IPTV, OTT, STB – Szájbarágó a 21. századi tévézéshez

IPTV, OTT, STB – Szájbarágó a 21. századi tévézéshez

Myreille | 2020.03.30 | Olvasási idő: 3 perc

Régen a tévézéshez kellett egy készülék és egy antenna, ma viszont itt van az okostévék, a mediaboxok és az első pillantásra furcsa betűszavak (VoD, OTT, STB stb.). Nézzük, mi mit jelent!

Földfelszíni műsorszórás (földfelszíni sugárzás, antennás televíziózás): Televízió- és rádióadások vezeték nélküli terjesztése, amely lehet analóg és digitális. Magyarországon 2013-ban megszűnt az analóg földfelszíni műsorszórás.

Kábeltévé: Koaxiális kábelhálózaton keresztüli műsorterjesztés.

IPTV: Televíziós műsorszolgálatás internet (Internet Protocol (IP)) hálózatokon keresztül, ami a hagyományos földfelszíni, műholdas és kábeltelevíziós sugárzás alternatívája.

Lineáris csatornák (lineáris TV): Televíziós műsorsugárzás, amelyben műsorütemeket - amelyben a műsorszolgáltók által ütemezett időszakokban továbbítanak műsorokat -továbbítanak. A legtöbb televíziós csatorna ide tartozik.

Mediabox: A Set Top Box szinonimája, magyar nyelven elterjed megnevezése.

STB (Set Top Box): Olyan hardvereszköz, amely lehetővé teszi a digitális jel vételét, dekódolását és megjelenítését a televíziókészüléken.

Modem: Hálózati eszköz, amely modulálja és demodulálja, azaz átalakítja vivőjeleket kódolásához és dekódolásához a digitális információk feldolgozásához.

Router: Hálózati csomópont, útválasztó, amely eldönti, hogy az adatok milyen irányba továbbítódjanak.

WiFi extender: Kiterjeszti a vezeték nélküli internetelérést.

VOD (Video on Demand): Olyan szolgáltatás, amely keretében filmeket, sorozatokat, zenéket és videókat lehet elérni. A felhasználók a rendelkezésre álló tartalmakat havi díjas (SVOD), vagy egy kiválasztott tartalom egyszeri díja alapján (TVOD) érhetik el. Lehetőség van a filmek megállítására, előre- és visszatekerésére.

Érdekesség, hogy az orsós-, kazettás és videokazetták működéséből ered az előre- és visszatekerni (az előre és visszacsévélni) kifejezések, és miközben ezek az eszközök már elavultak, a nyelvben a kifejezések rögzültek és modern eszközöknél is használjuk.

OTT (Over the top service): Interneten keresztül biztosított alkalmazás vagy szolgáltatás, ami megkerüli a hagyományos műsorszórást. Az OTT szolgáltató nem vállal felelősséget az internet minőségéért.

Személyre szabott műsorajánló (Recommendation engine): Személyre szabott élményt kínál azáltal, hogy a fogyasztó által megtekintett műsorok alapján ajánl számára hasonló műsorokat.

Műsorok rögzítése - Felvétel funkció (Recording): Lehetővé teszi a néző számára, hogy TV-műsorokat rögzítsen egy külső, a TV-hez közvetlenül csatlakozó tárolóeszközre, vagy egy felhőalapú tárhelyre, és a rögzített programokat később nézze meg.

Hálózati PVR: Felhő alapú műsorrögzítés. A néző beállíthatja, mely műsorokat szeretné rögzíteni, és a rendszer azokat egy központosított helyre (felhőbe) menti, majd a rögzített műsorokat az ügyfelek a maximális tárolás időkeretén belül megtekinthetik.

TV on the Go: Applikáció, amely lehetővé teszi az előfizetők számára, hogy távolról adatkapcsolaton keresztül, okoseszközeiken nézhessék az élő televízióadást, visszajátszhassák az elmúlt napok műsorait vagy felvételeiket, valamint megtekinthessék a VOD műsorokat.

A cikket szakmailag ellenőrizte: Muszka Aliz, vezetékes szolgáltatás menedzser

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai