Az Insta profilom is én vagyok! – Miért követünk influencereket?

Az Insta profilom is én vagyok! – Miért követünk influencereket?

Villányi Gergő | 2018.10.08 | Olvasási idő: 5 perc

A fiatalabb generációk egyre otthonosabban érzik magukat a közösségi médiában és mindennapi életük szerves részének tekintik azt. Ha közelebbről is megvizsgálunk egy-egy insta-fiókot, látható, hogy itt nem csak tárgyakról, tájakról, ételekről készült képeket látunk, hanem vélemények is megjelennek. Ahogy az öltözék, a személyes tárgyak is kifejeznek egy karaktert, stílust, úgy a közösségi média is az önkifejezés és öndefiníció eszköze lett. Ám nemcsak abban, amit megmutatunk magunkról, hanem olyan téren is, hogy kiket követünk.

Hírességek és nagy számok

Kicsit több, mint 3 milliárd aktív közösségi oldal-használó él ma a Földön, átlagosan 5 közösségi média fiókkal rendelkeznek (pl. Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp , Pinterest, Snapchat, Tumblr). 2017 közepe és utolsó harmada között a felhasználók száma 121 millióval növekedett, vagyis ez olyan, mintha 15 másodpercenként regisztrált volna valaki új. A Messenger és a WhatsApp minden nap 60 milliárd üzenetet juttat célba. Az Instagramra naponta kb. 95 millió képet töltenek fel, amik között 4200 millió like oszlik meg naponta, és a statisztikák szerint a legtöbbet fotózott és feltöltött étel a pizza.

Az Instagram legnépszerűbb szereplői egyértelműen a hírességek világából jönnek. Kylie Jenner, Selena Gomez, a Kardashian család vagy Beyoncé nevét alig van, aki ne ismerné. De a közöttük meghúzódó Christiano Ronaldo vagy Dwayne „The Rock” Johnson is hiába a sport világából érkezett, a híresség címke már nekik is jár. De miért vonzó őket követni? Mit adnak a rajongóiknak a posztok, a fotók és hogyan lehetséges, hogy egyetlen ember életének minden rezdülését 100 milliós tábor követi nap, mint nap?

A nagy sztárok sokszor a bejegyzéseiket nem maguk írják, a kommentekre nem maguk válaszolnak, általában social media manager(vagy csapat) kezeli a profiljaikat. Profi stáb dolgozik a fotóik elkészítésén és retusálásán, így csak illúzió, hogy a valódi életükbe kapunk bepillantást. Félreviszi a fiatalokat, ha túlságosan hiszékenyek a közösségi médiában.

Az Insta profilom is én vagyok! – Miért követünk influencereket?
Hatással az egész világra

A hírességeket övező hatalmas figyelem és a társadalomra gyakorolt hatásuk nem újdonság. Jó példa erre az is, hogy a fehér színű menyasszonyi ruha azután lett elterjedt szokás, hogy Viktória királynő 1840-ben ilyet viselt. Ha lett volna Instagram oldala, akkor virálisnak, futótűzként terjedő divathullámnak nevezték volna ezt a jelenséget elődeink.

Egyfelől a nagy figyelem azt is jelenti, hogy némiképp hasonlítani szeretnénk azokra, akiknek a társadalmi státusza magas. Mindebben az a törekvés is benne van, hogy igyekszünk ellesni azokat a dolgokat, ami őket oda juttatta és így magunkat is előnyösebb szociális helyzetbe hozhatna. A paraszociális, vagyis egyoldalú kapcsolatok arról szólnak, hogy az egyik fél időt, érzelmi energiát és figyelmet szentel a másik – passzív – félnek. Online az ilyen kapcsolódások távolsága is lecsökkent, hiszen a közösségi oldalak közvetítő szerepe által akár élő kapcsolatba is kerülhetünk némely hírességgel – akár személyesen is válaszolhat a Twitter üzenetünkre, vagy hozzászólhat az Insta fotónkhoz, ahol betageltük. Ha pedig nehézséget okoz az ismerkedés, akkor a közös imádatunk tárgya máris egy közösséggel is „megajándékoz” minket, ahol azonnal interakcióba léphetünk a hozzánk hasonló gondolkodású rajongókkal.

Mint egy óriási, színes magazin

A promóciós, reklámként funkcionáló posztok, az életviteléről vagy a híresség mindennapjairól szóló fotók, a bepillantást engedő bejegyzések mind kapcsolatot építenek. Mindkét fél megkapja azt, amire vágyik, amiből profitál, ráadásul egy nagyon is változatos formában. Ruhák, szépségápolási kiegészítők, új receptek, egzotikus országok tájai, magánéleti pillanatok, a kulisszák mögé bepillantás lehetősége, újdonságok, lényeges eseményekhez kapcsolódó vélemények, meglátások, elemzések – majdnem olyan érzés, mintha a világ összes magazinját egyszerre lapozgatnánk, ráadásul úgy, hogy a mi ízlésünk alapján van szűrve a tartalom.

Nem csoda, hogy a legnagyobb követőbázissal rendelkezők neve egybeforrt az influencer – befolyásoló szóval. Ők azok, akik felnőtteknek és sok esetben gyerekeknek irányt, trendet mutatnak, vágyakat keltenek fel, információt, tudást osztanak meg és egy olyan világra nyitnak ajtót, ami sokak számára enélkül elérhetetlen maradna. Ezért is nagyon fontos, hogy a felelősség része legyen annak a kapcsolatnak, ami a véleményvezér és a követői között él. A magas státusz és a különleges lehetőségek mellett fontos, hogy a hibázni és ezt belátni képes, a tanulságokból fejlődni tudó emberi oldal is figyelmet kapjon – ez is példamutatás. A fiatalokat pedig fel kell készíteni arra, hogy bizonyos távolságtartással, kritikus gondolkodással ugorjanak bele a közösségi média világába.

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai