10 dolog, ami a digitális gyerekeket jellemzi

10 dolog, ami a digitális gyerekeket jellemzi

Vica | 2016.09.23 | Olvasási idő: 6 perc

Hiába, ez egy másik generáció” – mondják, és a dolog igazabb, mint valaha. Főleg ha azt nézzük, hogy viszonyulnak a sarjak a mindenhol burjánzó okoskütyükhöz és szoftverekhez. Néhány állítás az informatika korában született gyerekekről – ne lepődj meg, ha a saját gyerekedre is igaz.

 

1. Snapchaten beszélget a szomszéd szobában ülő tesójával (haladók ugyanezt iskolai órán teszik a két paddal hátrébb ülő osztálytárssal – egy digitálisan haladó tanár ezt persze kiszúrja).

2. Olvasni tudás nélkül is kiválóan kikeresi a kedvenc online játékát.

3. Jobban alszik a wifi router mellett, mint egy nyugodt, sötét szobában, mivel szerinte az eszköz villogása megbízhatóan elriasztja a félelmetes éjszakai manókat.

4. Idegesítően utánozza szavainkat (némi vihogás kíséretében), ha ezt kifogásoljuk, azzal védekezik, ő csak Talking Tomot játszott.

5. Bizalmas barátságot köt a soha nem látott Szintia123-mal a neten, miközben a szomszéd Marika nénivel nem hajlandó szóba állni. (Tizennegyedik szülinapján Marika néni elárulja, ő volt Szintia123.

10 dolog, ami a digitális gyerekeket jellemzi

6. Van egy virtuális kutyája. Az igaziaktól fél.

7. Kézírásához egyiptológus kell, de akár gokartozás közben is hibátlanul ír Viber-üzenetet, vagy tölt fel szelfit Instagramra vagy Facebookra.

8. A naplója képekből, emojikból, esetleg 20-30 másodperces videókból áll. (Ha titkos, akkor algoritmus által generált password őrzi, nem lakat.)

9. Ovis korában dührohamot kapott, mikor a vonatablakon gyakorolt „széthúzom-kinagyítom” mozdulatra sehogy nem jött közelebb a tájban látott nyuszi vagy őzike.

10. Képes egyszerre filmet nézni, csetelni, szelfizni és emailt küldeni, öt böngészőablakon hatfélét olvasni vagy kommentelni, miközben „Mit csinálsz?” kérdésünkre a legnagyobb nyugalommal feleli: „Nem látod? Leckét csinálok!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai