Teszteld, milyen digitális szülő vagy!

Teszteld, milyen digitális szülő vagy!

Myreille | 2018.09.17 | Olvasási idő: 2 perc
Myreille
42 éves
2 gyerek édesanyja
Kapcsolódó cikkek

A most felnövő generációk (a Z- és az Alfa-generáció) beleszületett a digitális világba és ott is szocializálódnak, őket szoktuk digitális bennszülötteknek nevezni. Szüleikkel és nagyszüleikkel ellentétben nem tesznek különbséget az online (digitális) és az offline (valós) világ között, nekik ez a szétválasztás értelmezhetetlen. Számukra az érintőképernyő, az okostelefon és az internet ugyanolyan magától értetődő és az élet része, mint a mosogatógép vagy az autó. Amíg szüleik döcögve állnak át az e-naplóra, nekik a szemük se rebben, legfeljebb azt nem értik, hogy ezek mellett mi értelme van még mindig a papír alapú Tájékoztató füzetnek (leánykori nevén Ellenőrzőnek). 

Szülői digitális dilemmák

Szülőként kettős nyomás alatt vagyunk: tudjuk, hogy a digitális fejlődést megállítani nem lehet, a gyerekeinket egy olyan jövőre (egy olyan életre) kell felkészíteni, amelyben a digitális eszközök és technológiák meghatározó szerepet fognak betölteni, ugyanakkor aggódunk is, hiszen sok esetben nem látjuk, egy-egy lépésünk hova vezethet, milyen buktatók jelentkezhetnek. Érezzük (vagy sejtjük) az internetben rejlő lehetőségeket, de annyira nagy és szerteágazó, hogy bizonytalanok vagyunk abban, az előnyök mellett felismerjük-e a veszélyét és a kockázatát.

Persze, az emberiség története során a fejlődés, a változás mindig új kihívások elé állította a szülőket, szakmák haltak ki és keletkeztek újak, de soha ilyen gyors még nem volt a technológiai változás és nem okozott ilyen jelentős szakadékot szülők és gyerekek között. Olykor talán már azt is érezzük, hogy nem mi tanítjuk a gyerekeinket, hanem a gyerekeink tanítanak minket az újdonságok használatára. (Meg egy rakat új kifejezésre, szófordulatra.) Mi talán már nem is töltenénk le egy újabb appot, nem regisztrálnánk egy újabb közösségi oldalra, de ha részesei akarunk lenni a gyerekeink életének, akkor követni kell őket. Ám, ha ők diktálják a tempót, hogyan tudunk felelős szülők lenni? Hogyan tudjuk nevelni, terelgetni, megvédeni őket? Hogyan tudjuk számukra azokat az élettapasztalatokat átadni, amelyek az online világban ugyanúgy érvényesek, mint a való világban?

Teszteld, milyen digitális szülő vagy!
Milyen digitális család vagytok?

Szülőként hamar megtanuljuk, hogy tökéletes szülőnek lenni lehetetlen, persze ettől függetlenül szeretnénk jó szülők (vagy „elég jó” szülők) lenni. Digitális bennszülött gyerekeink támogató és okos digitális szüleinek lenni. De hol tartunk most? A gyerek szerint túl szigorúak vagyunk, a tanító néni szerint túl engedékenyek. Néha azt érezzük, hogy lehetnénk következetesebbek és felkészültebbek, máskor pedig teljesen képben vagyuk arról, amiről a gyerek vagy éppen egy szakértő mesél.

A Milyen digitális család vagytok? kvíz kitöltésével megtudhatod, milyen digitális szülő vagy, melyek az erősségeid és melyek azok a területek, amelyeket még fejleszteni érdemes. Attól függően, hogy milyen digitális szülőtípusba tartozol, személyre szabott tippekkel, cikkekkel segítünk abban, hogy jobban megismerd, kellő mértékben szabályozni és támogatni tudd a gyereked digitális életét, és így a gyereked egyszerre élvezze a digitális fejlődés előnyeit, ám közben biztonságban is legyen.

Kattints és derítsd ki, milyen digitális szülő vagy!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai