10+1 szabály, hogyan ne égesd le a gyereket a Facebookon

10+1 szabály, hogyan ne égesd le a gyereket a Facebookon

M.anna | 2016.12.29 | Olvasási idő: 6 perc

Facebookja ma már szinte mindenkinek van. Bár a kamaszok egy része másfajta online aktivitásba is menekül a szülők elől – mert a szülők világa minden kamaszgenerációban, legyen online, vagy nem online, cikinek számít– de a Facebookon valószínűleg jelen van, és szinte biztosan aktív is.

Összeszedtünk néhány alapvető tanácsot, hogyan viselkedjen Facebookon az idősebb generáció.  Előzetesen és fő szabályként annyit, hogy bizalmasan, de nem bizalmaskodóan, kedvesen, de nem túláradóan.

1. Regisztráció

Ha még csak most regisztrálsz, jelezd a gyereknek, hogy mit tesz. Hiszen éppen most lépsz be – mit belépsz, rontasz be ajtóstul a magánéletébe! Jelöld be nyugodtan, de ne zaklasd és ne gyötörd azzal, hogy mikor jelöl vissza. Időbe telik letakarítani azt az idővonalat.

2. Ne kezdd el bejelölgetni a barátait

Se most, se később. Még akkor sem, ha valóban ismered őket. Ez kamaszkorban különösen érzékeny téma, úgy veheti, hogy ráakaszkodsz, ellenőrizni akarod. Ha jófejnek tartanak, bejelölnek majd.

3. Attól még beszélgethetsz velük

De mértékkel. Egy idő után. Nálam jóval fiatalabb, még kamasz testvéreim, miután felépültek abból a sokkból, hogy anyánk figyeli online aktivitásukat, kifejezetten szeretnek felvágni azzal, milyen okos és vicces, és milyen jó kis kommenteket hagy az általuk megosztott tartalom alatt. Persze a túlzott jelenlét is elviselhetetlen lehet: nem kell mindenhez hozzászólni. Nagyon fontos a hangvétel is: ne legyen túlzottan bizalmaskodó, nem egy vagy közülük, hanem szülő.

4. Sose használj orros szmájlit

Mert rettenetesen ciki. Viccet félretéve: a szülők sincsenek letiltva az emotikonokról, de tanulják meg megfelelő módon és gyakorisággal (=ritkán) használni őket. Sajnos a kamaszok ebben elég szigorúak, körbekérdezésem alapján a még cikiségmentesen felhasználható emojik száma az életkorral exponenciálisan csökken.

5. Ha van közös barátotok, beszéld meg a gyerekkel a róla készült képeket

Ha van bármiféle közös ismerős, aki láthatja a fotóidat (elég nagy valószínűséggel van), sose tegyél fel képet róla a megkérdezése nélkül. Se frisset, se régit. Akkor se, ha nincs rajta betaggelve. És a betaggelés…

10+1 szabály, hogyan ne égesd le a gyereket a Facebookon

6. SOHA NE TAGGELJ BE RÓLA SEMMIT A BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL

Se friss képet, se régit. Főleg babakorit nem. Gyűlölik azt is, ha megosztott cikk, pandás videó, aranyos kép, etc. kerül fel a nevükkel, de a belegyezésük nélkül.

7. Falra posztolni lehet... néha

Furcsa módon az összes általam ismert kamasz szerint néha egy-egy kedves videó, kép, cikk jól tud esni a szüleiktől a falukra posztolva. A kulcsszó a néha, ami egyet jelent a ritkán-nal, ami egyet jelent a szinte sohával. A naponta, kétnaponta posztolgató szülő nagyon hamar le lesz tiltva. Érdemes meg is magyarázni pár kedves szóval, miért tartottad fontosnak a posztot. Sose legyen politikai, vagy vallási tartalom, vagy ami az iskolai megítélését csorbíthatná!

8. Ne sértődj meg, ha valamit töröl

Mivel sosem tudhatod, mi számít cikinek és mi nem, ne sértődj meg azon, ha egy általad megosztott tartalmat, képet, kommentet töröl. Ne vond felelősségre online! Beszéld meg Facebookon kívül.

9. Sose szégyenítsd meg

Ehhez mondjuk nem kell a Facebook, ez elég alapvető. Ne írj, posztolj róla olyasmit, ami dehonesztáló, ne teremtsd le nyilvánosan, ne figurázd ki, ne használd a családi becenevét, ne keveredj vele nyilvános vitába.

10. Minél kevesebbet érintkezz nyilvánosan az ismerőseivel

Amikor az anyám egy posztja alatt vérmes politikai vitába keveredett az öcsém töritanárával, az öcsém egy hétig kiíratta magát a suliból tüdőgyulladásra hivatkozva.

 10+1. A romantikus kapcsolatai tabuk

Sose kommentáld a romantikus kapcsolatait, közös képeit egy ellenkező neművel. Próbálj meg nem célozgatni és rákérdezni – se a Facebookon, se a Facebookon kívül. Ha valami kialakulóban van és úgy érzi, majd elmondja. A Facebookon mindenki óhatatlanul nagyobb nyomot hagy maga után, mint szeretne: ne használd ezt ki.

Ha mindezt betartja egy Facebookon jelenlévő szülő, nagybácsi, nagynéni vagy nagyszülő, még az „egészen cuki” státuszt is elérheti, ami egy kamasztól meglehetősen nagy bóknak számít.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai