Miért rajong mindenki a Minecraftért?

Miért rajong mindenki a Minecraftért?

Myreille | 2016.10.27 | Olvasási idő: 6 perc

A Minecraft hihetetlen sikersztori, ízig-vérig 21. századi mese, amelyben a történet főszereplője, a programozó, és játék rajongói egyaránt elnyerik méltó jutalmukat. De mitől olyan nagy durranás a Minecraft? Miért rajonganak érte gyerekek és ivarérett férfiak is?

A 2,5 milliárd dolláros ötlet

2009-ben Markus „Notch” Persson svéd programozó saját örömére (értsd: hobbiból) elkezdett fejleszteni egy játékot, amolyan digitális LEGO-t, amely alapjaiban kavarta fel az addigi számítógépes játékpiacot. 2010-ben már saját céget alapított a játék miatt, ez volt a Mojang. 2014-ben pedig a céget és annak összes játékát eladta a Microsoftnak 2,5 milliárd dollárért. Ekkor Notch 35 éves volt, és története rengeteg gyereknek hozta meg a kedvét a programozáshoz (hű, ilyen jókat lehet csinálni!), és rengeteg szülő kezdte el emiatt támogatni a gyereke programozói ambícióit (hű, ezzel ilyen jól lehet keresni?), illetve azonnal zöld utat kapott a gyerek a játékra (nézzük már meg, miért ilyen sikeres!).

Miért ilyen népszerű a Minecraft?

A játék koncepciója – illetve innen ered a neve is –, hogy egy bejárható és felfedezhető világban (ami egészen hasonlít a Földre) bányászni lehet, és a bányászott kincsekből mindenfélét lehet építeni. Játékmódtól függ, mennyire nehéz hozzájutni az alapanyagokhoz és milyen veszélyek leselkednek a Minecraft karakterre. Kreatív (creative) módban az alkotás kap szerepet, míg a túlélő (survival) módban nemcsak az alapanyagokhoz nehezebb hozzájutni, hanem különböző rémségekkel (zombikkal, pókokkal) is szembe kell nézni, a létrehozott dolgok (ház, kerítés, varázskönyv, vasgólem) pedig a túlélést segítik. A legtöbb játékos mind a két játékmódot használja, mert mindegyik világban ugyanazok az építőelemek fordulnak elő, és ugyanazokat lehet belőlük megépíteni. Kreatív módban kényelmesen ki lehet kísérletezni, ami a túlélő módban továbbvisz.

Komplex játék mellényzsebből?

A Minecraft első változata, amelyet legtöbbször csak klasszikusként emlegetnek, tényleg olyan volt, mint egy LEGO alapcsomag. Nagyjából egy tucat blokkot tartalmazott, és ebből lehetett építkezni. Ennyi éppen elég volt a játék kezdeti sikerhez, a „nagy dobáshoz” viszont szükség volt a bonyolultabb dolgokra, az összetettebb feladatok és a kihívások megalkotására. (Itt fordult a jó ötlet üzleti vállalkozássá.) Ami az évek során nem változott: a játék darabos, pixeles képe. Miközben a nagy játékfejlesztő cégek hatalmas összegeket költöttek a csodás látványra, a hihetetlen animációkra, a tűpontos, realisztikus grafikákra, a Minecraft egyszerű, de szerethető darabossággal robbant be és tarolt nagyot. Annyira nagyot, hogy a játékot ihlető LEGO speciális Minecraft sorozatot is indított, ami a játékra jellemző szín- és formavilágot jeleníti meg.

Miért rajong mindenki a Minecraftért?

Bloomicon / Shutterstock.com

Hogyan működik?

A minecraftos építkezést mindenki úgy kezdi, mint a legózást. Egymásra tesz két kockát. Aztán rátesz még egyet, és még egyet, és épít egy házat. Majd ha van ház, akkor kitalálja, hogy ő tudna építeni egy jobb házat, és innen nincs megállás, azon kapja magát, hogy vasgólemet akar építeni. De amíg a házat egyszerű volt létrehozni, mert csak a megfelelő blokkokat kellett egymásra pakolni, addig – és ez jól mutatja a játék összetettségét – a gólemhez négy vasblokk szükséges. Vasblokk azonban nem terem a Minecraft-világban. Messzebbről kell indulni: először vasércet kell bányászni. A vasércből tűz hatására vasrúd lesz, majd kilenc vasrúdból lehet egy vasblokkot gyártani. Ráadásul négy vasblokkon kívül még egy halloweeni tök is kell a gólemhez.

Mi a Minecraft sikerének titka?

A nyolcéves fiú azt mondja, hogy a Minecraft változatos, a 47 éves férfi azt mondja, hogy zseniális a játékélmény, nem mellesleg olyan játék, amit együtt is tudnak játszani.

Abban mindketten egyetértenek, hogy minél több időt töltenek el a játékkal, annál rejtettebb rétegei tárulnak fel és adnak újabbnál újabb kihívásokat. A Minecraft előnye, hogy kezdő, profi és haladó szinten egyaránt lenyűgöz és szórakoztat, mert a logikusan felépített szabályokon kívül a játékosnak szüksége van szerencsére és leleményre, hogy végigvigye a tervét, életben tartsa a karakterét. (Pl. Hol talál vasércet? Hogyan tud tüzet csinálni? Hogyan védje meg magát éjszaka a zombiktól?)

Hol játszható?

A Minecraft játszható személyi számítógépeken és laptopokon, okostelefonokon, tableteken, Xbox-on. Playstation-ön és Wii-n is. Játszható egyedül, és egy Minecraft világon belül több szereplővel, közösen is. Állítom, játszható fejben is, legalábbis a gyerekek annyit tudnak róla beszélni, én meg figyelmes anyaként láthatatlanul szedem magamra a tudást. Csípőből vágom a választ arra a kérdésre, hogy mi az az Enderman (Minecraft-karakter) és azt is sejtem, következő farsangra minecraftos gyémánt kardot gyárthatok kartonpapírból.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai