Anya, regisztrálni szeretnék egy Steam fiókot!

Anya, regisztrálni szeretnék egy Steam fiókot!

Vica | 2018.10.26 | Olvasási idő: 4 perc

A regisztrációt igénylő játékplatformokra egyre több gyerek iratkozik fel, egyre fiatalabban, főleg kortársak és vloggerek ajánlására. A szülők néha csak onnan hallanak ezekről, hogy a gyerek (helyesen) csak a szülő hozzájárulásával létesíthet fiókot - főleg ha a platformon találhatóak fizetős játékok is. Én is akkor találkoztam a Steam-mel, amikor a nagyobbik gyerekem regisztrálni akart egy fiókot.

A Steam olyan játékplatform (egészen pontosan tartalomtovábbító és –kezelő rendszer), ahol ingyenesen létesíthetünk fiókot, ha nyilatkozatban erősítjük meg, hogy 13 évnél idősebbek vagyunk. A Steamet elsősorban azért hozták létre, hogy a való életben egymást ismerő játékosok közösen játszhassanak a virtuális térben, értékeljék a legújabb játékokat, tippeket-tanácsokat adhassanak egymásnak - vagy akár saját fejlesztésű kiegészítőt. Találhatóak rajta ingyenes és fizetős, egyszereplős és "multiplayer" játékok is, bemutató- és oktatóvideókkal, és egy Műhely nevű részleggel, ahol amatőr fejlesztőként is kipróbálhatjuk magunkat. 

Anya, regisztrálni szeretnék egy Steam fiókot!
Hogyan működik a Steam? És mit nyer vele a szülő?

A Steamet regisztráció után "le kell tölteni" egy alkalmazás formájában, és innentől főleg a letöltésre használt gépen érhetjük el. Számos platformra letölthető - Mac, Linux vagy Windows operációs rendszerű számítógép, de most már mobil verzió is van - és ezekre mind elérhetőek a játékok, így a világ egyik hatalmas játékos-közösségét hozták össze. Az oldal tulajdonosa pedig moderálja a játékokat, a nem megfelelő viselkedést szankcionálva. Magyar nyelvű ügyfélszolgálata is van, ha valaki esetleg azt tapasztalja, feltörték a fiókját vagy technikai problémával találja szembe magát. Az eddigi beszámolók alapján készségesen és hatékonyan tudnak segíteni.

A Steam játékkínálata vegyes - a sok népszerű, kicsiknek-kiskamaszoknak is alkalmas játékon túl vannak rajta olyanok, amiket jóérzésű szülő véletlenül se adna a gyereke kezébe. Ám kiskorú számára a Steam szülői felügyelethez köti a használatot, a Családi Nézet elnevezésű eszköz segítségével a szülő beállíthatja, hogy milyen tartalomhoz férhet hozzá a gyerek a játékplatformon keresztül, és mik azok, amiket nem szeretne a kiskorú képernyőjén látni. Ez egyfajta "fehérlistaként" működik, egyértelműen kizárva például az erőszakos vagy más "felnőtt tartalmú" játékokat.

Meghívhatlak egy játékra?

Az itt megvásárolt játékok egy része csak a platformon belül játszható, hiába kapható önállóan is (például a népszerű Call of Duty). A platformon belüli ún. Steam Pénztárca feltöltésével lehet a legbiztonságosabban szabályozni, mennyit költhet a gyerek digitális játékokra, de másnak is küldhetünk, ajándékozhatunk virtuális vagy valós Steam Ajándékkártyát, amivel közvetlenül adhatunk valakinek pénzt digitális játékokra vagy a játékokhoz való kiegészítőkre, amennyiben a Steam platformon árulják ezeket.

A baráti és fejlesztői közösségen túl a játékkínálattal és az árakkal is igyekszik a felhasználók kedvében járni a Steam: sokféle akcióval, engedménnyel kínálja egy-egy korosztály népszerű játékait, jellegzetesen például iskolai szünetek kezdetekor. Rengeteg játék van ingyen vagy (legalábbis nyugat-európai szemmel) "fillérekért", ami nem jelenti azt, hogy bármely gyerek nem tudna akár végtelen összeget is elkölteni - én ezért senkinek se ajánlom, hogy "csak úgy" korlátozás vagy egyenkénti jóváhagyás nélkül bekösse a hitelkártyáját bármilyen játékoldalra vagy digitális áruházba.

A játékokon túl - fejlesztés, videók vagy akár tanulás

A Steam nemcsak közösségi játékélményt igyekszik nyújtani: tech szülőnek vonzó lehet az is, hogy a platformon a gyerek tanulhat szoftveres ismereteket, videoszerkesztést, de az animációkészítést vagy a modellezés alapjait is megismerheti, és a már emlegetett Műhelyben azonmód ki is próbálhatja, például saját maga is létrehozhat bizonyos játékokhoz saját tervezésű kiegészítőket, amiket utána értékesíteni vagy csereberélni is lehet. De kapható a virtuális boltban akár HTC Vive VR-szemüveg vagy játékvezérlő is, miközben rengeteg videóhoz (nem csak oktató vagy játéktesztelő videókról van szó) is hozzáférhetünk. 

A Steamhez hasonló keretrendszerek a "minden egy helyen, olcsóbban" előnyén túl némi extra biztonságot is kínálnak - a Steam üzemeltetőinek szűrőjén elvileg nem juthat át játéknak álcázott, valójában adatlopásra vagy károkozásra fejlesztett, rosszindulatú kód, a Családi Nézettel pedig az életkorához nem illő játékokat is kiszűrhetjük. 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai