A videojátékok sok mindenben segíthetnek a gyereknek

A videojátékok sok mindenben segíthetnek a gyereknek

Villányi Gergő | 2017.08.29 | Olvasási idő: 5 perc

Ha eszköznek tekintjük a videojátékokat, akkor egyszerű háztartási eszközök példája alapján néhány felismeréshez is eljuthatunk. Vegyük például a konyhakést, ami nagyon hasznos eszköz és rengeteg módon könnyíti meg az életünket. Az eszköz maga tehát nem gonosz és nem is jó, a hatását viszont már nevezhetjük pozitívnak vagy negatívnak. Itt azonban megannyi kontextust kell figyelembe vennünk: a felhasználás módja, időtartama, a szükséges képességek, az életkor, tudatosság a használattal kapcsolatban.

Ellentmondások

Ha lehetőségünk lenne átlapozni az elmúlt tíz év újságait és magazinjait, láthatnánk, hogy komoly ellentmondások övezik a videojátékokat. Az egyik helyen dicsérik őket, majd gonosznak vannak kikiáltva. Pozitív hatásaik vannak, de mégis bűncselekményekért felelősek. Ártanak a gyerekeknek, közben pedig fejlesztik is őket. Nehéz kiigazodni, ezért lássuk, néhány példát, ami jól árnyalja a helyzetet.

Az egyik legfontosabb közleményt az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) tette közzé, amelyben azt foglalják össze, hogy a videojátékok egészségügyi, szociális és a tanulás terén is jó hatással lehetnek a gyerekekre és a felnőttekre is. Kiemelik, hogy számos olyan készséget és képességet is fejlesztenek a játékok, amelyek az iskolákban többnyire perifériára szorultak. Ilyen többek között a téri tájékozódás, a stratégiai tervezés. Vagyis nem kell kétségbe esni, ha a kisgyereket a kanapén ülve találjuk, a kezében pedig kisautó vagy baba helyett kontroller van.

Előnyben a videojátékokat használók

Aggódunk, hogy elég jól tanul-e a gyerek? Lehet, hogy pont a videojátékok segítenek abban, hogy még jobb legyen. A Rochester egyetem kutatói a kognitív képességeket vizsgálták és eredményeik szerint komoly előnnyel indultak azok, akik rendszeresen játszottak akció-videojátékokkal. A játékban fel kell mérnünk a lehetőségeket, alkalmazkodunk a változó körülményekhez, emellett igyekszünk kitalálni, mi fog történni, hogy reagálhassunk rá. Agyunk ugyanis sablonokkal dolgozik, és igyekszik előre kitalálni, mire is számíthatunk. Ha a gyerek sportolni kezd, hasonló képességeket kezd el fejleszteni nála egy csapatjáték. Hol van a labda? Kinek lenne érdemes elpasszolni? Mire számíthatunk az ellenféltől?

A szociális életre is pozitív hatással lehet, ha a digitális világban megtalált barátok mellett online is bővül a gyerek baráti köre és kapcsolati hálója. Aki kíváncsi, hamar utánanéz és megtanulja, hogy mit jelentenek az idegen szavak a játékban. De a beszélgetések, chatelés során történetekkel és barátokkal is gazdagodhat, vagyis a világ olyan szeletét is megismerheti, ahol addig még nem is járt. Vajon, mit tudnánk mesélni a saját városunkról? Vagy a történelmünkről, esetleg a másoknak fura vagy vicces szokásainkról!

A kutatás szerint pozitív hatásai is vannak a videojátékoknak

Sokakat meglepett az a hosszú távú kutatás, ami arra jutott, hogy morális és erkölcsi kérdések szempontjából is pozitív hatása volt, még az agresszív videojátékoknak is. A gyerekek, serdülők ugyanis a tettek és a következmények rendszerét is látták a virtuális világban elkövetett cselekedetekben. A lopás vagy mások bántása, megsebesítése hatással volt az értékítéleteikre. Emellett vezetői készségekre is szert tettek, hiszen megtanultak erőforrásokban gondolkozni, vitákat elsimítani, vagy épp más játékosokkal összehangolni a feladatokat, és közösen megkeresni a megoldást. Ez munkahelyen, de akár egy utazásnál is jól jöhet, a „tananyag” pedig részben a videojátékokból jött.

A gyerekek már a digitális eszközökkel és felületekkel teli világba születtek bele, vagyis a képességeiket ezen a téren is fejleszteniük kell. Erre a videojátékok és a játékosított (gamifikált) tankönyvek, feladatok is remek lehetőséget adnak. Fontos záró gondolatként megjegyezni, hogy a túlzás semmilyen téren nem hasznos. A játékok mellett a fizikai aktivitás, az olvasás és az élő kapcsolatok ugyanolyan fontosak. Attól a szűklátókörű nézettől viszont ideje megszabadulnunk, hogy a videojátékok a lustaság és a semmittevés szinonimái, ráadásul felesleges, gyerekes időtöltést jelentenek.

magyar feliratos TED videó egy témához kapcsolódó előadásról:

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai