Generációs gyorstalpaló: a veteránoktól a digitális bennszülöttekig

Generációs gyorstalpaló: a veteránoktól a digitális bennszülöttekig

Tünde | 2017.09.26 | Olvasási idő: 5 perc

A veterán generáció, a kilencszázas évek elején-közepén születettek még postai úton kommunikáltak egymással, és idősebb korukban volt csak lehetőségük megismerkedni a számítógépekkel és a modern technikákkal. A legifjabbak, azaz Alfa generáció tagjai viszont már digitális bennszülöttek, szinte az anyatejjel szívják magukba az online világ információit. Lássuk, hogyan fejlődött a kommunikáció és a digitális világhoz való viszony a generációk során.

A veteránok – 1928-1945

A veteránok napjainkban már nem dolgoznak, de tisztelik és becsülik a kétkezi munkát. Ebben a korban a munka egy életre szólt – megfontoltan kellett tehát szakmát választani, amely a családokban „öröklődött”, azaz gyakran a gyerekek folytatták a családi vállalkozást. A veterán generáció szinte kizárólag személyesen kommunikált, vagy ha erre nem volt lehetőség, postai úton üzentek vagy vonalas telefonon beszéltek egymással. Idősebb korukban ismerkedtek csak meg a számítógéppel.

Minden tizedik Alfának a tablet az első szava?

Dr. Bernschütz Mária főiskolai docenssel, generációkutatóval arról beszélgettünk, hogy a mennyire és miben tér el a generációk digitális tudása. Miben mások a szokásaik, mindez milyen helyzeteket hozhat elő a családokon belül, milyen lesz, milyen lehet az alfák jövője?

Tovább>>>

BB-generáció – 1946-1964

A Baby Boomerek, azaz a BB generáció tagjai 60-70 évesek, nyugdíj előtt állnak vagy már nyugdíjasok. A hagyományok fontosak az életükben. Felnőtt korukban találkoztak a digitális világgal, idegenkednek is tőle, de már elkezdték használni a modern kütyüket.

X-generáció – 1965 -1980

Ez a korosztály napjaink munkavállalóinak jelentős részét teszi ki: ők a mai kamaszok szülei. A legfontosabb változás az előző generációhoz képest a számítógép megjelenése volt, mely a karriert, mint életcélt erősítette, valamint hatással volt a családi kapcsolatokra is. Ennek a generációnak a tagjai fiatal korukban kerültek bele a digitális világba, ma már magabiztosan használják a számítógépet és könnyen eligazodnak az interneten.

Y-generáció – 1981-1994

Ők a fiatal felnőtt korosztály. Ők már gyerekkorukban találkoztak az internettel, magánéletüket is átszövi a világháló. A technológiai fejlődésnek köszönhetően kinyílt számukra a világ: az okostelefonok, az internet, a tabletek, közösségi oldalak már a mindennapi életük részei. Egyszerre több csatornán szerzik be az információkat, egyszerre több technikai kütyüre is képesek fókuszálni, nyitottak a fejlődésre.

5 dolog, amit az Alfámról tudni kell

Ámulattal figyeljük őket – főleg, aki olyan szerencsés, mint én, hogy testközelből csodálhatok egyet, és kereshetem a fél pár zoknijait! Hogy többet tudjak meg a saját gyerekemről, összeszedtem néhány állítást-előrejelzést, és megnéztem, vajon mennyire igazak rá.

Tovább>>>

Z-generáció – 1995-2009

A Z-generáció tagjai már a digitális kor szülöttei, az Alfák előfutárai. Egészen kis koruktól kezdve körülveszi őket a digitális világ: a tévé, a kütyük, az internet – ezek segítségével pedig gyorsabb kommunikációra lettek képesek. Fontos számukra az információk gyors elérése. Einstein-generációnak is szokták őket nevezni. Kutatások szerint chat-üzeneteikben sokkal több érzelmet képesek kommunikálni, mint az előző generációk. Az online világ a személyiségük része lett.

Alfa-generáció – 2010-

Az Alfa generáció a 2010 után születettek korosztálya, őket – a Z-generációhoz hasonlóan  digitális bennszülötteknek szokták hívni. A világ lakosságának egynegyedét teszik ki. Ők már úgy nőnek fel, hogy természetes számukra, hogy mindenkinek van mobiltelefonja és tévéje, valamint a wifi-kapcsolat is elérhető bárhol a világon. Az Alfák a különböző technológiai újításokra már nem eszközként tekintenek, hanem integrálják a saját életükbe.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai