5+1 ok, amiért a gyerek a neten lóg

5+1 ok, amiért a gyerek a neten lóg

Villányi Gergő | 2017.12.08 | Olvasási idő: 5 perc

Az online töltött idő megnövekedett, és a jövőben sem fog csökkenni. Nem mindegy azonban, hogy mit miért történik, amikor a gyerek a neten lóg. A gyerekek tanulni, beszélgetni, szórakozni, játszani és információt gyűjteni is tudnak online, ezért nemcsak az ott töltött idő, hanem annak a célja is fontos (persze a végleteket elkerülve). Rövid útmutató szülőknek az online idő előnyeiről és hasznáról.

„Nem értem én ezeket a fiatalokat, olyan, mintha egy másik világban élnének!”

– hallhatjuk időnként a szülőktől.  Digitális bevándorlóként – vagyis akiknek a gyermekkora, fiatalkora még zömmel online lehetőségek és eszközök nélkül zajlott – érthetetlen vagy ijesztő, hogy a gyerekek odaragadtak a monitorok, képernyők elé. A digitális bennszülöttek beleszülettek az online, kütyükkel teli világba. Számukra mindez már nem technológiai csoda, hanem olyan természetes, mint a levegővétel. Mindennapjaik nemcsak kiegészítéseként, hanem szerves részeként kezelik a digitális eszközöket, felületeket és az énképük, önkifejezésük alapvető részévé is vált ez. Szabadidejük nagy részét online elfoglaltságokkal töltik, és kapcsolatokat is ott találnak, vagy épp ápolnak.

De milyen motiváció vezeti az online világban a fiatalokat?

1. Kíváncsiság – a lifelong learning (élethosszig tartó tanulás) nem mai definíció, de az online világ hatalmas mennyiségű tudást tesz elérhetővé, és ezt a fiatal generáció örömmel használja ki.

2. Kompetenciák, készségek – Ki ne érezte volna időnként, hogy elveszett az online tér dzsungelében és maguk alá temetik az újdonságok? A gyerekek számára az online tér játékszabályai, változásai és fejlődése a mindennapjaikat érintő, hangsúlyos dolog – része kell, hogy legyenek, ha érteni, használni akarják.

3. Szakma, hivatás – A fiatalok a böngészések és képességeik, tudásuk  csiszolása során olyan szakmákra is készülnek, amik egyelőre nem is léteznek, de a digitális világ fejlődésének sebessége alapján néhány év alatt valósággá válhatnak.  Vagyis a hagyományosnak nevezett utak eltűnnek és körvonalak, trendek és új igények merülnek fel, amihez az interneten át is vezet az út. Ilyen lehet a 3D nyomtató „asztalos”, a drón-fotós, de a digitális halállal, függőségekkel foglalkozó szakember is.

5+1 ok, amiért a gyerek a neten lóg
4. Kultúrák, érdekességek – Más országokkal megismerkedni, egy kultúrát felfedezni mindig izgalmas. Az online világban beszélgetések, fórumok, csapatmunka és megoldandó problémák egész sora várja a fiatal generációt, és mindehhez egy monitor és egy billentyűzet is elég lehet. Ezzel bővül a látókörük és idegen nyelv gyakorlásként is kiváló lehetőség.

5. Pihenés, szórakozás – Számos lehetőséget teremt az online világ a kikapcsolódásra is. Filmek, sorozatok, dokumentumfilmek, tanulásra ösztönző videók várják, hogy valaki megtalálja őket. És mindez a játékokra, a vicceket, tanulságos vagy épp szarkasztikus történeteket összegyűjtő oldalakra is igaz.

5+1. Kapcsolatok, barátságok – Az online iskolai napló és tanulói csoport természetesnek tűnik, hiszen az iskola fontos dolog. De ugyanezeken a platformokon tartják a kapcsolatot, érik el egymást gyorsan, vagy épp kérnek segítséget a fiatalok – sőt, a felnőttek jó része is. Ismerkedésre, az épp távolban levő barát vagy pár elérésére is hasznos. Élményeket, képeket, történeteket osztanak meg egymással, emlékeket tárolnak.

Lehetőségek

Mindez jól szemlélteti, hogy mennyi olyan lehetőség van a digitális világban, amitől nem lehet elzárni a fiatalokat. A világ azonban bármilyen fejlett is legyen, nem csupán online felületekből áll. Az élő találkozások, az offline programok és az emberi kapcsolatok is legtöbb esetben a monitoron kívüli világban vannak. Ott is el kell tudni igazodni, és az ehhez szükséges készségek is fontosak. Itt ér össze a két világ, ami harmonikusan összeillesztve alkotja a minket körülvevő valóság egészét.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai