Az Instagram az új Facebook?

Az Instagram az új Facebook?

Tünde | 2018.01.03 | Olvasási idő: 4 perc

Az Egyesült Államokban az Instagram és a Snapchat már letaszította a trónról a Facebookot – legalábbis a 18 év alatti fiatalok körében. Kutatásunk szerint itthon is átvette a vezetést az Instagram.

Több mint háromszázan töltötték ki (nem reprezentatív) kérdőívünket, melyben arra kértük a szülőket, kérdezzék meg gyerekeiket, hogy melyik a kedvencük a három fenti alkalmazás közül. Arra is kíváncsiak voltunk, miért kedvelik ezeket az applikációkat a gyerekek.

A válaszadók közül a legtöbben az Instagramot jelölték meg a gyerek kedvenceként, melyet a Facebook követ szorosan, a harmadik helyet pedig a Snapchat szerezte meg. A 10-13 éves korosztály jelölte meg leggyakrabban az első helyen a Facebookot, míg a 15-18 éves korosztály az Instára voksolt leginkább. A Snapchat főleg a 13-14 évesek kedvence a minifelmérésünk szerint.

Miért ez a kedvenced?

Instagram

Aki első helyen jelölte az Instagramot, azért kedveli ezt az alkalmazást, mert

Sokkal jobban kezelhető, mint a Facebook, sokkal jobb a tartalom, és a képeket is normálisan lehet látni.”

Van, akinek a gyermeke még csak ezt használhatja (nincs minimum korhatár). Többen pedig azért szeretik, mert sok a kép és kevés a szöveg. Mások szerint

„Az Instagramon sokkal több dolgot el lehet érni, kevesebb az olyan reklám, ami teljesen érdektelem számára.”

Van, akinek azért szereti a gyereke az Instagramot, mert az általa követett oldalak bejegyzéseit mutatja – ez a tartalom pedig érdekli őt. És van, aki úgy érzi, a Facebook és a Snapchat nem neki való:

„Minden barátom az Instagramon van. A többin „öregek” vannak.”

Az Instagram az új Facebook?

Facebook

Aki a Facebookot használja leginkább, az azért teszi például, mert az osztálytársai is ott vannak, és itt kommunikál velük:

Minden egy helyen van: képek, osztálycsoport, oldalak”.

Mások azért szeretik, mert érdekesebb, tartalmasabb és sokkal több cikk található rajta. Többen emelték ki a kommunikációt, amely szerintük könnyebb és egyszerűbb a Facebookon, valamint többnyire mindenkit utol lehet érni rajta.

Snapchat

A Snapchat azért jön be leginkább a felhasználóknak, mert egy idő után törlődik a feltöltött tartalom, és mert képekkel lehet kommunikálni. Továbbá azért, mert nincsenek reklámok. Egy 16 éves fiatal szülei ezt írták:

„Minden barátja ezt használja, itt látják, ki merre jár.”

Ahogy a minikutatásunk eredményeiből látszik, hazánkban is egyre több fiatal használja az Instagramot, és egyre elavultabb a szemükben a Facebook. Ha lépést szeretnénk tartani velük, nem árt, ha megtanuljuk mi is kezelni az alkalmazást, hogy továbbra is a gyermekünk online világának részesei maradjunk. Én már letöltöttem a mobilomra az Instát. Hamarosan be is mutatom itt az alkalmazást, amiből megtudható, hogyan kell kezelni és miket lehet vele csinálni. Ha mást nem, talán megértjük, miért olyan népszerű a fiatalok körében ez az applikáció.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai