Álhírek és egyéb online csapdák – Így védd meg tőlük a gyerekedet!

Álhírek és egyéb online csapdák – Így védd meg tőlük a gyerekedet!

Villányi Gergő | 2019.04.17 | Olvasási idő: 4 perc

Hangzatos, figyelemfelkeltő címek, fél információk, érdekesnek tűnő kvízjátékok és igaznak tűnő, de valójában hamis hírek, fél (vagy negyed) igazságok. Az online világ „sötét oldalán” ott találjuk azoknak a trükköknek a gyűjteményét, amik a figyelmünkért, a klikkjeinkért, lájkokért és az adatainkért versenyeznek. A probléma csak az, hogy komoly veszélybe is kerülhetnek a személyes adataink és a privát fotóink, filejaink, ha nem vagyunk elég tudatosak, miközben a neten barangolunk. Ha pedig mi szemet hunyunk a veszélyek felett, akkor a gyerekeinket sem tudjuk megvédeni vagy felkészíteni arra, hogy online nem minden az, aminek látszik, és nem mindenki jóindulatú.

Ha túl szép, hogy igaz legyen, akkor gyanakodj!

Tegyük fel, hogy épp a laptop előtt ülünk és felbukkan egy hír, miszerint 30 ezerért új autót kaphatunk, egy hihetetlen ajánlat segítségével, de csak most, a készlet véges, és már számol is vissza egy óra a képernyőn, jelezve, hogy az ajánlat mindjárt kicsúszik a kezünkből. Egy jó szándékú gyerek vagy idős ember máris kapva kapna az alkalmon, hiszen ez tényleg szuper ajánlatnak tűnik, és a saját (vagy a szülei) bankkártyája adatainak a megosztását sem érzi nagy árnak. Aki azonban jártasabb, az tudja, hogy ami túl jónak tűnik, az nem igaz. Ráadásul az olyan trükkök felismerése, mint az időnyomás (már csak 1 perced van dönteni!) vagy a nagyon exkluzív ajánlat (már csak 3 darab és épp 30-an nézik az oldalt!) is bevett fogások ilyenkor. Alaptézis, hogy nincsenek minden gyógyító csodaszerek és sajnos, új autónk sem lesz pár tízezerért cserébe.

A Facebook „Cambridge Analytica botránya” után szélesebb körben vált nyilvánvalóvá, hogy a bugyuta kvízjátékok (mi az indián neved? mi a rád legjellemzőbb 3 tulajdonság, melyik Disney hercegnő lennél, mikor találod meg a tökéletesen boldog életet és társai) csaknem 120 millió felhasználó adatait gyűjtötték be és adták tovább jó pénzért. Ehhez azonban az is kellett, hogy jogosultságot és hozzáférést adjunk az ilyen kvízjátékoknak vagy a felbukkanó ablakoknak (pop-up), amik azonnali cselekvésre ösztönöznek.

Többet ésszel!

Hasznos tudatosítanunk azt is, hogy milyen manipulációval élnek azok, akik az adatainkra vagy a figyelmünkre pályáznak. A nagy érzelmeket megmozgató címek (rettenetes, borzalmas, hihetetlen, imádnivaló) ritkán takarnak valóban ilyen szenzációs tartalmat – kattintásvadászatra viszont tökéletesek.

Gyakori trükk a cliffhanger-hatás is, amit mindenki ismer, ha nézett már sorozatot. Belógatnak valami izgalmasat (a sorozat végén a főhős a szakadék szélén kapaszkodik) és alig várjuk, hogy kiderüljön a folytatás. Ez online tartalmakra is igaz, ahol az ígéretet ritkán követi olyan tartalom, ami valóban hasznos vagy értékes, ha ilyen módon tálalják elénk.

Manapság már mindenkinek ismerősen hangzik az álhírek (fake news) fogalma. Arról is tudunk, hogy a fotók hihetetlen mértékben manipulálhatók. Egy blog indítása sem túl nehéz feladat és ott bárki, bármilyen témának lehet önjelölt szakértője, akár valós tudás nélkül is.

Kattintás előtt mérlegelés!

-    Ami túl hihetetlennek vagy jónak tűnik, az biztosan nem igaz.

-    Jól gondoljuk meg, hogy egy app, egy játék mihez kér és kap hozzáférést, ha telepítjük vagy játszunk vele.

-    A felbukkanó ablakoknak csak megbízható, számunkra ismerős oldalakon higgyünk.

-    Nézzünk utána, hogy aki az adott cikket, írást jegyzi valóban szakértő-e.

-    Tájékozódjunk több forrásból, és a hivatkozásokat is ellenőrizzük, hogy valóban megerősítik-e az adott hírt vagy véleményt.

-    A hitelesség kiderítése fontos, ellenkező esetben inkább kételkedjünk és keressük meg a kívánt információt máshol.

Azzal, hogy egyre tudatosabbá és tapasztaltabbá válunk, nem csak magunkat vértezzük fel az ártó hatások és csapdák ellen, de mindezt a tudást a gyerekeknek is tovább tudjuk adni. Sőt, hiába sajátítják el a fiatalok gyorsan az eszközök kezelését, az élettapasztalat,  a logikai gondolkodás és az összefüggések megtalálása terén a felnőtteknek komoly előnyük van. A legjobban akkor járunk, ha sokat beszélgetünk a digitális világ minden oldaláról és mindenki megoszthatja a véleményét, tapasztalatait és az ötleteit is. Tanulhatunk egymástól, miközben vigyázunk is egymásra, így pedig mindenki jól jár!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai