Mit jelentenek a PEGI ikonok? Kerülj képbe!

Mit jelentenek a PEGI ikonok? Kerülj képbe!

Myreille | 2019.03.20 | Olvasási idő: 3 perc

Legtöbbször figyelünk arra, milyen összetevői vannak az ételnek, ami a tányérunkra kerül, legalább ilyen figyelemmel kell követnünk azt is, milyen videojátékkal játszik a gyerekünk. Ahogy az élelmiszerek összetevőiről a csomagoláson feltüntetett adatokból elég sok mindent megtudhatunk, a „bontatlan” videojátékokról is. Természetesen most is az „apró betűs” részt, egészen pontosan a videojátékot bemutató website, online bolt, plakát alját kell figyelni.

Korábban, amikor a gyerekem kinézett magának egy játékot a játékboltban vagy a katalógusban, elég sok időm volt mérlegelni, átgondolni, hogy a kezébe akarom-e adni. Most viszont már a letöltés gomb fölött van kurzor, ujja az egér bal billentyűje felett a levegőben és azonnali választ vár tőlem. Az sem érdekli, hogy éppen hagymát aprítok az ebédhez és alaposan szeretném megismerni a játékot. „Anya, ez csak egy játék, mindenki ezzel játszik!” Számára válasz egyértelmű, számomra viszont nem. Mivel ő gyors választ szeretne, én a gyors válaszhoz a PEGI jelöléseket figyelem és szigorú vagyok. Hiába nőtt ki még a PEGI 7-es játékokból, sok esetben még fiatal a PEGI 12-ekhez.

Mi a PEGI?

A PEGI (az Egységes Európai Játékinformációs Rendszer), amely korhatár-besorolást és tartalmi információkat is nyújt a videojátékokról (számítógépes játékokról) és sok esetben az appokról is. A játékok weboldalán, a csomagoláson vagy éppen a nagy molinókon láthatóak a PEGI korhatárszámok (3, 7, 12, 16, 18) és gyakran a PEGI-tartalmi ikonok is. A PEGI korhatár besorolás jelentősen függ a tartalomtól, ám a fontosabb témák külön ikonokat is kaptak, hogy a játék típusa könnyen beazonosítható legyen.

 

Mit jelentenek a PEGI-tartalmi ikonok?

 

Erőszakos jelentetek

A játék erőszakos cselekményeket, jeleneteket (erőszak megjelenítést) tartalmaz. A PEGI 7-es játékokban ez nem reális vagy nem részletes megjelenítés. A PEGI 12-es játékokban már emberi jellegű karakterek felé is irányulhat, nem realisztikus ábrázolásban elvont környezetben, míg PEGI 16-os vagy PEGI 18-as besorolásnál ezek a jelenetek egyre realisztikusabbak.

 

 

Durva beszéd

A játék durva beszédet tartalmaz. Ez nem csak „csúnya” szavakat jelöl, hanem PEGI 16-os és PEGI 18-as besorolásnál már durva káromkodást, szexuális utalásokat is.

 

 

 

 

Félelem

PEGI 7-es játékoknál olyan képekre vagy hangokra utal ez a jelzés, amelyek ijesztőek vagy ijesztőek lehetnek kisgyerekek számára. PEGI 12-es videojátékoknál pedig az erőszakos tartalom nélküli szörnyű hangok, félelmetes helyzetek, horror hatások előfordulását jelzi.

 

 

 

Szex

A játék erotikus meztelenséget, szexuális utalásokat vagy szexuális aktivitást tartalmaz. PEGI 18-as besorolást kapnak azok a játékok, amelyben kifejezett szexuális aktivitás van. De PEGI 12-es és PEGI 16-os besorolásnál szexualitásra vonatokozó megjelenítések, ám implicit formában.

A PEGI besorolás szerint, ha nem szexuális tartalmú a meztelenség, nem igényel konkrét korhatárt és ezt a jelölést sem kell alkalmazni.

 

Drogok

A játék illegális drog- valamint alkoholfogyasztásra és dohányzásra utal vagy jelenít meg. Ilyen tartalommal csak PEGI 16-os vagy PEGI 18-as besorolást kaphat egy videojáték.

 

 

Hátrányos megkülönböztetés

A játék hátrányos megkülönböztetést ábrázol vagy hátrányos megkülönböztetésre ösztönző tartalommal bír. Mindig PEGI 18-as besorolással jár az ilyen típusú tartalom, és azt is fontos tudni, hogy az ilyen megnyilvánulások jogszabályokat is sérthetnek.

 

 

 

Szerencsejáték

A videojáték (online játék) olyan elemeket tartalmaz, amelyek szerencsejátékra ösztönöznek, vagy arra tanítanak. Ezek általában valamilyen szerencsejáték vagy kaszinó szimulátorok, amelyek PEGI 12-esnél alacsonyabb besorolást nem kaphatnak.

 

 

 

 

Tájékozódj tovább, olvasd el cikkünket a PEGI számokról is!  

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai