10 idegesítő netezési szokás - digitális gyereknevelés

10 idegesítő netezési szokás - digitális gyereknevelés

Tünde | 2017.06.19 | Olvasási idő: 4 perc

Már megint ott a gyerek kezében az okostelefon. A kicsi még beszélni sem tud, már kütyüzik. Állandóan nyomkodja a mobilját a tízéves. A tizenöt éves. Apa. Anya. Már csak a kutya nem. Idegesítő netezési szokások.

Azt tapasztalom mostanában, hogy sokan panaszkodnak a digitális világgal kapcsolatos viselkedésekre, hozzáállásra és a kütyük használatára. (Abba most ne menjünk bele, hogy ez miért van így, a szabályozás kérdésével már számtalan cikkben foglalkoztunk a digitális gyereknevelés témakörében. Az alábbiakban megpróbáltuk összeszedni a digitális világgal kapcsolatos idegesítő dolgokat.

10 idegesítő szokás, ha digitálisan érett gyereked van

  1. Vacsora közben is pittyegnek a telefonok. (És válaszolnak is az érintettek az üzenetekre.)
  2. Nyíg a gyerek, mert kilencévesen nincs még mobilja.
  3. A kiránduláson is ott a tini kezében a kütyü, ahelyett, hogy a természetre figyelne.
  4. Percenként a telefonjára pillant a gyerek, akkor is, ha nem jelzett a készülék, hogy üzenet érkezett volna.
  5. „Anya, csak még tíz percet hadd netezzek!” – állandóan könyörögnek a netidőért.

Digitális gyereknevelés a családban

  1. A tinédzser szobájából még éjfélkor is kiszűrődik a monitor fénye.
  2. Folyton musical.ly-znek, akárhol is vannak.
  3. Kizárólag kéz-vagy füstjelekkel bírsz vele kommunikálni, esetleg ha figyelemfelhívólag felrobbantod a házat,  mert fülében dugó, szeme előtt képernyő, selátsehall Dömötör hozzá képest egy légiirányító figyelmével követi az eseményeket.
  4. Ugyanez közlekedési helyzetben - átlibben a hetes busz előtt is simán, hiszen fülében dugó, szeme előtt képernyő....és biciklivel se kerül ki se bernáthegyit, se lámpaoszlopot, se babakocsis járókelőt.
  5. Kedvenc sorozat/játék kizárólag olyan lehet, ami még a szomszédban is idegesítő hangözönnel jár. Nyávog, pittyeg, robbanást utánoz, szirénázik, csipog vagy robotutasításokat osztogat.

Te mivel egészítenéd ki a listát? Milyen idegesítő dolgokat tapasztalsz a netezési/kütyüzési szokásokkal kapcsolatban? Írj nekünk digitális gyerekneveléssel kapcsolatban az info@digitaliscsalad.hu email címre. Következő cikkünkben arra keressük majd a választ, hogy milyen lenne az ideális világ, melyben szerepet kap a digitális és a „való” világ is, ahol egyensúly van és mindenki boldog.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai