Titkos naplók és világba kiáltott gondolatok: blogger lesz a gyerek?

Titkos naplók és világba kiáltott gondolatok: blogger lesz a gyerek?

Emma | 2016.08.24 | Olvasási idő: 6 perc

A blog sokkal több, mint egy napló: az önkifejezés és az élménydokumentálás egyik legjobb kreatív játszóterévé válhat, ráadásul az interaktivitás lehetőségét is magában hordozza. Ha tehát a gyerek blogolni akar, érdemes támogatni – nemcsak ő, de a szülők is sokat tanulhatnak belőle…

Nyílt titkok

A mi gyerekkorunkban a naplóírás egy saját kis titkos zugot jelentett. Az apró lakattal zárt, de minimum is rejtekhelyeken tárolt füzeteinkbe főleg azokat a gondolatokat körmöltük bele, amit másoknak kínvallatások árán sem mondtunk volna el. A netes naplók, azaz a blogok megjelenése aztán egyből hármat-négyet csavart a lehetőségeken. Álnevek mögé bújva így már akár a legtitkolnivalóbb örömeinket-bánatainkat is bátran világgá kürtölhetjük, míg az extrovertáltabbak névvel és képpel is vállalhatják gondolataikat a net nyilvánossága előtt. A hétköznapi életekről szóló naplók mellett hamar megjelentek a csak fotókból, rajzokból vagy képregénykockákból álló grafikus blogok, a szakmai és a tematikus blogok (van-e olyan háziasszony, aki legalább egy gasztroblogot nem olvas rendszeresen?), a nemrégiben megjelent vlogok, vagyis videóblogok pedig teljesen új szintre emelték az önkifejezést.

Mutasd meg magad!

Ha a gyerek kedvet kap a blogoláshoz, a technikai támogatáson kívül is bőven elkelhet a szülői útmutatás. Természetesen az a legjobb, ha a gyerek az őt legjobban érdeklő dolgokat örökíti meg valamilyen formában, de mi is segíthetünk határozottabb irányba terelni, ha úgy érezzük, elég tehetséges vagy érdeklődő valamilyen téren annyira, hogy azt érdemes legyen dokumentálnia, esetleg másoknak is megmutatnia. Lehet, hogy a nyári élmények megfogalmazásával kezdődik az egész, vagy lelkes fotózással, netán egy új hobbival, esetleg az elolvasott könyveiről mondana véleményt…

Nyugodtan bátoríthatjuk hát arra, hogy blogoljon – írásban, rajzban, fotóban – mindarról, ami foglalkoztatja, de fontos, hogy ezt kényszer és elvárások nélkül, örömből tegye (persze azt azért megemlíthetjük neki, milyen érdekes lesz majd a saját naplóját 10-15-20 év múlva újra átnéznie).

Szülőként nemcsak a blog tartalmát érdemes figyelnünk, hanem a bejegyzések és a naplóvezetés motivációját is: nem mindegy, hogy milyen az egyensúly az önkifejezés öröme és a másoknak tetszeni vágyás, a „lájkvadászat” között. A másik alapvető, szülői jelenlétet igénylő terület a visszajelzések témája: ha nyilvános és kommentelhető a blog, fontos, hogy a konkrét negatív és pozitív reakciókkal kapcsolatos gondolatokat, a kritikák kezelésének mikéntjét is meg tudjuk beszélni a gyerekkel.

Titkos naplók és világba kiáltott gondolatok: blogger lesz a gyerek?

Jogos kérdések

A blogolás tökéletes környezet ahhoz, hogy megtanítsuk a gyereknek a személyiségi és a szerzői jogok tiszteletben tartását. Érdemes tudnia, hogy mindenkit véd azzal, ha privát adatokat vagy könnyen beazonosítható részleteket senkiről nem oszt meg (saját magát is beleértve), mert ennek hosszú távú következményei is lehetnek, hiszen a neten szinte minden megtalálható és visszakereshető. Kiírhatja magából a sérelmeit is, de a valódi nevükön inkább ne említse a szereplőket; másokról csak akkor tegyen ki fotót, ha abba ők is beleegyeznek, vagy nem felismerhetők rajta – ezek a biztonsági kitételek valójában a gyerek kreativitását is serkentik.

A szerzői jogokkal kapcsolatban egyetlen egyszerű dolgot kell megjegyezni: ha nem te hoztad létre, jelöld meg a forrást! Vagyis használhatja illusztrációként mások képeit, átvehet részleteket mások írásaiból, de mindenképp tüntesse fel az eredeti szerzőt. A copyright/creative commons kérdések ennél persze kicsit bonyolultabbak, ezért a legjobb eleve olyan ingyenes oldalakról fotókat választani, mint amilyen a Freeimages (freeimages.com), a Free Digital Photos (freedigitalphotos.net) vagy a Pixabay (pixabay.com) – ezeken az oldalakon angol keresőszavakkal találhatunk megfelelő fotókat, ami még a nyelvtanulást is segíti.

Kockás füzet helyett

Blogolni manapság technikailag sem sokkal bonyolultabb, mint füzetbe naplót írni: rengeteg kiváló ingyenes felület létezik, ahol percek alatt létrehozható és személyre szabható a saját blogunk. A három legnépszerűbb a Blogspot, a WordPress és a magyar Blog.hu – mindegyik használható magyar nyelven, a bejegyzések és a képek pedig rendkívül egyszerűen kezelhetők. Mindháromnál beállítható, hogy nyilvánosak legyenek-e a posztok, vagy csak meghívottak láthassák a tartalmat, ugyanígy a hozzászólások engedélyezése és megjelenítése is szűrhető. Ha pedig megvan a kedvenc, már csak egy jó nevet kell választani a blognak, és indulhat a netes naplóírás!

Emma

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai