Így fejlődik digitálisan a gyereked

Tünde | Olvasási idő: 6 perc

Tünde

Kor: 40 Gyerekek száma: 3
"Szeretném úgy nevelni a gyerekeimet, hogy a digitális világ minden előnyét ki tudják használni - és közben elkerüljék a veszélyeket is. Igyekszem megteremteni a közös szórakozás lehetőségét a lányaimmal az online világban is."

A technológia mára teljes mértékben a családi élet része lett: szinte mindenkinek van saját kütyüje, amelyen különböző dolgokat csinál: dolgozik, játszik, tanul, telefonál, chatel, stb. Nem mindig könnyű viszont megtalálni az utat, hogy egymás digitális világában is részt tudjunk venni. Mi érdekli a különböző életkorokban a gyerekeket? Erre keressük a választ.

0-3 év, az első lépések

A gyermek első évében rengeteg mérföldkő van: a kicsi például járni kezd, elkezd kanalat használni vagy rajzolni. A testi fejlődés mellett a gyerek megtanul kommunikálni másokkal. Egyszerű szabályok megértésére is képes ezekben a korai években.

Már az egészen kicsi gyerekek is képesek bekapcsolni a tabletet és játszani a telefonnal. Figyelni kell viszont arra is, hogy az online látott információk feldolgozásához szükséges alapvető készségeik még nincsenek meg. A digitális eszközök ebben a korban még csak játékszerek, melynek gombjait és képernyőjét nyomkodni lehet. Arra figyelj, hogy úgy állítsd be a kütyüt, hogy ne tudjon a gyerek rajta olyat csinálni, amit nem kellene.

A szülők telefonján – már ebben az életszakaszban is- fel lehet hívni a nagyit vagy egy barátot valódi beszélgetésre vagy éppen az üzleti úton lévő apa is tud jó éjszakát puszit küldeni vagy éppen elmesélni aznapi élményeit videóüzenet segítségével.

4-6 éves kor, a nyitás

Ezekben az években a gyerekek megtanulnak különbséget tenni a jó és a rossz dolgok között. Egyre nagyobb távolságot képesek elviselni a szüleiktől. Nálunk ekkortájt kerülnek a gyermekek óvodába, mely egy új és meghatározó élményanyag lesz számukra. Az új kapcsolataik révén a megszokott játékok és eszközök mellett másokkal is találkoznak, melyekkel korábban még nem. A szülőknek és a gyermekeknek egyaránt meg kell ezekhez az eszközökhöz a viszonyulást tanulniuk, ezáltal kialakul, hogy mi az, ami tetszik, mi nem vagy éppen, hogy milyen eszköz mire való, hogyan lehet használni.

Az eléjük kerülő, ártalmatlannak látszó online tartalmak ijesztőek lehetnek számukra, még akkor is, ha csak messziről látják. Nem árt átbeszélned a nagyobb gyermekeddel, hogy legyen körültekintő, és gondoljon arra is, amikor videójátékozik vagy online tartalmakat néz, hogy kisebb testvére is láthatja, amit csinál. A kicsi ugyanis lelkesen fog utánozni: egy ötéves már teljes tudatossággal szelfizik, ha látta a nővérétől, sőt, videót is készíthet a Youtube-on látott filmecskék stílusában kommentálva.

7-12 éves kor, a kortárskapcsolatok előtérbe kerülése

Ahogy a gyerekek ebben a korban megtanulnak írni és olvasni, megváltozik a technológiával kapcsolatos tapasztalatuk is. A gyerekeket egyre jobban érdekli, hogyan működnek a dolgok, és ez azt is maga után vonhatja, hogy elkezdenek olyan online dolgok után kutatni a neten, amire talán nem is számítasz. Ahogy elérik a tízéves kort, egy szempillantás alatt fejlődik a digitális technikai tudásuk is.

Szerencsés esetben ez a tanulást és az iskolai munkát is fejleszti – ehhez érdemes megtanítani az eredményes online keresésre, a segédeszközök használatára, és mutathatunk pár „hasznos helyet” is, ahol megbízható információhoz juthat iskolai témákkal kapcsolatban.

Teendőid: El kell magyaráznod nekik, hogyan tudnak online biztonságban maradni, mit oszthatnak meg és mit nem, és hogyan értsék a képeket és üzeneteket, amiket látnak. Elképzelhető, hogy hogy olyan dolgokat is kipróbálnak, amiket nem mondanak el neked, tehát a beszélgetések köztetek létfontosságúak.

13-16 éves kor – további felfedezések

Ebben az időszakban a kortársak kezdenek igazán fontossá válni, a tinik egyre több időt szeretnének tölteni a barátaikkal. Elkezdenek érdeklődni a párkapcsolat és a szexualitás iránt. Valószínűleg elkezdenek online keresni ezekben a témákban is ,annak ellenére, ha te azt gondolod, nem állnak még készen rá.

Ilyenkor a legfontosabb, hogy megtanítsd gyermekednek, hogy hogyan viszonyuljon ahhoz, amit lát és olvas, és hogy segítsd kialakítani a saját véleményét a látott tartalom kapcsán. A szabályok lefektetése itt is nagyon fontos.

A tinik jó része nem csak aktív és lelkes médiafogyasztó, hanem a kortársakat vagy pár évvel idősebbeket követve maga is szívesen készít saját tartalmat,  videót, blogot, működtet Youtube-csatornát. Lehet, hogy hamar megunja, vagy elégedetlen vele, de már a kezdetekkor osszunk meg vele pár fontos „fogást” és tudnivalót. És ha már közönsége is van, abban is elkélhet a segítség, hogy hogyan kezelje a hirtelen jött népszerűséget vagy a kellemetlen, „beszólós” kommenteket, illetve hogyan védje meg magát akkor is, ha élete egy szeletét szándékosat megosztja online a világgal.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai