Az interneten is emlékezhetünk elhunyt szeretteinkre

Tünde | Olvasási idő: 4 perc

Tünde

Kor: 40 Gyerekek száma: 3
"Szeretném úgy nevelni a gyerekeimet, hogy a digitális világ minden előnyét ki tudják használni - és közben elkerüljék a veszélyeket is. Igyekszem megteremteni a közös szórakozás lehetőségét a lányaimmal az online világban is."

Halottak napja környékén megtelnek a temetők, krizantémok, gyertyák, mécsesek lepik el a sírokat. Sokan viszont nem tudnak vagy nem szeretnének kimenni a temetőbe. Nekik sem kell lemondani a méltó megemlékezésről. Az online világ is kínál felületet a gyászra, a részvétnyilvánításra.

 „A valódi közösségi gyászrítusok a modern világban jelentős átalakuláson mennek keresztül. Ilyen módosulás az elhunytakról való megemlékezés digitális módja is, melynek hagyománya már hosszabb ideje létezik. A gyászolók oldalakat hoznak létre elhunyt rokonaik, barátaik számára, ezen keresztül tartják a kapcsolatot a közös ismerősökkel, miközben folyamatosan „gondozzák” az oldalakat” – mondta el korábban a Digitális Család egyik pszichológusa. Bemutatunk most néhány felületet, ahol gyászolhatunk vagy emlékezhetünk szerettünkre.

Gyászhirdetések

Régen újságok gyászhirdetési rovatában, rendelőkben, faliújságokon adtak hírt a gyászolók rokonuk, szerettük haláláról. Ma már online felületen is közzétehetik a halálhírt a hozzátartozók, ismerősök. Az online gyászhirdetési oldalon nemcsak a halálhírt lehet megosztani, megemlékezésre, részvét- és köszönetnyilvánításra is van lehetőség.

Az interneten is emlékezhetünk elhunyt szeretteinkre

Gyertyaláng

Az egyik legismertebb gyászoldalon egy rövid regisztrációt követően bárki gyújthat virtuális gyertyát elhunyt szerettének, ismerősének. A meggyújtott gyertya körülbelül egy hétig „ég”. Az elhunyt személyekre kattintva látható, hogy mikor és ki gyújtott az első gyertyát és hányat gyújtottak összesen az emlékére.

Emlékoldal a Facebookon

Korábban problémát jelentett a közösségi oldalon, hogy egy felhasználó halála esetén a profilja ugyanúgy elérhető a felületen. Mára már jelezhetjük a Facebooknak, ha az adott felhasználó már nem él. A megfelelő bizonyítékok (pl. halotti anyakönyvi kivonat) birtokában kérhetjük a fiók törlését, de azt is, hogy emlékoldallá változtassák. Utóbbi esetben az elhunyt felhasználó neve mellett az „emlékére” szó olvasható. Az adatvédelmi beállításoktól függően a fiókhoz tartozó ismerősök megoszthatják emlékeiket az oldalon. Ha a barátok és rokonok szeretnének a Facebookon egy további olyan helyet, ahol közösen megemlékezhetnek szerettükről, csoport létrehozására is van lehetőség.

Everrip

Az Everrip megvalósításának gondolata akkor fogalmazódott meg bennem, amikor először álltam Apukám sírja előtt. A kegyetlen szomorúságban az volt az első gondolatom, hogy nem akarom elfelejteni. Nem akarom, hogy kifakuljanak a képek, elvesszenek a történetek és feledésbe merüljön az emléke. Lehetővé akartam tenni, hogy az unokáim unokái is tudhassák egyszer, milyen csodálatos ember volt Ő! Az Everrip célja az, hogy MÉLTÓ megoldásokat, segítő kezet nyújtson minden megemlékezni vágyó, gyászoló ember számára, kortól, nemtől, politikától és vallási tovatartozástól függetlenül, bárhol is éljen a világban

– írja az emlékoldal létrehozója. Az oldal alapvetően ingyenes, de ha valaki QR-kódot is szeretne kapni, amit az elhunyt igazi sírján elhelyezhet, illetve háromnál több képet vagy zenét is szeretne feltölteni az oldalra, évente 12 dollárért ezt is megteheti. Az emlékoldalak alapvetően digitális megemlékezésről szólnak, de közzétehető az elhunyt sírhelyének pontos elhelyezkedése is, hogy a hagyományos emlékhely is könnyen megtalálható legyen.

Ti gyújtottatok már gyertyát virtuálisan? Megemlékeztek elhunyt szeretteitekről online is, vagy hagyományos módon tartjátok meg ezt a szomorú napot?

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai