivel minden online kommunikációt megszűntetünk a másik féllel. Ez az önvédelem eszköze is lehet, hiszen jobb ilyenkor egy időre eltávolodni a másiktól. Offline ezt viszonylag könnyen megtehetjük, az online világ azonban egy pillanat alatt összeköt minket, ha azt akarjuk.

Saját magunk számára készítünk csapdát!

A távolság segíthet gyógyulni és feldolgozni a történteket, de ha újra és újra felszakítjuk a sebeinket, akkor azzal önmagunknak ártunk csak, és kutatások bizonyítják, hogy ha „csak” ránézünk az exünk profiljára, „csak” végig böngésszük az Insta vagy FB falát, az akár fél évvel is meghosszabbíthatja a továbblépéshez és feldolgozáshoz szükséges időt. Ez a „kémkedés” olyannyira kontraproduktív, hogy még olyan fantáziákhoz is elvezethet, hogy az exünk zenékkel, fotókkal, idézetekkel nekünk akar üzenni.

Tanácsok szerelmi bánattól szenvedő kamaszoknak?

A szülőknek gyakran kevés tapasztalata van abban, hogy egy szakítást mennyire megnehezít az online világ. Az ő kamaszkorukban még nem voltak ilyen felületek és a szakítást, a határok meghúzását csak offline kellett megoldaniuk. A feldolgozás, az érzelmekkel való megbirkózás online következményeit is jó, ha észben tartjuk, hiszen ami egyszer felkerül a netre, az utána letörölhetetlen onnan. Ezért jó meggondolni, hogy első dühünkben, csalódottságunkban hogyan reagálunk, és erről a kamaszokkal is beszélgetni kell.

Ezenkívül az offline világban is sok megoldás, segítség létezik, és nagyon fontos a barátok, szülők támogató jelenléte. Egy megértő beszélgetés nagyon sokat segíthet úgy is, hogy egy kis időre kiszakít a belső érzelmi viharokból, azzal együtt, hogy érezzük, nem vagyunk egyedül a problémával.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai