20 éves az emoji, ünnepeljük meg az emoji világnapját!

20 éves az emoji, ünnepeljük meg az emoji világnapját!

Myreille | 2019.07.17 | Olvasási idő: 3 perc

Belegondolni is félelmetes, hogy ebben a pillanatban vajon hányan küldenek egy emojit. Óvatos becsléssel is több milliárd lehetett, amíg ezt a mondatot elolvastad.

Emoji történelem

Shigetaka Kurita, japán tervező 1999-ban alkotta meg az első emojikat, amelyeket a mangák világa, a kínai írásjelek és a közlekedési táblák rendszere inspiráltak. (Az emoji összetett szó „e” képet, a moji karaktert jelent.) Kurita 176 piktogramot tervezett, amelyeket egy 12x12 piszeles négyzetháló ábrázolt és szöveges üzenetben (személyhívón majd SMS-ben) el lehetett küldeni. Kurita emojijai ma már a new yorki MoMA (The Museum of Modern Art) gyűjteményének része és a digitális múlt meghatározó darabjai.

A Nap, az esernyő, a hóember, a zodiákus jegyek, a francia kártya színe, a golf, a tenisz, a szív, az összetört szív, a nevető és kesergő smiley, a hamburger, a macska és a tűsarkú is szerepelt a Kurita tervezte karakterképek között. Sőt, szerepelt a tárcsás, klasszikus telefon és a FAX is, de ezek idővel olyan elavultá váltak, hogy eltűntek az emoji készletből.

Napjainkban több, mint 3000 emoji-t használunk, készült róluk már film, megvásárolhatóak plüssként és az alsós tanító nénik sem tündéreket és boszorkányokat osztogatnak, hanem nevetős vagy síró smilye-kat. 

Emojipedia

Ahogy a növényeknek és állatoknak, az emojiknak is elkészült (és folyamatosan frissül) az enciklopédiája. Az Emojipedia-ban  megtalálható minden, amit az emojikról tudni akartál. (Sőt, talán az is, amit nem.) Lehet benne keresni kulcsszavak és emojik alapján, és egy-egy emoji adatlapján látható, hogy a különböző hardvereken és programokban hogyan jelenik meg. Például a nagyon klasszikus mosolygós arc, a legújabb őrület az unikornis vagy éppen a zombik.

Az Emojipedián nyomon követhető az emojik evolúciója és érdekes statisztikai adatok is fellelhetők.

20 éves az emoji, ünnepeljük meg az emoji világnapját!

Mutasd az emojidat és megmondom ki vagy?

Úgy tűnik, hogy a nagy többséghez tartozom én is, aki a könnyezve röhögő smiley-t és a piros szívet használja leggyakrabban. De vajon az mit mond el rólam, a facepalm is benne a legyakrabban használtak között?

Valószínűleg a koromról árulkodik leginkább, ahogyan az is, hogy „színes, szagos” emoji helyett karakterekből rajzolom ki a hangulatjeleket, mintha még mindig az SMS lenne a legforradalmi írásos kommunikáció. Mentségem, hogy rááll a kezem a :), a :D és a ;) billentyűkombinációkra. (Az persze már más kérdés, hogy kifejezetten bosszant, ha az app vagy a szoftver van annyira intelligens, hogy a kettőspont-zárójel bezárva karakterekből automatikusan felrajzolja a mosolygós arcot. 😊)

Hashtag #WorldEmojiDay

Igaz, hogy az emojik megjelenési formája platformonként gyakran eltérő, a mai emojik „DNS-e” Kurita pixeles mintáival rokon, gondolatokat sűrítenek, mondatokat tömörítenek vagy egyszerűen lehetőséget kínálnak a kommunikációra akkor is, ha éppen nincsenek szavaink. Persze a képi nyelv nem újdonság az emberiség történetében, de még soha korábban nem volt olyan, hogy „küldök egy smiley-t” és a világ bármelyik pontján, fiatalok és öregek is megértik.

Az emojik megváltoztatták az írásos kommunikációnkat. Az emojik összekötnek minket. 2015 óta minden év július 17-e a Word Emoji Day, egyelőre még nem hivatalos ünnep, de ha minden nap, sőt minden órában többször használjuk az emojikat, igenis kijár nekik egy tűzijátékos, konfettis ünnepnap. Éljenek az emojik!  🤩🎉🎁🎈🍫🌞🐼😻

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai