10 szabály digitális gyerekneveléshez – 12-16 éves korig

10 szabály digitális gyerekneveléshez – 12-16 éves korig

Tünde | 2016.10.13 | Olvasási idő: 3 perc

Mivel a technológia beszivárgott mindennapi életünkbe, és egyre nagyobb teret hódít, ezért a szülőséget ki kell terjesztenünk a „digitális szülőségre” is. Nem sokban különbözik a kettő, nagyjából ugyanazok a nevelési elvek vonatkoznak rájuk. Gyerekeinket irányítanunk, szabályoznunk kell a való- és a digitális világban egyaránt. Meg kell hallgatnunk őket, beszélgetni a tapasztalataikról, félelmeikről, a veszélyekről, határokat és szabályokat kell felállítanunk, amiket be is kell tartatnunk. Ahogy az igazi világban megtanítod a gyereked például átkelni a zebrán, úgy a digitális világban is meg kell őket tanítani biztonságosan navigálni.  A gyerekeink ugyan, mint digitális bennszülöttek, sokkal nyitottabbak az új technológiák és lehetőségek iránt, de nekünk, szülőknek is felkészültnek kell lennünk és lépést tartani velük. Világos szabályokat kell felállítani a digitális világra vonatkozóan, melyeket jó, ha le is írunk, és együtt többször átvesszük a gyerekekkel, hogy biztonságban tudhassuk őket.

10 szabály digitális gyerekneveléshez – 12-16 éves korig
Íme, egy lista, amelyet használhatsz – és ki is egészítheted a saját ízlésed szerint. Házirend 12-16 éves korig

  1. Mielőtt szórakoznál, csináld meg a házi feladatodat. Naponta ….. órát tölthetsz a képernyő előtt, beleértve azt az időt is, ami az online házi feladat elkészítéséhez szükséges.
  2. Iskolaidőben esténként a megbeszélt időben fejezd be a tévénézést, a tabletezést, telefonálást, konzoljátékot, számítógépezést.
  3. A szűrők távolt tartanak a nem neked való tartalmaktól, de azért légy óvatos, ha az internetet használod.
  4. Ha valami miatt kényelmetlenül érzed magad, megijedsz vagy zavarba jössz, szólj egy felnőttnek, és azonnal zárd be az oldalt.
  5. Egyezz meg szüleiddel a letöltésekkel, telepítésekkel és vásárlásokkal kapcsolatos szabályokról, és tartsd be őket. Ne csinálj semmi olyat, amit nem beszéltetek meg előtte.
  6. Ne regisztrálj közösségi oldalakra a szüleid engedélye nélkül. Használd ezeket az oldalakat körültekintően. Legyenek a szüleid az ismerőseid között, hogy segíteni tudjanak a használatban.
  7. Ne jelölj vissza ismeretleneket, és ne válaszolj nekik.
  8. Soha ne találkozz személyesen olyannal, akit online ismertél meg.
  9. SOHA ne add meg a személyes információidat se szolgáltatásnak, se más felhasználóknak. Személyes információk: neved, címed, telefonszámod, emailcímed, jelszavaid, iskolád neve, hogy épp hol tartózkodsz vagy hova mész.
  10. Viselkedj jól emailezés, sms-ezés vagy kommentezés során is. Ne legyél agresszív és rosszindulatú.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai