Hét dolog, amiért jót tesznek a gyerekeknek az online játékok

Hét dolog, amiért jót tesznek a gyerekeknek az online játékok

Vendég | 2016.07.20 | Olvasási idő: 4 perc

Az online játékok vitathatatlanul a modern gyerekkor részeivé váltak. Bár a szülők gyakran ezeknek a játékoknak a veszélyeire, káros hatásira és a potenciális függőségre koncentrálnak, használatuknak jó oldalai is vannak.

A Pediatrics (Gyerekgyógyászat) című folyóiratban nemrég leközölt kutatási eredmény szerint az Egyesült Királyságban a gyerekek és tinik közel háromnegyede vesz részt elektronikus és online játékokban minden nap. Ötezer tíz és tizenöt év közötti lány és fiú játéktevékenységét vizsgálták meg oxfordi kutatók, és a viselkedésüket, közérzetüket, barátságaikat elemezték. Az online és elektronikus játékokkal játszó gyerekeknek a fele egy órát, vagy annál kevesebbet, harmada egy óra és három óra közötti időt, és csupán 10-15 százaléka játszott kütyükkel három óránál többet. Kizárólag a harmadik, legkisebb csoportban figyeltek meg a gyerekeken pszichológiai problémákat, vagy a kapcsolataik károsodását. Ellenben azok a gyerekek, akik kevesebb mint egy órát játszottak online, a soha nem játszó társaiknál jelentősen boldogabbak, az életükkel elégedettebbek voltak, az emberi kapcsolataikat harmonikusabbnak érezték.

Hét dolog, amiért jót tesznek a gyerekeknek az online játékok
Vizsgáljuk meg, milyen jótékony hatásai vannak az online játékoknak.

1. A játékok révén barátságok köttetnek A gyerekek ezeket a játékokat gyakran megbeszélik maguk között az iskolában. Játékokat ajánlanak és megosztják egymással az elért eredményeket. Egy új, izgalmas játék felfedezése, vagy egy magasabb szintért való versengés egy olyan kapocs, amely összeköti az azonos érdeklődésű gyerekeket. Különösen a félénk, vagy visszahúzódó gyerekek számára fontos, hogy az online játékok révén új barátokat találjanak. Sok szülő nem is tud arról, hogy gyerekének a kedvenc hobbija az a kapocs, ami társaival összeköti. "A szülőknek, amennyiben érzékelik gyermekük szorongóbb, visszahúzódóbb viszonyulását a világhoz, és felismerik, hogy az online játékok révén nyitottabbá válik, fontos, hogy a virtuálisan megtapasztalt barátságokat élővé tegyék, például áthívják ezeket a barátokat, közös programokat szervezzenek." - mondja Lengyel Valéria, pszichológus.

2. A játékok fejlesztik a problémamegoldó képességet és a kreativitást Nem csak a „fejlesztő” játékok hasznosak a gyerekek agyfejlődésének. A legtöbb játék szerves része egy stratégia, amit a gyereknek ki kell agyalnia és követnie kell. Az emelkedő szinteknek megfelelően ezt a stratégiát tökéletesíteni, esetenként módosítani is szükséges, gyakran egy másodperc alatt. A játék karaktereit testre kell szabni, és ez az önkifejezés hasznos csatornája lehet.

3. A játékok inspirálják a gyerekeket, hogy többet mozogjanak, sportoljanak Az internetes játékokban nem jártasak hajlamosak úgy gondolni azokra, mint a tunyaság jelképei. A valóságban gyakran ennek az ellenkezője az igaz. A gyerekeket, különösen a fiúkat, az online játékokban látott gördeszkás, vagy kosaras trükkök arra inspirálják, hogy ezeket a trükköket maguk is kipróbálják és megtanulják. Sok gyerek a játékok révén ismerkedik meg új sportokkal, vagy olyan ügyességekkel, amiket még soha nem láttak élőben. Ezeket akár egy családi program során, közösen is ki lehet próbálni. Mindemellett a kinetikus játékok egy-egy buli során vagy téli szünet alatt, amikor kevesebb a kinti mozgásra való lehetőség, valós mozgásélményt adnak.

Hét dolog, amiért jót tesznek a gyerekeknek az online játékok

4. A játékok elősegítik a versengést A játékokban, ugyanúgy, mint a sportversenyeken, mindenki győzni akar, és magasabb szinteket elérni. Ez a versengés valamilyen szinten minden gyerekben megvan, a tini fiúkban különösen. Az online játékok révén ezt az egészséges kényszert minden gyerek kiélheti, azok is, akik nem sportosak. A versengő játékok mellett azonban meg kell találni az egyensúlyt az együttműködést támogató játékokkal. A puszta versengés ma már nem túl adaptív viselkedési mód, a legtöbb munkahelyen, iskolában fontos az együttműködési képesség.

5. A játékok a tanítás és irányítás képességeit fejlesztik A gyerekek, amikor a kedvenc online játékaikról beszélgetnek, napi szinten megosztják sikereiket, kudarcaikat, és segítik társaikat jobb eredményeket elérni. Órákon át képesek egy-egy trükkösebb szint elérésének titkait megbeszélni. Ezek alatt a stratégiai megbeszélések alatt mindig van valaki, aki jobb, mint a többiek, és vezérfigurává válik a játékot használók csoportjában. Ez az illető nem feltétlenül az a gyerek, aki matekból a legjobb, vagy a legtöbb gólt rúgja a focipályán, hanem bárki lehet, aki elég időt és energiát töltött a játék gyakorlásával, és képes megosztani a tapasztalatait mások javára. „Nem feltétlenül az a jó – főként hosszú távon –, ha valaki vezérfigurává válik, hanem inkább az, hogy mindenkinek legyen olyan terület, amiben jónak élheti meg magát, amiben sikerélményhez jut, és amiben kellő pozitív megerősítést kap” – figyelmeztet Lengyel Valéria, pszichológus.

6. A játékok kaput nyithatnak régi, ismeretlen kultúrákba Térképolvasás, kulturális különbségek, földrajzismeret, mitológia, ismeretlen nyelvek. Ezek mind szerves részei sok játéknak. Ha a gyerek magától felismeri a lehetőséget arra, hogy valami újat tanuljon, vagy a szülő rávezeti arra, hogy mi is van a kulturális utalások mélyén, a játékok új ismeretek kiapaszthatatlan forrásai lehetnek.

7. A játékok lehetőséget adnak a szülőkkel közösen eltöltött időre is Csak arra van szükség, hogy a család egy olyan játékot találjon, ami mindenkinek tetszik. Ha a szülő nem ellenségként tekint az online és elektronikus játékokra, hanem mint egy olyan lehetőségre, amivel az egyébként gyorsan elillanó tinit maga mellé vonja, a játék egy nagyon szoros kötelék lehet kettejük között. Ugyanúgy, ahogyan a közös Duplózás egy kicsivel, az online játék számtalan beszélgetésre, stratégiai kupaktanácsra adhat lehetőséget egy szülőnek, amelyek alatt a kudarcaikat és sikereiket megoszthatják egymással, és a gyerekek megtanulhatják ezeket megfelelően kezelni. Bogi

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai