Zsebpénz helyett letöltést kap a gyerek

Zsebpénz helyett letöltést kap a gyerek

Tünde | 2017.01.05 | Olvasási idő: 7 perc

A zsebpénz új formáját fedezték fel a gyerekeim. Pénz helyett letöltés az új divat nálunk - és működik!

Nálunk úgy alapvetően a tanulmányi eredmények és itthoni segítség alapján kapják a zsebpénzt a gyerekek: 4-esért és 5-ösért jár némi pénzmag, 2-esért és 1-esért viszont levonás a „jutalom” (és felszerelés- és leckehiányért is természetesen). A zsebpénzt lehet olyan dolgokkal növelni, mint az extra házimunka vállalása – például a macskaalom kicserélése, a konyha kitakarítása, és mindaz, ami nem a személyes feladatok közé tartozik. (Minden gyereknek megvan a saját feladata a háztartásban: mosogatógép ki-és bepakolása, porszívózás, felmosás, stb.) Hónap végén pedig elszámolunk.

Letöltés mint zsebpénz

Nemrég új jutalmazási módszer bontakozott ki előttem. Az úgy volt, hogy a két nagyobb lányom lebetegedett, és itthon voltak majdnem egy hétig. Már megnézték az összes filmet, amit szerettek volna, olvastak könyvet, rajzoltak, társasoztak (és piszkálták egymást), aztán elkezdtek tabletezni, és találtak egy „farmos” játékot, amelynek az ingyenes verzióját letöltötték. Ezzel játszottak órákig (meglepő módon egyszer sem vesztek össze közben), majd beleszaladtak a fizetős kiegészítőkbe.

Mivel egyedül nem tudnak letölteni fizetős dolgokat, igencsak neki voltak keseredve, hogy nem tudják megvenni a cicás, a birkás, a lovas és a többi kiegészítőt az állatfarmjukhoz. Középső lányomnak ekkor óriási ötlete támadt, és kiterítette a lapjait:

„Anya, mi lenne, ha kitakarítanánk a fürdőszobát, felporszívóznánk a lakást és fel is mosnánk, cserébe pedig megvehetnénk egy plusz tartalmat a játékhoz?”

Megtudtam, hogy 1,99 euróba kerül ez az extra játékcsomag, osztottam-szoroztam, majd igent mondtam az üzletre. Amíg ők takarítottak, én békében megittam a kávémat megírtam egy cikket, és amikor tisztaság volt a nappaliban, jöhetett a vásárlás. A farmjukon megjelentek a lovak. Ezzel újabb órákat töltöttek el: etették, takarították őket, majd eladták őket. Másnap ismét ajánlatot tettek:

„Anya, megvennénk a kutyás csomagot is, 0,99-be kerül, letöröljük a port, összehajtjuk és elpakoljuk a tiszta ruhát és levisszük a szemetet. Mit gondolsz?”

Zsebpénz helyett letöltés kap a gyerek

Vérszemet kaptam az extra idő ígéretétől, amit nem a háztartással kell töltenem, és rövid gondolkodás után erre is igent mondtam. Egy óra múlva ragyogott a lakás, ruhák elpakolva, és az erkélyre száműzött szemeteszsák sem zavarta már a szemem.

Több munka, több letöltés

És eljött a következő nap, amikor az ebédkészítésért (milánói makaróni) és a konyha teljes kitakarításáért a macskák is beköltöztek a farmra. Később a birkák, kecskék, mókusok, malacok, kígyók és teknősök is helyet kaptak, a lakás pedig ragyogott. Én pedig hálát adtam a digitális világnak, meg az eszes gyerekemnek, hogy ilyen lehetőséget találtak, amelyben mindenki jól járt.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a gyerekeim nem csak akkor segítenek, ha cserébe kapnak valamit. Ha megkérem őket, bármikor (jó, néha szájhúzva) kisegítenek, ha szükségem van rá. És azt is megbeszéltük, hogy egyszer volt Budán kutyavásár, nem csinálunk a letöltésekből rendszert. Motivációnak mindenesetre nem olyan rossz. Nekem pedig egy biztonsági lehetőség is azokra az esetekre, amikor átcsapnának a fejem fölött a hullámok, és elvesznék a temérdek (házi)munkában. Arról nem beszélve, hogy mivel imádom az állatokat is és a farmos játékokat is, újabb közös pontot találtunk a tabletezésben. A gyerekeim a mai napig lelkesen mutogatják, hogy milyen állataik vannak éppen, hogyan etetik őket, és melyikeket fogják eladni. Engem pedig őszintén érdekel.

Mit mond a pszichológus?

Az édesanya kellő rugalmassággal és kreativitással a gyermekei motivációja mentén haladva támogat meg bizonyos normákat. Olyanokat, amelyek az ő családjukban értéket képviselnek, a családtagok számára fontosak. Egységesek-e ezek az értékek? Különböző családok esetében, akár életterük, lakóhelyük, élethelyzetük, a család összetétele vonatkozásában más-más értékek lehetnek jelentősek, persze sok hasonlóságot mutatva. Fontos, hogy egy adott család esetében kellően világos legyen az, hogy mit tekintenek kívánatos viselkedésnek, mi fontos és mi kevésbé, és miért jár jutalom, illetve büntetés! Az is fontos, hogy a gyerekek tudják, miért kapnak zsebpénzt, és azzal hogyan gazdálkodhatnak.


Ha ezek a keretek tiszták, egyértelműek, biztonságot adóak, és nem utolsó sorban, alkalmazásuk következetes, akkor a szülők által képviselt értékek a gyermekek számára is belsővé válnak. Nem azért tesz rendet, mert kap érte valamit, hanem mert tudja, hogy szüleinek – és saját magának! – jó érzéseket okoz ezzel. A folyamatos külső ellenőrzéssel, a helyes és a helytelen külső kontrollálásával gátoljuk ezt a folyamatot, megakadályozva bizonyos értékek belsővé tételét. Tudjuk, hogy a legcélravezetőbb jutalmazás a dicséret, és az a pozitív érzelem, amelyet egy-egy értékes viselkedés mentén a szülő és a gyermeke átél. A folyamatos külső megerősítésekkel ettől fosztjuk meg gyermekünket és magunkat!

– mondják a Digitális család pszichológusai.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai