Zene, színház, irodalom – otthonra is eljönnek

Zene, színház, irodalom – otthonra is eljönnek

Szonja | 2020.04.08 | Olvasási idő: 3 perc

Otthonoktatás, otthoni munkavégzés, otthoni feladatok – a legtöbb család napirendje igazán szoros, az otthoni szórakozást és kikapcsolódást azonban megéri megpróbálni beleszuszakolni. Ha csak pár percünk van, akkor is találhatunk a karanténhelyzetre készített, minőségi tartalmat, de akár egész estét szórakozásunkat is biztosítják koncerttermek, zenekarok, kezdeményezések. Szigorúan szubjektív ajánlónk közel sem a teljes palettát mutatja be, de jó néhány napra adhat nézni, hallgatni, olvasnivalót.

Csak néhány perced van?

Nagyon aktuális, kortárs és különleges: Grecsó Krisztiánt leginkább regényeiről ismerjük, pedig első kötete líra volt. Most, túl egy daganatos betegségen és friss apaként egészen különleges verscsokorral, a Magamról többet kötet anyagával örvendeztette meg az irodalom kedvelőit. A verseskönyv épp a koronavírus hazai megjelenése előtt került a boltokba, így bemutatása különlegesebbre sikerül, mint azt hittük volna. Grecsó Facebook-oldalán napról napra egy-egy újabb darab hallható színészek tolmácsolásában a kötet verseiből.

Lackfi János író-költő Facebook-oldalát is érdemes elmenteni a könyvjelzők közé: akkor is nap mint nap oszt meg szórakoztatva elgondolkodtató irodalmi igényű és irodalmi szövegeket, ha éppen nincsen világjárvány. Most viszont naponta kétszer nyitja meg kapuit virtuális karanténszínháza élő bejelentkezések képében. 

Az angol nyelvet bírók számára igazi ínyencségeket tartogat Patrick Stewart brit színész oldala. Nap mint nap egy Shakespeare-szonett felolvasásával teszi kicsit bírhatóbbá a koronavírus mindennapjait: angol szakosoknak, ínyenceknek, rajongóknak igazi csemege.

Nem baj, ha nem meg kell szakítani a kikapcsolódást?

Rengeteg forrásból olvashatunk jogtiszta e-könyveket, a Magyar Elektronikus Könyvtár valódi kincsestár azoknak, akik klasszikus irodalommal szeretnének kikapcsolódni. Ott van ugyanakkor a Digitális Irodalmi Akadémia is, ahonnan a taggá vált írók, költők műveit szerezhetjük meg hasonlóképp, például Szabó Magda regényeit.

Ha inkább a háttérben szóljon valami, ami kikapcsol, akkor jó választás lehet egy hangoskönyv. A Magyar Elektronikus Könyvtárban találunk szép számban ilyen hallgatnivalót, Bibliától a Kalevaláig, Füst Milántól Arthus Rimbaud-ig széles választékban tölthetünk le mp3 formátumban hallgatnivalót.

Az Amazon hangoskönyv-szolgáltatása, az Audible a közelmúltban indult el, az idegen nyelvű hangoskönyvek irént érdeklődők ingyenes próbahónap keretében egy hangoskönyvet ingyen tölthetnek le. Az Amazon igazán széles kínálatából valaszthatunk, a telefonra letöltött tartalom pedig akkor is elérhető marad, ha esetleg nem kívánjuk később igénybe venni a szolgáltatást.

Egy egész estényi kultúra kell?

A TRIP Hajó legénysége létrehozta az Első Magyar Karantén-színházat: a Jelenetek egy háztartásból Ibsen Jelenetek egy házasságból című drámájának jeleneteire reflektál, húszperces részekben. A TRIP Facebook-oldalán megadott időpontokban tekinthetők meg a részek. Szintén a TRIP nevéhez fűződik Ilf-Petrov Tizenkét székének dalokban történő újjáélesztése is, sőt, karanténdráma-író versenyt is hirdettek. 

Aki angol nyelven vágyna drámai művekre, az a National Theatre Live közvetítéseinek örvendhet. A békeidőben moziban megtekinthető angol színházi ínyencségek most csütörtökönként az NT Live YouTube-csatornáján várják a színházkedvelőket. Jane Eyre, Kincses Sziget, Vízkereszt, vagy amit akartok: igazi klasszikusok és klasszikus angol színházi hagyományok. 

A Budapesti Fesztiválzenekar estéről estére háromnegyed nyolctól próbaterméből közvetít karanténkoncerteket egészen addig, amíg azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi. A pontos programot és az előadók nevét minden esti eseményhez honlapjukon olvashatjuk.

A Zeneakadémia és a Művészetek Palotája is elérhetővé tette médiatárját a különleges helyzetre való tekintettel: a Zeneakadémia szerdánként, péntekenként és vasárnaponként közvetít egy-egy estet, míg a Művészetek Palotája médiatára állandóan nyitva áll, de estéről estére egy-egy különleges koncertet is közvetítenek.

Könnyedebb szórakozást keresel?

A Maradj otthon fesztivál Facebook-oldala egy virtuális fesztivált hoz otthonainkba. Szobakoncertek, élő beszélgetések, közös főzés a magyar zenei és kulturális színtér résztvevőivel: tényleg olyan változatos a program, mintha egy nyári fesztiválon járnánk. 

A Beatport igazi ínyencséget kínál az elektronikus zene kedvelőinek. 34 DJ-t kértek fel, hogy egyórás élő mixet készítsenek számukra, majd ezeket elérhetővé tették Facebook-oldalukon mindenki részére. A ReConnect élő mixek elkészítői közt Pete Tong, Bonobo vagy Nina Kraviz is megtalálhatók.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai