Virtuális ajándék avagy az ajándék, ami nincs ott?

Virtuális ajándék avagy az ajándék, ami nincs ott?

Tóth Dániel | 2018.12.13 | Olvasási idő: 3 perc

A digitális kultúra és az online világ az ajándékozási szokásokat is elkezdte átalakítani. Az ünnepek közeledtével sok fiatal olyan ajándékot kér, ami csak a digitális világban, digitális formában létezik. Gyakori példa, hogy egy videojátékot online felületen vásárolunk meg és töltünk le azonnal. Sok szülőnek okoz fejtörést, hogy hogyan kezeljen, csomagoljon, vagy adjon át egy olyan ajándékot, ami nem kézzelfogható. Hogyan álljunk ehhez a kérdéshez?

Az ajándékozás és az ünnep hangulata

Ha az ajándék maga nem is kézzelfogható, az ajándékozásnak vannak bizonyos alappillérei, amelyekről nem kell lemondani. Szeretnénk örömöt okozni, szeretnénk boldogságot vagy meglepetést látni a másik arcán, és végül, de nem utolsó sorban, szeretjük az ajándékozás és az ünnepek hangulatát.

Régen szerettük az ajándékozást egyfajta családi rituáléként eltervezni és megvalósítani, megadva a módját az ünnepi ételekkel, zenével és családi szokásokkal kísérve. Manapság sokan tartják úgy, hogy az elmúlt években az ajándékozás egyfajta kényszerré, az ünnepek pedig túlságosan elanyagiasodottá váltak, miközben az, hogy együtt a család, és az ünnepi hangulat fontosabb lenne, mint az ajándékok.

Ahogy a technológia modernizálja az ajándékokat, mi tegyünk egy lépést hátra. Ragadjuk meg az ünnepet arra, hogy lelassítsunk és válogassunk a múltszázadi ünnepi hagyományok közül vagy hívjunk létre újakat. A családi filmnézés, közös zenehallgatás, éneklés, ünnepi játékok mind segíthetnek a hangulat elmélyítésén vagy fokozásán. Így az ünnep biztosan örömteli lesz.

Szimbolikus ajándék?

Ha az ajándék csak digitális formában létezik, akkor is átadhatjuk azt jelképesen, vagy csinálhatunk annak egy kézzelfogható reprezentációt. Felírhatjuk egy ünnepi kártyára, és betehetjük egy borítékba, hogy „megvettük neked az x videojátékot, jó szórakozást”. Adhatunk valami rávezetést, valamit, amiből gyermekünk kitalálhatja, hogy mit kapott, például akinek van kedve hozzá, némi utánajárással pár száz forintért készíthet egyedi ünnepi kártyát a választott játék logójával, teszem azt főhősével stb. Vagy adhatunk valami apró jelképes dolgot, ahhoz hasonlóan, amikor valaki az autó kulcsát adja át, mert egy egész autót nehéz lenne betenni a fa alá. Ez lehet egy új (gamer) egér, billentyűzet, vagy fülhallgató „Hogy legyen mivel játszani a … játékot!” kísérőkártyával vagy átadó felkiáltással.

A gyerek nem aggódik emiatt, csak a felnőtt

Ha olyasmit adunk a gyermekünknek, amit nagyon szeretne, nem lesz hiányérzete azzal kapcsolatban, hogy nem egy szépen becsomagolt dobozból kell azt kihámoznia. Sokkal valószínűbb, hogy izgatottan fogja várni, hogy véget érjen a családi program és végre kipróbálhassa az új szerzeményt. Szánjunk pár percet az átadásra, az ajándék, és az együttlét örömére, esetleg örökítsük meg egy fénykép vagy videó formájában, évek múltán úgyis az emlékek fognak számítani és nem az, hogy mit kapott ajándékba. Ha pedig hív, hogy nézzük meg az új videojátékát, akkor üljünk oda mellé!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai