Mit nézel? Mi a gameplay?

Mit nézel? Mi a gameplay?

Tóth Dániel | 2018.09.25 | Olvasási idő: 4 perc

Mit csinál a gyerek? Valamit nagyon néz a gépen vagy a telefonon? Úgy néz ki, mintha játszana, de mégsem! Nem ő játszik, hanem valaki más, és azt nézi? Mi ennek az értelme?- kérdezi sok szülő. Micsoda időpocsékolás! - mondják mások. Nézzünk most a gameplay jelenség mögé, hogy jobban megértsük a szokást és a gyermekeinket!

Miről szól a gameplay?

Gameplay videónak számít minden olyan videó, amiben valaki egy játékkal játszik és ezt rögzíti. Az ilyen videók a játékmenetről szólnak és elkülönülnek a játék kritikáktól, ahol a grafikától, a játék összetettségén és újrajátszhatóságon át a személyes szimpátiáig véleményezik, elemzik a játékokat. A gameplay hossza pár percestől akár az órás hosszig terjedhet. Mehet felvételről a játékközvetítés, de lehet élő is. Lehet amatőr vagy profi játékos játékmenete, és szólhat bármilyen típusú videojátékról.

Olyan, mint másnak a sport

A gameplay-re a legegyszerűbb hasonlat a focimeccs közvetítés. Meccsnézés közben nem mi rúgjuk a labdát, de át tudjuk élni a játékot, annak a nézése is élmény lehet. Az életünkre szinte semmi hatással nincs a játék kimenetele, ám ettől függetlenül mégis emberek milliói tapadnak feszülten a képernyőre, ha egy jó meccset láthatnak. Mert magával ragadja őket az élmény. Ugyanúgy ahogy az offline sportoknál, mára már a videojátékokat is játsszák verseny szinten, komoly bajnokságokon sok millió dolláros díjakért. Ez az e-sport.

A videojáték verseny rendezvényeket is sokan nézik akár élőben, akár felvételről. E-sport esetében is közrejátszik a játék szeretete, illetve a kedvenc csapatnak való szurkolás. Azt gondolnánk, hogy a nívós és sokmillió embert érdeklő sporteseményekhez nem hasonlítható, mert nincs egy súlycsoportban egy bajnoki döntő és egy gameplay, pedig sokszor egyformán színvonalasak és ugyanúgy nagy tömegeket mozgatnak meg.

2016-ban többen nézték a League of Legends statégiai videojáték e-sport bajnokságot, mint a kosárlabda döntőt, 2017-ben pedig egy élőben közvetített e-sport eseményt közel 46 millióan néztek. De a kérdés még mindig nyitva áll, miért nézik ezeket ennyien?

Mit nézel? Mi a gameplay?
Ez az, ami érdekes!

Nem kell ahhoz nagyszabású e-sport rendezvény, hogy ezrével ragadjanak a képernyő előtt a fiatalok. A modern kor meghatározói az influencerek. Ha valaki elkezd hetente, vagy netán naponta videókat feltölteni, ha az elég érdekes és szórakoztató, akkor azt a fiatalok elkezdik  nézni, követni, egymás között osztani stb. Jellemzően mindegyik influencer sajátos stílusban készít tartalmat, ennek következtében, ha elég humoros, akkor azok is megnézhetnek tőle egy-egy gameplay videót, akiket előtte a játék nem érdekelt. Ha pedig valaki hétről hétre követ egy influencert, aki teszem azt Youtube-ra tölt fel gameplay videókat, akkor az nem csak a játékról szólhat, hanem úgy is nézhető és értelmezhető a mai fiatalok számára, mint egy sorozat, mint régen a Szomszédok. Tehát van, aki a játék mentén talál rá a csatornára, ahol ilyen videók vannak, de van, aki a követett influencer által szeret meg egy játékot.

Ne ítélj, inkább ismerd meg!

Ha a gyereknek vannak kedvenc videósai, nem árt nekünk is megnézni egy-egy videót, hogy lássuk ki az, aki heti szinten hatással van rá, formálja a gondolkodását. Ha pedig beszélgetünk a gyerekekkel, nem kell kitalálunk, elmondják ők maguk, hogy mit miért néznek, nekünk csak oda kell rájuk figyelnünk.

A szülőknek elsőre (és huszonkettedszerre is) nagyon furcsának tűnhetnek ezek a videók és ahogy a videojátékok világát sem értjük , a gameplayek is távol állnak tőlünk. Ám mielőtt meg- és elítélnénk ezeket a videókat, nem árt emlékezni arra, hogy a mi szüleink se tudtak mindig azonosulni azzal a zenével, amiért mi kamaszkorunkban rajongtunk. A gyerek lehet, hogy azért néz gameplay videókat, mert ez számára szórakozás, talán azért mert szurkol valakinek, lehet, hogy ő maga akar fejlődni és tanulni. Vagy egyszerűen olyan számára, mint egy film. Vannak olyan videók, amelyek az adott játék például Minecraft világában mesélnek el történeteket, meséket. Legyünk kíváncsiak, játszunk együtt a gyerekekkel videojátékot, nézzünk együtt gameplayt, hogy megtapasztaljuk, milyen ez a világ, ám ne csak a saját szempontunkból vizsgáljuk, hanem empatikusan helyezkedjünk kicsit a gyerekeink helyébe is.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai