Ne a hülyeséget találja meg a gyerek a neten!

Emma | Olvasási idő: 6 perc

Emma

Kor: 41 Gyerekek száma: 2
"Tudok lekvárt főzni, betont keverni, horgolni és birkát nyírni – ezeket és sok más hasznos dolgot már mind az internetről tanultam, egy nagyvárosoktól távol eső kis faluban, ahová néhány éve költöztünk. Itt kezdett feltűnni igazán, hogy bár az emberek mindenhol használják a netet, a legtöbben valójában nem tudják, mi mindenre használható."

A neten új értelmet nyer az „aki keres, az talál” szólás, hiszen gyakran annyi az érdektelen vagy hamis találat, hogy végül azt is elfelejtjük, mit kerestünk eredetileg. Jöjjön egy gyorstalpaló összefoglaló a hatékony keresés alapjaihoz, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Logika kérdése

Az eredményes kereséshez kellenek bizonyos nyelvi és logikai készségek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek ebben is meglepően ügyesek. Az unokaöcsém például akkor érzett rá igazán a dolog nyitjára, mikor nagy vonalakban meséltem neki a keresőmotorok lelkivilágáról. Gyorsan megértette, hogy a kereső nem kérdésekre válaszol, hanem olyan oldalakat igyekszik találni, ahol a beírt szavak mindegyike szerepel. És nyilván pontosabb találatokat kap, ha a „Nyomorultak” helyett a „Nyomorultak regény” vagy „Nyomorultak musical” szavakkal szűkíti a találatok számát.

A Google persze arra a cizellált kérdésre is kidob majd ezernyi oldalt, hogy „hogy hívták Károly bácsi feleségét a Frakkban?”, de jóval kevesebb érdektelen találat közül kell kibogarászni a választ, ha keresőszavaknak mondjuk a „Frakk Károly bácsi feleség” összetételt adjuk meg.

Nyelvészeti zárójel: a magyar nyelv sajátosságai, ragozása és toldalékolása miatt, illetve a magyar nyelvű tartalom – a teljes nethez viszonyítva – alacsony hányada okán magyarul még „rosszul” keresve is valószínűbb, hogy releváns tartalmat kapunk, mint mondjuk angolul, ezzel együtt nem árt tudni a „jó” módszert.

Szűkítési tippek

A megfelelő keresőszavakon túl is van még jó pár lehetőség, amivel biztosabban és gyorsabban érhetjük el azt az információt, amit valóban keresünk. Azt talán mindenki tudja, hogy a Google lehetőséget ad kifejezetten képek vagy videók között keresni a szöveges tartalmak helyett. A – vagy a „” jeleket viszont már sokkal kevesebben használják. Pedig ha idézőjelbe teszed a beírt szavakat, csak olyan találatokat kapsz, ahol az adott szavak mindegyike az adott sorrendben szerepel – ez például verseknél, dalszövegeknél lehet érdekes. A mínusz jel akkor lehet fontos, amikor ki akarsz zárni bizonyos találatokat: ha a Széchenyiekre keresve nem akarsz a könyvtárról is egy halom oldalt, akkor a Széchenyi –könyvtár a jó szókombináció.

Még több hasonló és haladóbb tipp a Google saját oldalán is elérhető.

Ne a hülyeséget találja meg a gyerek a neten!

Kétkedj és ellenőrizz!

Felnőttként sem könnyű eldönteni a napi információáradatban, hogy mit hihetünk el, mi átverés, vagy mi vírusszerűen terjedő tévedés – a gyerekeknek összetett tapasztalatok híján még nehezebb a dolguk. Amit viszont máris megtaníthatunk nekik, az az egészséges kétkedés és a több forrásból történő ellenőrzés rutinja. Ha elfogadja, hogy a Wikipedia nem mindentudó, ha megérti, hogy egy tíz évvel ezelőtti cikk tartalma már elavult is lehet, ha többé-kevésbé tudja, mi és ki számíthat hiteles forrásnak, és elhiszi, hogy nem biztosan az a releváns információ, ami a legelső találati oldalon jelenik meg, már jó úton vagyunk.

Gyerekbarát keresők

Ha a gyerek is a normál keresőt használja, akkor mindenképp érdemes a szülői felügyeleti és biztonsági szűrőket ennek megfelelően beállítani. De mutathatunk neki olyan „gyerekguglit” is, ami kifejezetten gyerekbarát módon kutatja át a megadott keresőszóra netet, azaz eleve kiszűri a károsnak, korhatárosnak ítélt tartalmakat. Érdemes egy-két próbát tenni például a dinós Kidrex, a Kidssearch vagy a Kiddle nevű keresőkkel, de figyeljünk a nyelvi konfigurációkra is! A magyar alapbeállításnál pl. a Kiddle sem a szex, sem a sex szavakra nem ad ki találatot – angolnál viszont a magyarosan írt verzióra azért csak becsúszik egy-két hirdetős oldal a témában.

Utóirat:

A Google saját keresési oktató segédanyagot is közzétett, tanároknak és szülőknek is érdemes belenézni, ha komolyabb tematika mentén szeretnék a hatékony keresést megtanítani.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai