10 szabály digitális gyerekneveléshez – 6-11 éves korig

10 szabály digitális gyerekneveléshez – 6-11 éves korig

Tünde | 2016.10.11 | Olvasási idő: 3 perc

Mivel a technológia beszivárgott mindennapi életünkbe, és egyre nagyobb teret hódít, ezért a szülőséget ki kell terjesztenünk a „digitális szülőségre” is. Nem sokban különbözik a kettő, nagyjából ugyanazok a nevelési elvek vonatkoznak rájuk. Gyerekeinket irányítanunk, szabályoznunk kell a való- és a digitális világban egyaránt. Meg kell hallgatnunk őket, beszélgetni a tapasztalataikról, félelmeikről, a veszélyekről, határokat és szabályokat kell felállítanunk, amiket be is kell tartatnunk. Ahogy az igazi világban megtanítod a gyereked például átkelni a zebrán, úgy a digitális világban is meg kell őket tanítani biztonságosan navigálni. A gyerekeink ugyan, mint digitális bennszülöttek, sokkal nyitottabbak az új technológiák és lehetőségek iránt, de nekünk, szülőknek is felkészültnek kell lennünk és lépést tartani velük. Világos szabályokat kell felállítani a digitális világra vonatkozóan, melyeket jó, ha le is írunk, és együtt többször átvesszük a gyerekekkel. Akár ki is ragaszthatjuk a gyerekszoba falára.

10 szabály digitális gyerekneveléshez – 6-11 éves korig
Íme, egy lista, amelyet használhatsz – és ki is egészítheted a saját ízlésed szerint. Házirend 6-11 éves korig

  1. Mielőtt szórakoznál, csináld meg a házi feladatodat. Naponta ….. órát tölthetsz a képernyő előtt, beleértve azt az időt is, ami az online házi feladat elkészítéséhez szükséges.
  2. Iskolaidőben esténként a megbeszélt időben fejezd be a tévénézést, a tabletezést, telefonálást, konzoljátékot, számítógépezést.
  3. Csak szülői felügyelettel használd az internetet, és csak olyan weboldalakat nézz meg, amelyekben szüleiddel megegyeztél.
  4. Ne tölts le, ne telepíts és ne vásárolj semmit a szüleid nélkül.
  5. Ha valami miatt kényelmetlenül érzed magad, megijedsz vagy zavarba jössz, szólj egy felnőttnek, és azonnal zárd be az oldalt.
  6. Készíts emailcímet szüleiddel együtt. Emailcímed egy személyes információ, így ha valahol szeretnéd megadni, egyeztess szüleiddel.
  7. Ne regisztrálj magadtól közösségi oldalakra (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, stb.)
  8. A közösségi oldalak használatában meg kell egyezned szüleiddel. Fontos, hogy ezeken az oldalakon ismerősök/barátok legyetek, hogy tudjanak neked segíteni a biztonságos használatban.
  9. SOHA ne add meg a személyes információidat se szolgáltatásnak, se más felhasználóknak. Személyes információk: neved, címed, telefonszámod, emailcímed, jelszavaid, iskolád neve, hogy épp hol tartózkodsz vagy hova mész.
  10. Viselkedj jól online is. Ne legyél goromba és rosszindulatú.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai