Több mint kétezer gyerek versenyzett egyszerre a Nagy Digitális Kalandon

Több mint kétezer gyerek versenyzett egyszerre a Nagy Digitális Kalandon

M.anna | 2017.06.01 | Olvasási idő: 6 perc

A Nagy Digitális Kaland nevű országos logikai verseny helyi fordulóján a Városliget melletti Radnóti Gimnáziumban jártunk: ők adtak helyet ugyanis a 3-4. és 5-6. osztályosokból verbuválódott csapatok, majdnem 150 általános iskolás részvételével szervezett országos verseny helyi fordulójának. A verseny lebonyolítását a Logiscool programozóiskola vállalta magára: az ország 26 helyszínén megrendezett verseny valós időben történt, a gyerekek magukkal hozott eszközeiken oldották meg a titkos logikai feladatokat, a verseny pedig központi értékeléssel és pontszámítással zárult. Vermes Zsolttal, a zuglói Logiscool vezetőjével beszélgettünk arról, hogyan értékeli a versenyt szakmai szemmel.

Miért éppen a Logiscool szervezi a versenyt?

Vermes Zsolt:

"Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy minket választott partnernek a Vodafone."

Mind a két cég a saját szakterületén működött közre: a Vodafone a profi kommunikációt és a szülőknek szóló előadásokat biztosította, a Logiscool pedig a feladatokat és a keretrendszert, amiben a gyerekek dolgozni tudtak. Ez egy éles főpróba volt számunkra, ugyanis régóta szerettünk volna már egy nagy, országos versenyt.

Kihívást jelentett?

Vermes Zsolt: Eléggé, hiszen több mint 2000 gyermek versenyzett élőben 23 helyszínen Nyíregyházától Dunakeszin át Siófokig: egyszerre léptek be a rendszerbe és kezdték el a feladatokat.

Miben hasonlítottak a feladatok a Logiscool tananyagához?

Vermes Zsolt: A Logiscool egy programozó-iskola, hetente egyszer járnak hozzánk a gyerekek, azonos módszertan szerint tanulnak évről évre.

"Hiszünk abban, hogy a programozás egyben a logikai-stratégiai gondolkodást is fejleszti: ilyen típusú feladatok voltak a versenyen is, amikre előzetes ismeretek nélkül is válaszolni lehetett."

Titkos feladatok voltak, én sem láttam őket, és a verseny közben sem volt túl sok idő rájuk: 60 perc alatt 40-50 feladatot kellett megoldani adott idő alatt, ha tehát valamelyik nem sikerült, nem jelentett nagy visszaesést, lehetett tovább haladni.

Hány fősek voltak a csapatok?

Vermes Zsolt: Háromfős csapatok jelentkezhettek, 3-4. és 5-6. korosztályos bontásban. Csapatonként csak egy logiscoolos gyerek lehetett, hiszen aki évek óta hozzánk jár, már sokkal logikusabban gondolkodik, nem szerettük volna, hogy bármelyik csapat emiatt jusson előnyhöz. Volt egy-két technikai fennakadás, mivel a gépeket mindenki maga hozta, ez egy heterogén géppark, volt, ahol például frissíteni kellett a böngészőt – de hagytunk rá időt, és időben kiküszöböltünk minden problémát.

Mi lesz a helyi döntők után?

Vermes Zsolt: Ez egy egyfordulós verseny, tehát nem lesz „döntő”. Az országos eredményhirdetésre május 30-án kerül majd sor. Minden csapat elért egy pontszámot, amik még nem publikusak, ez alapján készült el az országos ranglista. A helyi eredményhirdetés után a Vodafone-székházban lesz majd mindkét korkategória országos eredményhirdetése és az ajándékok átadása.

Köszönjük a válaszokat!

Hogyan érezték magukat a versenyen résztvevő gyerekek és szüleik?

Az eredményhirdetést követő nagy felfordulásban sikerült beszélnünk a kategóriájukban bronzot elért Netmolyok csapat gyerekeivel, és egyikük édesanyjával, Ruskal-Klem Csillával.

A gyerekek zsibongtak, alig lehetett őket nyugton tartani. Izgalmasnak találták a versenyt: könnyedén indultak a feladatok, később azonban egyre nehezedtek, a vége felé az is előfordult, hogy ki kellett hagyniuk egyet-kettőt. Eddigre már kicsit „be is stresszeltek”. Nem kellett más, csak papír, toll: a logikai, térlátásos feladatokat ugyanis – mesélték – lerajzolva könnyebben meg tudták oldani. Nagyon szeretnék, ha sok ilyen verseny lenne, mert nagyon jól érezték magukat, izgalmasak voltak a feladatok, és legközelebb még ennél is sokkal jobbak lesznek, ígérik.  (A csapat az országos tízbe is bejutott).

Ruskal-Klem Csilla elmesélte, hogy a kisfia a helyi Logiscool diákja, itt szerzett tudomást a versenyről és szervezte be a barátait. A gyerekek láthatóan jól érezték magukat, ezért kifejezetten elégedett a versennyel. A biztonságos internetről szóló előadás érdekes volt, de számára nem mondott sok újat – viszont hasznosnak tartja, hogy meg lehet hívni az iskolákba is, mert vannak olyanok az ő környezetében, akinek szükségük lenne az előadáson elhangzottak ismeretére.

Május 30-án, a Vodafone székházában megtartott eredményhirdetésen kiderült, hogy a 3-4. osztályosok közül a miskolci „Codeprof”, míg az 5-6. osztályosok közül a dunakeszi „Három Giga”csapat vihette haza a fődíjat, résztvevőnként egy-egy tabletet. A második-tizedik helyezett csapatok okosórákat, VR-szemüvegeket vagy pendrive-okat kaptak, a résztvevő csapatok között pedig kisorsoltak egy-egy Logiscool tábort is. Nagy Digitális Kaland jövőre is lesz, a szervezők tervei szerint az eddiginél is több helyszínen.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai