Te tudod, mik azok a PEGI-számok?

Te tudod, mik azok a PEGI-számok?

Tünde | 2017.11.29 | Olvasási idő: 2 perc

A PEGI (Egységes Európai Játékinformációs Rendszer) a számítógépes játékok korhatár-besorolási rendszere. A PEGI-korhatárszámok, melyek a játékok első és hátsó csomagolásán vannak elhelyezve, útmutatást adnak a szülőknek abban, hogy az adott játék mely korcsoportra jelent biztonságos tartalmat. Ez a besorolás független a játék nehézségi szintjétől vagy a játékhoz szükséges életkori készségektől és az alábbi korhatárok valamelyikét jelöli: 3, 7, 12, 16, 18. A letölthető alkalmazásoknál szintén használják ezt a rendszert: az applikációk kapnak egy ilyen besorolást attól függően, hogy a benne elérhető tartalom alapján mely korosztály számára ajánlottak. A Google Play áruházban nem minden alkalmazás rendelkezik besorolással. Nézzük, mit jelentenek pontosan a PEGI-számok.

Te tudod, mik azok a PEGI-számok?
PEGI 3

A játékok tartalma valamennyi korosztály számára alkalmasnak tekinthető. Némi erőszak ábrázolása humoros, rajzfilmes kontextusban megengedett. Fontos, hogy a gyermek a játékban szereplő személyeket ne azonosíthassa valós személyekkel, a figuráknak teljesen a fantázia világába kell tartozniuk. A játék nem tartalmazhat olyan hangokat vagy képeket, amelyek kisgyermekek megijesztésére vagy megrémítésére alkalmasak. Durva beszéd nem hangozhat el. Példa: a Super Mario játékok 3-as besorolásúak.

Te tudod, mik azok a PEGI-számok?
PEGI 7

Minden olyan játék, amely 3-as besorolású lenne, de tartalmaz kisgyermekek számára néhány ijesztő jelenetet vagy hangot. A PEGI 7 jelű alkalmazásokban csak nagyon enyhe erőszak szerepelhet. Például burkolt, nem részletes vagy nem realisztikus erőszak. Példa: A Skylanders című konzoljáték 7-es besorolást kapott, de a Minecraft is ebbe a kategóriába tartozik.

Te tudod, mik azok a PEGI-számok?
PEGI 12

Ebbe a korkategóriába olyan játékok vagy alkalmazások tartoznak, amelyek valamivel durvább erőszakot jelenítenek meg kitalált szereplők ellen, vagy burkolt erőszakot emberi külsejű szereplők vagy állatok ellen. Illetve valamivel nyíltabban ábrázolt meztelenség és szimulált szerencsejáték jelenik meg bennük. Ebben a kategóriában csak enyhébb káromkodások szerepelhetnek, és azok nem lehetnek szexuális töltetűek. Példa: A Sims-sorozat legtöbb része a 12-es korcsoportba tartozik.

Te tudod, mik azok a PEGI-számok?
PEGI 16

Az erőszak (vagy szexuális tevékenység) ábrázolása olyan mértékű, ahogy az a valós életben várható lenne. A 16-os besorolású alkalmazások durvább nyelvezetet tartalmazhatnak, ösztönözhetik a dohánytermékek vagy kábítószerek használatát. Bűncselekmények végrehajtását is ábrázolhatják. Példa: Az Uncharted-sorozat 16-os besorolású.

Te tudod, mik azok a PEGI-számok?
PEGI 18

  A játékban durva erőszak ábrázolása látható és/vagy az erőszak konkrét típusainak elemeit tartalmazza (céltalan gyilkolás, védtelen szereplők elleni erőszak vagy szexuális erőszak). Emellett nyílt szexuális tartalmat vagy diszkriminációt is tartalmazhat, illetve vonzóvá teheti a droghasználatot. Példa: A Battlefield konzoljáték 18 éven felülieknek való.

SZÜLŐI FELÜGYELET JAVASOLT

Az alkalmazások nem mindig rendelkeznek előre meghatározott tartalommal, amely előzőleg besorolható lenne. Egyes alkalmazások átjáróként szolgálnak (pl. online tartalom eléréséhez), sokféle tartalom széles választékát kínálva a fogyasztóknak. Az ilyen alkalmazásoknál a „szülői felügyelet” ikont használjuk, ezzel jelezve a szülőknek, hogy az alkalmazásból olyan tartalom is elérhető lehet, amely nem megfelelő gyermekük számára, ugyanakkor egyéb, a gyermek életkorának megfelelő tartalom szintén elérhető lehet a használattól függően. Ilyen alkalmazás például a Snapchat, a Facebook és az Instagram. Források: Magyar Elektronikus Könyvtár, PEGI.info

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai