Tanuljunk meg közösen dokumentumot szerkeszteni!

Tanuljunk meg közösen dokumentumot szerkeszteni!

Vica | 2017.09.19 | Olvasási idő: 7 perc

Mindannyian ismerjük a régi mondást, hogy közös lónak a háta… de a kétezres évek pontosan a megosztott javak és közös munka korszakát hozták el, és ehhez egyre jobb eszközeink vannak. A közös dokumentumszerkesztés például már iskolások számára is hasznos, elektronikusan könnyebb, mint közösen írogatni valamilyen nagy füzetbe.

Korábban írtam arról, hogy a diákok Magyarországon is ingyenesen juthatnak a Microsoft irodai csomagjához, az Office 365-höz. A Microsoftnak ezzel nem csak az a célja, hogy a nebuló az irodalomházit gépen készítse (bár elnézve sok gyerek kéz-és helyesírását, ez is jelentősen megkönnyítené a tanár dolgát…). Vagy a feje helyett az Excellel számolja ki a kúp felületét, hanem mert ez a rendszer „kaput” nyithat egyfajta digitális osztályterem felé, ahol láthatjuk, véleményezhetjük, szerkeszthetjük egymás munkáját. A Microsoft külön eszközt, a Classroomot fejlesztette a digitális osztályteremhez, amiről érdemes a Tanárblog remek cikkét elolvasni. Ehhez azonban szükséges a megfelelő infrastruktúra a suliban.

Digitális osztályterem-alkalmazást a nagy rivális, a Google is fejlesztett már. Az amerikai iskolákban olcsó célhardvert is kínál hozzá Chromebook néven, de létrehoztak online oktatási közösségeket, díjakat, programokat is, hiszen a jövő felhasználója ma még iskolapadban csücsül.

Ha az iskolában nem használnak még digitális osztálytermet, akkor sincsenek a gyerekek és tanárok elzárva a megosztott dokumentumhasználattól. Egyre többen tárolják adataikat valamilyen felhőben, így könnyedén adva olvasási vagy szerkesztési jogosultságot ezekhez az adatokhoz, anélkül, hogy elefánt méretű állományokat e-mailként kellene küldözgetnünk.

Amit már mindenki látott: Google Docs

Mindenkinek (na, jó, majdnem mindenkinek) van már egy Gmail fiókja, ugyebár? (van, akinek egy fél tucatnyi is…). Különösebb kialakítás nélkül automatikusan jön vele a felhőszolgáltatásként nyújtott plusz tárhely, amiben tarthatunk fényképeket, videókat, dokumentumokat, táblázatokat. Amikhez adhatunk különféle ismerősöknek, családtagoknak, munkatársaknak hozzáférést, és már szerkeszthetjük is együtt a remek szövegeket és táblázatokat. Amik nagyjából úgy működnek online, mint saját gépünkön a Word meg az Excel. Viszont valós időben megjelenik minden változtatás rajtuk, egy egész csoport dolgozhat rajtuk egyszerre. Nem kell egyébként semmiféle „offline irodai alkalmazás a dokumentumok létrehozásához. És ha valakinek elég jó a szeme és pontosak az ujjai, webböngésző helyett mobilappal is hozzájuk férhet, ha csak egy okostelefon vagy tablet akad a keze ügyébe.

A cégek és Microsoft-hívők választása: a Sharepoint

Természetesen ez is felhőben működik, létre lehet hozni benne teljes mappa-állományt, lehetőség van közös, online szerkesztésre. De ha félünk, valaki beletöröl a gonddal kialakított táblázatunkba vagy szövegünkbe, zárolhatjuk is a dokumentumot a szerkesztés idejére. Nagyon pontosan nyomon követhető, ki mit írt a szövegünkbe. Ha pedig valaki véletlenül vagy a többiek tájékoztatása nélkül törölne valamit (akár önmagát egy feladatlistáról), akkor a rendszer a korábbi verziók megőrzésével biztosítja, hogy megnézhessük: ki és mikor követte ezt el, miközben könnyű a helyreállítás is. Az automatikus verziókezelés miatt az is teljesen felesleges, hogy ugyanazt a dokumentumot több változatban kézzel elmentsük.(és utána kapkodjuk a fejünket, melyik is az „igazi”). De létrehozhatunk új „major” verziót is, ha mondjuk fontos kiemelni, hogy ez egy erősen megváltoztatott, esetleg véglegesnek szánt példány, amibe már ne javítson senki utólag.

A Sharepoint nem ingyenes, bár a Microsoft-eszközökkel dolgozó cégek viszonylag bőséges tárhelyet is kapnak a keretrendszer mellé. A  Microsofthoz szokottaknak megkönnyíti a dolgát az is, hogy a mappaszerkezetet olyan nézetben is kezelhetjük, mintha egyszerűen egy további könyvtár lenne a saját gépünkön. A biztonság érdekében kifinomult jogosultságkezelése van, adhatunk különféle jogokat akár mappa, akár állomány szinten, írásra, olvasásra, létrehozásra, törlésre.

A fájlküldözgetőből kinőtt dokumentumkezelő: a Dropbox

A megosztás és közös szerkesztés igénye elérte már a különféle állományküldő szolgáltatásokat is. A sokak által használt Dropbox most már nem csak arra jó, hogy az e-mailekbe nem gyömöszölhető videókat, nagyméretű fájlokat átküldjük valakinek, de azonmód meg is nyithatjuk, bizonyos esetekben „ott helyben” szerkeszthetjük is. Mivel sokan használják sokféle eszközről, ma már használható böngészőből, de vannak appok Windows, Mac, Ubuntu, Android, iOS vagy Blackberry használatához, közvetlenül. A megosztott mappák minden, megosztásban részt vevő személy számítógépén megjelennek a benne lévő állományokkal együtt. Ha valaki oda feltölt valamit, az a többiek gépén azonnal láthatóvá válik.

A csevegőalkalmazásból kinőtt sokoldalú eszköz: Slack

A Slack inkább felnőtteknek, sőt munkacsoportoknak ajánlott eszköz, amely eredetileg leginkább csevegőnek tűnt, de ma már az ajánlói szerint nem csak az embereket, hanem az általuk használt különféle csatornákat, alkalmazásokat és technológiai eszközöket is összeköti. Dokumentumkezelés, hatékonyságnövelés, adatelemzés, pénzügyek, folyamatmenedzsment és sok minden más, aminek legtöbbjével csak felnőttként ismerkedünk meg, de amelyek alkalmazásait már közvetlenül a Slack-ból elérhetjük. Kisebb csoportok használhatják ingyenesen is, mivel az ajánlók egyben egyetértenek. A hasznosságát csak akkor tudjuk igazán értékelni, ha magunk is felhasználóvá válunk.

Bármelyiket is próbálgatjuk, egy biztos: a jövőben nem csak bicikliket, autókat vagy apartmanokat használunk majd megosztva. Hanem tudásunkat is, valamely közös cél közös elérése érdekében. A mai magyar iskola ugyan még nem igazán tanítja ezeket a készségeket. De ezek nélkül felnőni valószínűleg azt jelenti: a munkaerőpiac jobban fizető, hatékonyabb részeiből kiszorul az, aki képtelen csapatban dolgozni, és ennek aktuális eszközeit használni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai