Csak térerő legyen és internet? De hogyan működik a mobilhálózat?

Csak térerő legyen és internet? De hogyan működik a mobilhálózat?

Myreille | 2019.07.15 | Olvasási idő: 3 perc

Lekapcsolom az internetet! – fenyegettem meg a legkisebb fiamat. A majdnem hétévesnek a szeme se rebbent. Mintha azt mondtam volna, hogy lekapcsolom a Napot. Képtelenségnek tartotta, túlzásnak. Számára az, hogy mindig van internet és mobilhálózat a világon a legtermészetesebb. Ez a felismerés viszont engem sokkolt annyira, hogy az eredeti problémát feledve elkezdtem neki elmagyarázni, hogy mi is ez az egész (vagy legalábbis egy jelentős része), amit digitális fejlődésnek hívunk és megváltoztatta az életünket.

Egészen pontosan az én életemet, mert ő beleszületett. Neki nincs olyan emléke, hogy ne tudnánk bárhonnan bármikor telefonálni vagy internetezni. Persze, én is gyorsan beleszoktam a „jóba”. Nem szoktam azon töprengeni, hogy mitől is működik az okostelefonom. Arra szoktam figyelni, hogy mindig fel legyen töltve az aksi, be legyen fizetve a számla, de a mobiltechnológia hátterére és a hálózat működésére már jó ideje nem figyelek. Régen is csak akkor szoktam emlegetni, nem túl szofisztikált módon, amikor éppen nem tudott a telefonom a hálózatra kapcsolódni és anyukáméknál csak a konyhaablaknál lehetett telefonálni a szobából nem.

Csak akkor tűnik fel, hogy milyen fontos, amikor éppen nincs

Emlékszem, hogy pár évvel ezelőtt az országos, teljes lefedettség fontos szempont volt, amikor mobilszolgáltatót keresett az ember. A GSM kifejezés a legtöbb ember passzív szókincsében még megtalálható, bár talán a fiatalok értelmező szótárt ütnek fel hozzá, vagy rákeresnek a neten. A kezdeti mobil rádiótelefon-technológia elképesztő utat tett meg pár évtized alatt.

A fiammal gyorsan tisztáztuk, hogy a bázisállomások teszik lehetővé, hogy vezeték nélkül tudjunk telefonálni, a cellás rendszer pedig a hézagmentes, teljes lefedettséget biztosítja. A kapcsolatot (a láthatatlan) rádióhullámok biztosítják a telefon és a bázisállomás között és a különböző technológiáknak, modulációknak köszönhetően a hang- (voice) és az adatforgalom (data) is elképesztő sebességgel jön-megy manapság. Ugyanis a mobilhálózat, hogy biztosítani tudja a rengeteg felhasználó a kiszolgálását, ugyanolyan gyorsan fejlődött, mint a mobiltelefonok. Egészen pontosan egymással karöltve fejlődtek. Az iPhone az 1990-es években olyan lett volna, mint egy földúton szenvedő, áramvonalas Ferrari, mert a megfelelő hálózat nélkül a legjobb telefon is csalódást okoz. Egy „butafon” pedig most olyan, mintha egy Trabanttal szeretnénk Forma-1-es versenyen indulni, nem tudjuk kihasználni a technológiában rejlő lehetőségeket, csak „döcögünk”. 

Ki az, aki beérné annyival, hogy csak telefonálni tud és dobná a sutba a fényképezést, az internetezést, az e-mailezést, a GPS alapú navigációt a telefonján?

Tudtad?

2G / GPRS hálózat: A letöltési sebesség átlagosan 20-40 Kbit/s. Az analóg hanghívásoknál fejlettebb minőségű, digitális hanghívásokat biztosít, illetve rövid szöveges üzenetek (SMS) küldésére alkalmas.

3G / HSPA hálózat: A letöltési sebesség átlagosan 2-10 Mbit/s. Szélessávú mobil internet használatot biztosít. Egy CD-nyi tartalom (700 MB) letöltése 3 Mbps-mal számolva körülbelül 30 percet vesz igénybe.

4G hálózat: A letöltési sebesség átlagosan 15-40 Mbit/s. Nagy méretű multimédiás fájlok, például videók megtekintését biztosítja. 700 MB letöltése 40 Mbps-mal számolva körülbelül 2 és fél percet vesz igénybe.

5G hálózat: A legújabb hálózati innováció. Átlagsebessége messze meghaladja majd a 4G átlagsebességét. Egy sorozat egész évadának letöltése, kevesebb, mint 1 percet vesz majd igénybe. Olyan innovációknak nyit kaput, mint a holografikus hívások, a felhőalapú kiterjesztett valóságra épülő (AR) játékok vagy az okos otthonok és okos városok.

Mobilnet, adatforgalom satöbbi

Nem bírtam mosolygás nélkül megállni, amikor az okos fiam megértette, hogy az evidensnek hitt jövő buktatókat rejthet: önmagában, azaz előfizetés és jó lefedettségű hálózat nélkül, semmire se megy egy okostelefonnal, és hiába kapná meg a nagyi régi telefonját, nem tudná úgy használni, ahogyan ő szeretné. Mindezek után arra is kitértem, hogy a tabletjén se lesz internet, ha itthon kikapcsolom a routert, sőt, arra is képes vagyok, hogy megtartsam magamnak a telefonom „adatkeretét” (a mobilinternetet) és ne osszam meg vele is. Végre súlya lett a „kikapcsolom az internetet” mondatomnak és értéke annak, hogy mindenhol van térerő és internet.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai