Miért nem luxus ma már az EU nemzetközi hívás?

Miért nem luxus ma már az EU nemzetközi hívás?

Myreille | 2019.02.15 | Olvasási idő: 3 perc
Myreille
42 éves
2 gyerek édesanyja
Kapcsolódó cikkek

Azt szeretem legjobban a 21. században, hogy a földrajzi akadályok nem gátjai a kapcsolattartásnak, sőt, ahogyan a világ fejlődik, változik, ami 20 évvel ezelőtt még kiváltságnak tűnt, például EU nemzetközi hívással felhívni a Németországban, Svájcban vagy Párizsban élő barátnőimet, ma már egyszerűen kivitelezhető.

Hova telefonálunk és miért?

Gondolom, nem vagyok egyedül azzal, hogy jó pár évvel (évtizeddel) ezelőtt még letiltottam a mobiltelefon előfizetésemen a „nemzetközi hívásokat”, nehogy véletlenül kellemetlen helyzetbe kerüljek. Amúgy is itt éltünk egymáshoz közel, kit hívnék én külföldi számon? Közben teltek az évek és szétrebbent a „banda”. Néhány barátnőm külföldre költözött, vagy éppen külföldön élő embereket ismertem meg és lettünk barátok. Velük a kapcsolattartás az internet segítségével egyszerű volt. Egyszerű volt egészen addig, amíg nem lettek gyerekeink és az esti skype-olásokat (whatsappolást) felváltotta a „vacsora-fürdetés-esti mese” háromsága. Utána meg már elgyötörtek voltunk a beszélgetéshez. Abban az időben az jelentette a cseppnyi luxust, hogyha születés- és névnapokon telefonról hívtuk és köszöntöttük fel egymást skype-olás, chatelés helyett. Évente egyszer ennyi belefér, mondogattuk.

Manapság már jóval egyszerűbb felhívni egymást és tartani a kapcsolatot telefonon. Ugyanolyan természetes könnyedséggel tudom megcsörgetni az Európai Unióban élő barátnőimet, mint az itthoniakat, ha van öt percem. Nem számít, hogy nincs bekapcsolva a magyar kártyás telefonjuk, és az sem, hogy akár ezer kilométerre vagyunk egymástól. Ha pedig nem tudják felvenni, később engem is bátran visszahívhatnak.

Magyarországról, a Vodafone hálózatából az EU nemzetközi hívások jelentős része 5 európai ország, azaz Németország, Egyesült Királyság, Ausztria, Szlovákia és Románia felé irányul.

De nem csak nekem lettek „elérhetőek” az EU nemzetközi hívások. Az egyik szomszédasszonyom bármikor fel tudja hívni az Erdélyben élő nagynénjét, a másik pedig az ösztöndíjjal Spanyolországban tanuló lányát. Persze, akad olyan ismerősöm is, akinek a testvére költözött Németországba a 2008-as válság idején, mert csak ott talált munkát. Az utóbbi 10 évben ott is ragadt és a gyerekei is ott járnak iskolába. Mivel számukra úgy egyszerűbb és életszerűbb, hogy az adott országban vásárolnak mobil előfizetést, őket itthonról EU nemzetközi hívással könnyedén el tudom érni.

EU Nemzetközi hívás vagy  EUroaming?

EU Nemzetközi hívásnak számít, ha itthonról egy EU-s vezetékes vagy mobil telefonszámot hívunk. Ezzel szemben a roaming szolgáltatás azt teszi lehetővé, hogy a magyar mobiltelefon-előfizetéssel külföldön is használni tudjuk a telefonunkat. Ha aktív a roaming szolgáltatás az előfizetésünkön, akkor külföldi tartózkodásunk során a mobilunk csatlakozni fog a szolgáltatónk adott országban működő partnerhálózatainak valamelyikére és lehetőségünk van hívásindításra, -fogadásra, SMS/MMS küldésre, fogadásra és adatforgalom bonyolítására is.

Tehát, ha szoba foglaláskor Magyarországról felhívjuk az EU valamelyik országában lévő, külföldi szállásadót, az EU nemzetközi hívás, ha az olasz vagy horvát tengerpartról hazatelefonálunk, akkor a roaming szolgáltatással tehetjük meg.

Milyen percdíjakkal számolódik az EU nemzetközi hívás?

Az EU nemzetközi hívás tarifája attól függ, hogy hova telefonálunk és mennyi van vissza a lebeszélhető perceinkből, SMS-einkből, ha nem korlátlan csomagban vagyunk.

2019. február 8-tól minden – kereskedelmi forgalomban elérhető lakossági hangalapú díjcsomaggal rendelkező – Vodafone előfizető a tarifában foglalt 100 vagy 200 perc, SMS erejéig extra költség nélkül telefonálhat/SMS-ezhet az EU 28 országába, sőt további 6 EU-n kívüli országába is.

Ez azt jelenti, hogy az előfizetéshez tartozó lebeszélhető percekből nemcsak belföldi és EU roaming, hanem EU nemzetközi hívásokat is indíthatunk belföldről bármely normál díjas EU-s számra, plusz költség nélkül. Részletekről itt tájékozódhatsz! Az EU nemzetközi díjzónán kívüli, illetve a tarifában foglalt percek és SMS-ek feletti nemzetközi percdíjak kapcsán továbbra is a mindenkori nemzetközi díjszabás irányadó. Tehát, amíg az Egyesült Királyságban élő barátnőmet lazán, a Kanadában élőt még mindig „óvatosan” hívom és nem csak az időeltolódás miatt.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai