Utazási tippek: appok, amit nyaralás előtt érdemes telepíteni

Utazási tippek: appok, amit nyaralás előtt érdemes telepíteni

Vica | 2018.07.16 | Olvasási idő: 4 perc

Pár évvel ezelőtt még úgy kezdtük volna ezt a cikket, hogy utazás előtt mindenképpen érdemes egy időjárás jelentő appot és valós idejű adatokkal működő útvonaltervezőt (pl. Waze) is telepíteni az okostelefonunkra, ám ezek az appok olyan hasznosak, hogy életünk mindennapos részesei lettek. Nem kell célzottan a nyaralásra telepíteni ezeket és legtöbbször országhatáron kívül ugyanolyan jól működnek, mint országhatáron belül.

Most olyan praktikus és hasznos appokat gyűjtöttünk össze, amelyekkel kényelmesebb lesz az utazás. A válogatásba belekerült néhány olyan app is, amelyre - remélhetően - sok utazás alatt nincs is szükségünk, node, ha mégis - akkor nagyon jó, hogy vannak.

Hurrá utazunk!

A „PackPoint travel packing list” app  már a csomagolásban segít, a Guides by Lonely Planet (Androidra és iOS-re) pedig a világ legjobb útikönyvének apposított verziója. Mindkettő hasznos már az utazás előkészítésénél és magánál az utazásnál is. De kipróbálhatjuk a Google Trips-et is, aminek Androidos verziója mellett iOS-es verziója is létezik. Segítségével mindent nyilvántarthatunk, amire az utazás során szükségünk van vagy lehet. Készíthetünk saját útvonalterveket és inspirációkat gyűjthetünk a napi programok összeállításához. Nagy előnye, hogy létezik offline állapota is, amikor internetkapcsolat nélkül is elérjük az ott tárolt adatainkat (pl. foglalási információkat, a szállás címét és elérhetőségét).

 

Utazási tippek: appok, amit nyaralás előtt érdemes telepíteni

Mennyi az annyi? - árfolyam-galibák külföldön

A mozgásba lendülő forintárfolyam hirtelen arra is rávilágított, hogy egyes esetekben a bankunk (néha szélsőségesen magasan tartott) valutaárfolyamán vásárolhatunk kártyával, máskor viszont a nemzetközi kártyatársaság árfolyama a meghatározó - ezek nagyon eltérhetnek egymástól. Ha valakinek pl. Visa kártyája van, a Visa határozza meg az árfolyamot, nem a bank - az aktuális árfolyam itt tekinthető meg   - ehhez állítólag mobil alkalmazás is tartozik, de nem találtam, melyiket használhatom magyarként. A Visa-nak nemzetközi ATM-keresője is van, ami szintén hasznos lehet. (Az általános árfolyam-kalkulátor appoknak meg persze se szeri, se száma, de ezek általában középárfolyamot adnak, ami az aktuális vásárlásunk esetén nem biztos, hogy pontos adatokkal szolgál).

 

Bajba kerültél vagy vitatkoznod kell külföldön?

Az egyik nagy biztosításközvetítő oldal ajánlotta figyelmembe az ingyenes "„ECC-Net: Travel” App (EFK-Hálózat: Utazási alkalmazás”-t, ami bonyolult neve ellenére fogyasztóvédelmi és jogi tanácsokat nyújt az Unióban, Norvégiában és Izlandon belül utazók számára, saját nyelvükön, így magyaroknak magyarul. "Vásárolt valamit külföldön, ami nem sokkal később meghibásodott? Problémája adódott az otthonról foglalt külföldi autóbérlés vagy szálláshely kapcsán? Késik a hazafelé tartó repülőjárata? Amennyiben a szabadsága nem úgy alakul, ahogy eltervezte, fontos tudnia, hogy miképp gyakorolhatja jogait. Sőt, mi több! Ki is tudja fejezni magát!" - ajánlja a magyar fogyasztóvédelem a figyelmünkbe az alkalmazást, ami főleg ott jöhet jól, ahol olyan nyelven kellene hirtelen kiállni magunkért, amit egyáltalán nem beszélünk, az általunk beszélteken pedig a helyi partner nem ért (vagy nem akar érteni). Androidra itt, iOS-ra itt tölthető le.

 

Utazási tippek itthon, ha az úti cél a magyar tenger…

Hazai vizekre evezvén, iOS-ra tölthető az ingyenes Balaton alkalmazás - időjárás, hajózási adatok, térképek, strandok, vízi rendészeti segélyhívási lehetőség és webkamerás képek. Néhány forint befizetése után érhető el pár extra, az alkalmazás angolul is működik.

Vitorlázóknak a BalatonSailing-et (szintén ingyenes) ajánlják (Androidra, iOS-re), ) A vízi mentők saját alkalmazásából, a Balatonhelp csomagból már csak a segélyhívás ingyenes, de ezzel egyetlen nagy virtuális piros gombbal kérhetünk indokolt esetben segítséget.

Továbbfejlesztették a 2015 óta elérhető Balatoni Gasztrotérképet is (aminek iOS és Android verzió is elérhető, a helyszínek egy részén pedig papíron is megszerezhetjük), az éttermeken túl találhatunk segítségével borászatokat,  szálláshelyeket, cukrászdákat (vagy akár pálinkafőzdét, de gyerekkel a többség, gondolom, ezt a helyszínt kihagyja).

Bicikliseknek igen hasznos a BikeRoute app  , ami ma már magyar útvonalakra is jól használható. Van benne útvonaltervezés több opcióval (leggyorsabb, kiegyensúlyozott, legcsöndesebb, legrövidebb... állítólag csak ritkán téved), navigálás Androidos (tehát telefonkönyvből kiválasztott) kontakthoz, vagy adott helyről, van benne hangos navigáció, akár lépésről lépésre, kereshetünk vele biciklitárolót, vagy a helyet, ahol a saját bicónkat hagytuk épp. Hasonló funkciókkal jól működik még a Bringamánia is, amit tavaly egészítettek ki a balatoni biciklis útvonalakkal. Akik pedig szeretnek túrázni, látogassák meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot - ők is saját alkalmazással segítik a helyszín bebarangolását.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai