A francia iskolákban a szünetben is tilos lesz a mobilozás

A francia iskolákban a szünetben is tilos lesz a mobilozás

Vica | 2018.01.30 | Olvasási idő: 5 perc

Futótűzként terjedt el világszerte, hogy 2018-ban a francia iskolákban betiltják a mobiltelefon használatát. Az órán mobilozás eddig sem volt ajánlott, de innentől sem a szünetekben, se ebédelés közben nem lesz szabad ezeket elővenni. Mit várnak ettől az indítványozók, és mit szólnak hozzá az érintettek?

Jobb teszteredmények a tiltás után

A francia kormány többek közt a London School of Economist 2015-ben publikált tanulmányára támaszkodhat, amely szerint a tiltás után a 16 évesek teszteredményei 6,4 százalékkal javultak, ami annak felelt meg, mintha öt napot adtak volna hozzá az iskolaévhez. A kutatók hozzátették, hogy ráadásul a legkevésbé jól teljesítő, és a rosszabb családi háttérrel rendelkező fiatalok profitáltak ebből a legtöbbet, leginkább az ő eredményeiken látszott a különbség. A francia miniszter pedig hozzátette: „komoly probléma, hogy a gyerekek nem játszanak vagy beszélgetnek a szünetben, ami oktatási szempontból is káros”.

A fiatal francia elnök, Emmanuel Macron már korábban is ígérgetett ilyesmit, miközben New York korábbi polgármestere, Michael Bloomberg már 2006-ban megpróbálkozott valami hasonlóval, ami ott a szülők ellenállásán bukott végül el, miszerint a szabály betarthatatlan volt (illetve nem mindenütt sikerült betartani), de a kapcsolattartás jogára is hivatkoztak. Végül Bill de Blasio, Bloomberg utódja eltörölte a szigorú tiltást, de most is az a szokásos a New York-i iskolák többségében, hogy a diákok behozhatják ugyan a telefont, de iskolaidőben tilos elővenniük.

Szekrénybe zárni, kosárban gyűjteni

Az USA-ban egyébként új iparág született a tiltások talaján: sok iskolában napi egy dollárért lehetett a biztonságos kis szekrénykékbe zárni a mobilt, hogy ne legyen vita azon sem, hogyan kerülnek ezek vissza a tulajdonosokhoz. Magyarországon általában kis kosárkákba gyűjtik a telefonokat az első óra előtt azokban az iskolákban, ahol komolyan veszik a tiltást, de így is előfordul, hogy nem mindenki adja le - bár az olyan szemtelenség ritka, mint amiről én hallottam: két diák azzal igyekezett „feldobni” a számukra unalmas történelemórát, hogy élő közvetítést adtak valamelyik közösségi oldalra - kicsit túl sokan és túl gyorsan találtak rá a felvételre, ezért igazgatói intő és persze a videó eltávolítása lett a vége.

Így látja egy érintett

A francia iskolákban a szünetben is tilos lesz a mobilozás
Mivel közvetlen véleményre is kíváncsi voltam a francia tiltást illetően, ahhoz a gyerekkori barátnőmhöz fordultam, aki Párizsban él francia férjével, és két gyerekük francia iskolába jár.

„A francia iskolák többsége "körzetes", tehát ritkább, hogy a családi logisztika vagy a praktikus kapcsolattartás nehezül meg nagyon az általánosban.”- mondta előbb a gyakorlatias részét, majd hozzátette: „vannak azért különlegesebb, nem körzetes sulik is, az én gyerekeim is csökkentett óraszámú intézménybe járnak, mert magas szinten tanulnak hangszeren játszani, ez messzebb van a lakásunktól, ezért kell a telefon. De órán eddig se vehették elő, sőt, én úgy láttam, egy budapesti elitiskolában sokkal többet mobiloztak a gyerekek, mint a francia közegben. Viszont odakint sokkal tudatosabban figyelik, van-e káros, függőséget kialakító hatása a mobil eszközöknek, számos pszichológus szakosodik most már erre.

Eddig az a tapasztalat, hogy az egészen pici korban sokat gépező gyerekeknél figyelnek meg viselkedészavarokat. Az iskolások között kevesebb az, aki segítségre szorul függőség, iskolai teljesítményromlás vagy magatartásproblémák miatt, de ők komoly elvonási tüneteket is mutathatnak a „kezelés” elején. A netes felületen történő kortárs zaklatás is kiemelt figyelmet kap Franciaországban, sajnos nagyon gyakori jelenség, amitől sok gyerek szenved komolyan, más kérdés, hogy pusztán az iskolai tiltás ezt a problémát nem fogja felszámolni. De az nem baj, ha figyelmet kap a gyerekek tudatos számítógép-és mobilhasználata, miközben a legfontosabb még mindig az, mi felnőttek milyen példát mutatunk.”

És ti mit gondoltok erről? Jó lenne, ha teljesen kitiltanák az iskolákból a mobiltelefonokat?

Forrás>>>

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai