Tanulj zenét VR szemüveggel!

Tanulj zenét VR szemüveggel!

Vica | 2017.12.28 | Olvasási idő: 5 perc
Vica
48 éves
2 gyerek édesanyja

A MÜPA nem csak annyiban modern intézmény, hogy stúdióminőségű hangzással és mindenféle multimédiára alkalmas koncertterme, tágas közösségi terei, vagy gyerekeknek szenzációszámba menően automatizált mosdója van. (Nem nevet, az én kisebbikem hosszas élménybeszámolót tartott, miután kipenderült onnan.) Van most már saját fejlesztésű VR játéka is, ami persze stílusosan a hangszerek világával ismertet meg bennünket. A VR szemüveg használata nagyon izgalmas.

A VR szemüveg a koncertterembe repít

A virtuális valóság alapú játék során fejre erősíthető VR szemüveg és egy külön fejhallgató segítségével lehet a koncerttermet bebarangolni. Itt „Peti apród” kalauzolásával különböző hangszerekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek. A MÜPA első emeletén két ponton is várja a.legújabb attrakció a kicsiket, amit mostantól vasárnaponta a Cifra Palota programsorozat alatt lehet majd kipróbálni.

A virtuális koncertterem a Minecraftból megismert kockavilág elemeiből épül fel, benne hangszereket, de még virágot (!) is találunk. A játékban 360 fokban foroghat a felhasználó, a fej mozgásával és pillantásunkkal tudjuk vezérelni, merre fordulunk a virtuális teremben. A hangszerek (és a virágok) mellett látjuk a feladatokat elmondó fő narrátort, és mellette néhány kedves figurát. A felismerendő hangszerek között vannak a klasszikus, a népi, vagy a könnyűzenéből ismerősek is.

A hangszerek először bemutatkoznak: néhány zenei taktus alatt „megriszálják” magukat, majd mi következünk. A felhangzó egyszerű vagy összetett dallamok alapján igyekszünk a helyes választ eltalálni. A cél, hogy a játékos felismerje az adott hangszerek hangját, és „rábökjön” arra a hangszerre, ami a feladványban szerepel. A különböző „pályákon” fokozatosan nehezedik a feladat. Egyre több hangszer közül egyre kevesebb időnk van eldönteni, mit hallunk éppen.

Kipróbáltuk a VR szemüveget

A kisebbik gyerekem próbálta ki először. Formális zenei képzettsége semmi, a hangszereket kedveli, és jó néhányat szívesen próbálgat otthon. (Van köztük ritmushangszer, szájharmonika, kis szintetizátor is.) Nagyzenekart csak ritkán látott élőben, ritkábban, mint Minecraftot vagy VR-t. Mégis vigyorogva teszi le a fejéről a szemüveget. Nagyjából a felét sikerült eltalálnia a rendelkezésre álló időben, főleg ha elkalandozott a virtuális térben, mondjuk megnézte a terem hátulját is. Hiszen a virtuális koncertterem „rendes” Minecraft-világhoz illően teljesen „körbejárható”.

Tanulj zenét VR szemüveggel

A Nagy következik: bár hangszeren már nem játszik, de zenei tagozatosként pár évig furulyát tanultak. Ő aktívan énekel kórusban, a MÜPA-t tehát már a színpadról is látta. Nem is okoz különösebb nehézséget számára a feladat – egyet viszont nem értünk, mi ketten láttuk a dobot, a Kicsi váltig állítja, ő bizony nem. Ezt azóta sem sikerült megfejteni.)

Én jövök utoljára: megnyugtathatok mindenkit, akik hozzám hasonlóan olvasószemüveggel léteznek a világban. Be lehet úgy állítani a kis szerkentyűt, hogy élesek legyenek a feliratok betűi és a figurák is. Ha a fejlesztőknek van még kedve dolgozni rajta, remélhetően fognak még bővülni a pályák, a játékban vannak még lehetőségek, lehet, épp a gyerekeket lesz érdemes megkérdezni, ők mit látnának szívesen egy hangszeres teremben.

A VR szemüveg használatát kicsivel azelőtt próbálhattuk ki, hogy a Művészetek Palotáját elözönlötték a gyerekek, akik főleg Joulupukki-ra, a finn mikulásra voltak aznap ilyen nagy számban kíváncsiak. Mire a jó öreg megérkezett, a MÜPA üvegtermében a csilláron is lógtak... volna, ha lenne ott csillár. Az intézmény az adventi időszakra külön készült: a virtuális világon túl egy nagyon is valódi „kultúr” sátor és egy nagyon is valódi jégpálya is várja a gyerekeket minden adventi hétvégén, babakoncerttől a Diótörőig, de lesz kreatív játék hangokkal és hangszerekkel, fellép a Kolompos, nagyobbacskák pedig az operával is ismerkedhetnek. A VR pedig az adventi időszak után is része marad a MÜPA-kínálatnak, amiről itt lehet a bemutatkozó videót megnézni.

Fotók: Posztós János

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai