Videojátékot akar a gyerek karácsonyra. Megkaphatja?

Videojátékot akar a gyerek karácsonyra. Megkaphatja?

Tóth Dániel | 2018.12.03 | Olvasási idő: 5 perc

A videojáték-ipar mára meghaladta a hagyományos játékipart. Bizonyos játékok akkora népszerűségnek örvendenek, hogy versenyeket is rendeznek belőle. Ezenfelül elég lelkesítően tud hatni gyerekünk (karácsonyi) kívánságlistájára, ha az osztálytársai, barátai játszanak egy-egy játékkal és ő is szeretne hozzájuk csatlakozni. A Legot, a Matchboxot, a Rubik-kockát ismerjük, de mit kell tudni a kedvelt videojátékokról? Mikor adhatjuk a vágyott videojátékot a gyerekeink kezébe?

1. Forza (PEGI 3)

Az autók, és száguldás szerelmeseinek egyik nagy kedvence a Forza sorozat. Ennek legújabb része idén ősszel jelent meg, így az újdonság ereje is mögötte van.

Besorolása 3 éves kortól ajánlja, bár 3 éves gyerekeknek még nem ajánlanék semmilyen videojátékot.

Ha ennél idősebb, általános iskolás korú gyermekünk van, és ezzel szeretne játszani, valószínűleg - tartalmát tekintve - számára nem lesz veszélyes. A játék talán legagresszívabb viselkedés formája, ha egy játékos a hegyi autóutak helyett a legelésző bárányokat próbálja elgázolni, de ez is csak kevés játékosnak jut eszébe. 

A PEGI számok jelentéséről részletesen ebben a cikkben olvashatsz.

2. Fifa (PEGI 3)

A Fifa football videojáték-sorozat újabb része szinte minden évben megjelenik és a foci szerelmeseinek talán éppen emiatt is évek óta kedvence, hiszen kedvenc csapatuk, kedvenc játékosaik felett vehetik át az irányítást és kedvenc meccseiket játszhatják újra. Lévén nincs benne más, csak foci, besorolása szerint bárki által játszható 3 éves kor felett. Szem előtt tartva, hogy ilyen fiatal korban még nem az agresszív tartalom az egyetlen, amit szülőként meg kell fontolni, ezért óvodás korú gyereknek még inkább ne vegyünk videojátékot, de általános iskolás korban már egy elfogadható választás lehet. Játszhatják együtt testvérek vagy akár a szülők is gyermekeikkel.

3. Mario kart (PEGI 3)

A Mario kart nyolcadik része az idei év egyik legsikeresebb játéka. A Super Mario játékra a kilencvenes évekből még mindenki emlékezhet, most a Mario Kart az ugrándozó Mariot és a játék többi karakterét inkább egy-egy gokart volánja mögé ülteti és játékos autóversenyt rendez velük. A játék a maga nemében aranyos, vicces, és gyakran az idősebbek számára is izgalmas, szórakoztató lehet. Bár van benne némi kompetitív elem és küzdelem, még mindig talán a legkevésbé erőszakos tartalmú játékok közé tartozik. Besorolása szerint bárki által játszható, de itt is áll, hogy hároméves korban még nem érdemes elkezdeni a rendszeres videojátékot.

4. Minecraft (PEGI 7)

A gyerekek egyik legnépszerűbb videojátéka manapság a Minecraft. Jellegzetes grafikáját a szülők nem igazán kedvelik, a gyerekek viszont rajonganak érte. Rengeteget bővült az első megjelenése óta, de alapjellegét tekintve egy „digitális homokozó”. Elsősorban bányászni és a kibányászott anyagokból építeni lehet, a túlélő módban pedig mindezt zombik nehezítik. Vannak Minecraft szerverek, amelyekhez csatlakozni lehet és akkor közösségben, együtt is lehet játszani. Érdemes szem előtt tartani, hogy többféle játékmód létezik, amelyek különböző kihívásokat jelentenek a gyerekeknek.

5. Fortnite (PEGI 12)

Nem olyan régen kapták fel a fiatalok a Fortnite nevű videojátékot és annak is a Battle Royale verzióját. Az alap koncepció egyszerű: 100 játékos kezd egy harcmezőn, ahol gyűjtögetnek, építkeznek, egymással harcolnak és a végén csak 1 marad, ő a győztes. Tehát egy rendkívül kompetitív játékról beszélünk és az online interakciókkal is számolni kell. A játék meglehetősen addiktív, nem könnyű abbahagyni. Nem egy iskolában okozott felkavarodást, ahogy a diákok szünetekben vagy tanóra alatt is ezzel játszottak, mert nem akarták abbahagyni és a felhevült hangulat gyakran egymás verbális bántásához vezetett. Hasonlóképpen, amikor egy-egy mit sem sejtő anyuka egy csata kellős közepén próbálta leválasztani csemetéjét kellemetlen ingerült reakcióban részesült. Ugyanakkor, ha tudatosan közelítünk, a problémák jó részét megspórolhatjuk. Készítsük fel a gyermekünket az online interakciók viszontagságaira, illetve alakítsunk ki egészséges kereteket , szemben a „csak még egy kört” végtelen táncával szemben és akkor egy szórakoztató játék lehet. 

Videojátékot akar a gyerek karácsonyra. Megkaphatja?

6. Sims (PEGI 12)

A Sims franchise, sokáig a kreativitást kedvelő játékosok kedvence volt. Bár az évek során sok féle verzió jelent meg belőle, általában közös vonás a karakterek megalkotásában, és életük menedzselésében jellemző nagy szabadság. Az egyik első játék volt, ami bevezette például a karakterek boldogság szintjét, amivel a játékosnak ugyanúgy foglalkoznia kellett, mint például az éhséggel, vagy a pénzzel. Azt a videojátékot kedvelő játékosoknál gyakori válasz, hogy azért ez a kedvenc játékuk, mert itt a karakterek megalkotásában, a virtuális lakásuk megalkotásában, berendezésében ki tudják élni a kreativitásukat. Rendkívül széles skálán szimulálja ez az emberi életet, a reggeli zuhanyzástól, a munkán át, a lefekvésig, a dolgos hétköznapoktól a nyaraláson át a bulizásig. Az emberi kapcsolatokat a családtól, a barátkozáson át az udvarlásig. Ezen túl vicces és szórakoztató. Bár az évek során voltak kikacsintások, többnyire maradt a játék a kaptafánál, így bár érdemes a konkrét verziónak utánanézni, és a játék élményekről beszélgetni az agresszív tartalom szempontjából akciójátékokhoz képest ez a műfaj sokkal inkább gyerekbarát.

7. Spider-Man (PEGI 16)

Az idei év egyik nagy dobása a legújabb Pókember játék, ami meglepte a kritikusokat és játékosokat egyaránt. A játék meglepő frissességet hozott a játékmenetben, látványvilágban, és megjelenésében egyaránt. A műfaj kedvelői nagy élvezettel vetették bele magukat a szuperhős gúnyájában a New York betondzsungelében játszódó legújabb kalandokba. Lévén egy divatos franchise-ról van szó, a játék és annak kontextusa igen vonzónak bizonyult  egy széles réteg, így a fiatal játékosok számára is, de fontos megjegyezni, hogy besorolását tekintve a 16 éves korhatárt kapta. Bár, szemben más akció játékokkal, jóval kevesebb vért tatalmaz, és pókember maga egy elég pacifista hős, a részéről gyakorolt agresszió kimerül a rossz fiúk látványos elpáholásában, a játék elég realisztikus tartalmat kapott ahhoz, hogy az ennél fiatalabb játékosok számára áldásos legyen a szülői felügyelet. Ha úgy érezzük, hogy 14-15 éves gyermekünk elég érett hozzá megvehetjük neki, alsós gyerekünk inkább ne játsszon vele egyedül, de közös szórakozásra kiválóan alkalmas lehet.

8. GTA (PEGI 18)

A rövidítés a Grand Theft Auto franchise játékaira utal, ezek rendre 18+ os besorolásúak, mert a bennük megjelenő agresszió és szexuális tartalom direkt. Ugyanis a játék során fegyveres bűnözők „bőrébe bújva” kell különböző küldetéseket teljesíteni. Ha a vásárlásán gondolkodunk, ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni. Lehet, hogy egy 16 éves tini már jól elszórakozna játék közben, helyén tudja kezelni a játék eseményeit és meg se lepődne a játékban látottakon, de egy pár évvel fiatalabb gyereknek megrázó lehet, egy tíz év alattinak pedig akár traumatikus. Az életkor mellett szülőként érdemes gyermekünk személyiségét, érzékenységét is figyelembe venni és ha úgy ítéljük, inkább keressünk valami mást helyette. 

Érdemes rákeresni az adott videojátékra az interneten és egy-két videót, gameplay-t megnézni a játékról, hogy ne akkor érjen kellemetlen meglepetés amikor már a gyermekünk játszik vele.

9. Far Cry (PEGI 18)

Minden évben megjelenik legalább egy új lövöldözős játék, az idei év egyik nagy slágere a Far Cry sorozat ötödik része. Narratívájában és képi tartalmában tetemes mennyiségű verbális és fizikai agressziót tartalmaz, és akkor a játékos még el sem kezdett lövöldözni, ahol gyorsabban ritkítja ellenfeleit, mint ahogy mi levegőt veszünk. A fiatalok persze nem szoktak ezzel foglalkozni, és ha már gyermekünk osztálytársai játszanak ezzel a játékkal, akkor a PEGI besorolástól függetlenül ő is biztosan ki akarja próbálni. Mivel minden gyerek más, érdemes néhány videót megnézni a játékról, hogy el tudjuk dönteni gyerekünk személyiségéhez, tapasztalataihoz mennyire passzol ez a játék.

Ha a téli szünetben a gyerekek átmennek egymáshoz videojátékozni, érdemes a szülőknek és a gyerekeknek leegyeztetni, milyen videojátékokkal játszhatnak.

10. Assassin’s Creed (PEGI 18)

Az Assasin’s Creed különböző történelmi korokon átívelő akciójáték sorozat, ahol a játékos a korabeli városok utcáin vagy éppen a háztetőkön rohangálhat, és különböző feladatokat teljesíthet, amelyek között előkelő helyen szerepel a célpontok likvidálása. A játékfejlesztők sokat merítettek a különböző korok és a helyek sajátosságaiból, legyen szó Párizsról a francia forradalom idején, a reneszánsz korabeli Firenzéről, vagy az ókori Egyiptomról. A videojátékban találkozhatunk híres történelmi alakokkal (pl. Benjamin Franklin, Leonardo DaVinci) és gyönyörű zenei aláfestéssel fedezhetjük fel a játék világát. Ennek dacára, mivel a játék cselekménye a világuralmi terveket dédelgető negatív karakterek és csatlósaik változatos likvidálása körül forog, és akciójátékról beszélünk, legalább annyira véres mint a történelem maga. Besorolása szerint felnőtteknek ajánlják, épp ezért csak akkor vegyük meg gyermekünknek, ha úgy véljük, hogy már elég érett hozzá.

11. Fallout (PEGI 18)

A Fallout franchise évek óta az egyik legigényesebb szerepjáték sorozat. Ezen játékok egytől egyig egy fiktív harmadik világháború utáni posztapokaliptikus világban játszódnak. Ha ez nem hangzik túl vidámnak, nem véletlen. Ezt a világot többek között medve nagyságú skorpiók, mutánsok, kannibálok és egyéb lények népesítik be, és a játékos sem csak szép szavakkal és kedves gesztusokkal érvényesül eme világban, így talán nem véletlen, hogy elsősorban nem gyerekeknek, hanem felnőtt játékosoknak ajánlják. Más akciójátékokkal összevetve, lévén szerepjáték, ebben a videojátékban sokkal több a dialógus, a történet és a játékos döntéseinek mélysége, azért bőven tartalmaz olyan dolgokat, amelyek egy gyermek számára ijesztő vagy nyugtalanító lehet. Csak akkor vegyük meg csemeténknek a legújabb Fallout 76-ot, ha biztosak vagyunk benne, hogy már elég érett hozzá. 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai