Mi vagyunk a Digitális Család!

Tünde | Olvasási idő: 6 perc

Tünde

Kor: 40 Gyerekek száma: 3
"Szeretném úgy nevelni a gyerekeimet, hogy a digitális világ minden előnyét ki tudják használni - és közben elkerüljék a veszélyeket is. Igyekszem megteremteni a közös szórakozás lehetőségét a lányaimmal az online világban is."

A Digitális Család első születésnapján megmutattuk, mely cikkek voltak a legolvasottabbak az elmúlt évben. Most a szerzőinket kértük arra, ők mondják el, melyik cikk tetszett nekik a legjobban az indulás óta. Emellett néhány szóban be is mutatjuk őket.

Tünde, főszerkesztő

Újságíró, szerkesztő, blogger vagyok. Három lányom van: 7, 12 és 14,5 évesek. A modern kommunikációs eszközök miatt gyakran kerülök eddig ismeretlen helyzetekbe, melyeket személyes történetekként megosztok a Digitális Család Magazinban is, hátha szülőként más is levonja belőlük a tanulságot. Kedvenc témám a természet, az állatvilág (hja, természetismeret szakon végeztem), így az ezzel kapcsolatos online tartalmakat is gyakran bújom. Rengeteget utazom, és az utazások során is maximálisan kihasználom a digitális lehetőségeket: Skype-olok a családdal, közösségi oldalon fotókat osztok meg, blogban élménybeszámolok.

A legütősebb cikk, amit idáig a Digitális Családon olvastam, a Halácsy Péterrel készített interjú. A Prezi alapítója a jövő munkavállalóiról (gyermekeinkről) és a nekik való iskolarendszerről, módszertanról beszélgetett Vicával.

Vica

Vica főállása mellett blogol és cikkeket ír a Digitális Család Magazinba. Két gyermeke van. Szívügye az oktatás és az informatikai újdonságok, lányok tömegeit győzködi az informatikai pálya és a természettudományos világ szépségeiről. fél szemét mindig Nagy-Britannia kulturális és technológiai újdonságain tartja. Szabadidejében szereti nézni a fecskéket Körös-torokon habos kávéval a kezében.

„Kedvenc cikkem Dragomán György története a rendhagyó (?) nyelvtanulásról – videójátékok, anyanyelvi filmek segítségével. Számomra a nyelvtanulás „kinyitja a világot”, és látni, hogyan lehet maga a tanulási folyamat is élvezetes, igen tanulságos volt.”

M.anna

M.anna újságíró, egy általános iskolás kisfia van. Úgy gondolja, hogy a digitális világ kikerülhetetlen, és szeretné, ha az emberek arra figyelnének, hogy hogyan kamatoztathatnák az új lehetőségeket gyermekeik javára, velük együttműködve.

„Nekem ez a cikk volt a kedvencem. A kisfiam saját tabletjén már hónapok óta minecraftozott, és bizony nekem magamtól valahogy eszembe se jutott, hogy csatlakozzak hozzá… De ez a vagány cikk elgondolkodtatott, és belevágtam én is a kraftolásba – ezzel együtt pedig tettem egy nagy lépést a kisfiam digitális világában. Nem bántuk meg!”

Emma

Emma két gyermekével egy kis faluban él, ahol a digitális világ minden előnyét élvezi. Betont keverni, lekvárt főzni és birkát nyírni is az internetről tanult meg. Az a tapasztalata, hogy bár az emberek interneteznek, sokan nem tudják, hogy mi mindenre jó. Gyermekein kívül a „helyieket” és a szüleit, nagyszüleit is tanítja, hogy kell jól használni az internetet.

„Sokszor gondolkodtam már azon, hogy biztonsági és gyönyörködési célzattal bekamerázzam a saját házi kedvenceink élettereit, mivel nagyon szívesen nézegetjük mindenféle állatok hétköznapjait. A webkameráknak köszönhetően a ritka, távoli, esetleg veszélyeztetett állatokat is jól meg lehet így ismerni. Az egyik kedvenc cikkem, ami a csupasz turkálókról szól, még azt is részletesen elmagyarázza, hogy technikailag miként működik az alapos megfigyelés.”

Bogi

Bogi háromgyerekes, külföldön élő anyuka, aki “gyeses” időszakában kezdett el blogbejegyzéseket írni. Szinte minden idejét lekötik a gyermekei, de a digitális újdonságokkal kapcsolatban képben van, és meg is osztja tapasztalatait a Digitális Család olvasóival.

„Kedvenceim mindig azok a cikkek voltak, amik a tudomány felfedezéseit, érthető nyelven a mindennapi életbe viszik át. Még mindig nagyon keveset tudunk arról, hogyan befolyásolja a technológia a kicsik fejlődését. Ahhoz, hogy biztosat tudjunk, valószínűleg meg kell várnunk, hogy felnőjön az a nemzedék, amely már “kütyükkel a kezében született”, de már most rengeteg információ áll azoknak a szülőknek a rendelkezésére akik tudatos döntéseket akarnak hozni.”

Myreille

Myreille közgazdász-informatikusból lett újságíró. Szintén vidéken él, és az a tapasztalata, hogy két kisfia szivacsként szívja magába az információkat a digitális világból. Szeret horgolni, kertészkedni és isteni dolgokat süt-főz.

„Én ezt a cikket azért szerettem nagyon, mert a fiam hozta az életünkbe és az apja is rákattant. A vacsoránál gyakori beszédtéma lett, hogy kinek mi rejtőzik a ládájában. Persze, a Minecraft-ról már korábban is hallottam és lenyűgözött a története, de így, hogy látom, hogyan játszanak együtt, még jobban szeretem.”

Prokee

Prokee négygyermekes édesapa, aki bele van bolondulva a számítógépekbe és az autókba, autós weblapokat készít, és digitális grafománnak tartja magát. A kilencvenes évek végétől blogol és autós magazinokban is publikál, január óta a Digitális Család Magazin csapatát erősíti.

„Az én kedvencem a 10+1 szabály, hogyan ne égesd le a gyereket a Facebookon. Szerintem ezek a legfontosabb szabályok, amiket minden digitális szülőnek meg kell értenie és el kell fogadnia.”

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai