Te szeretnél digitális szülői értekezletet?

Te szeretnél digitális szülői értekezletet?

Tünde | 2017.10.18 | Olvasási idő: 5 perc

Nem fölösleges hosszú órákat ülni a szülőin, ha online is megoldható lenne? Digitális szülő - digitális szülői értekezlet?

Múltkor ajánlottunk olyan applikációt, mellyel a szülői értekezleten megkönnyítjük a saját dolgunkat, és papírfecnik helyett a mobiltelefonunkba tudjuk menteni a fontos információkat. Ennek kapcsán felmerült a kérdés: van-e értelme egyáltalán a szülői értekezleteknek, ha digitális szülőként egyszerűbben is megoldható lenne a kapcsolattartás?

Emailes kapcsolat a pedagógusokkal

A mai, digitális világban jóval egyszerűbbé vált a kommunikáció: sok helyen már főleg emailben tartják a kapcsolatot a tanárok a szülőkkel. Mi például az osztály levelezőlistáján értesülünk a különböző programokról, iskolai szünetekről, ünnepekről, befizetnivalókról, a dolgozatok időpontjáról és egyéb fontos dolgokról.

Te szeretnél digitális szülői értekezletet?
A jegyeket e-naplóban követhetjük nyomon. Az ebédbefizetés is online zajlik már szerencsére – néhány gombnyomással be tudom fizetni a gyerekek ebédjét, ahelyett, hogy hosszú ideig állnék sorba a suli gazdasági irodája előtt hónapról hónapra.

Vannak olyan tanárok, akik Facebook- vagy Viber-csoportot is létrehoznak, és ott is meg tudják beszélni a felmerülő problémákat. Sokan nem is értik, miért kell évente legalább kétszer másfél-három órát ülni a szülői értekezleteken, ahol az elhangzó dolgok túlnyomó többsége elintézhető lenne online is.

Te még papírra jegyzetelsz a szülőin? Én nemcsak a sárga post-iteket száműztem azt életemből, de a jegyzetfüzeteimet is és a falra szerelt naptárakat is. Teljes lett a digitalizáció!

Viktória például így gondolja:

A szülőiken elhangzott dolgok szerintem 100 százalékát lehetne emailben vagy a Facebook-csoportban intézni. A szülői arról kellene, hogy szóljon, hogy minden szülőt egyenként behívatnak, és a tanári kar csak az ő gyerekéről beszél vele 10-20 percben. Ennek lenne értelme.

Hajnalka arról számol be, hogy Hollandiában náluk működik a rendszer: ott például nincs órákig tartó szülői. Amikor bemegy anyuka vagy apuka az iskolába, ott csak az ő gyerekével kapcsolatos dolgokat beszélik meg négyszemközt a pedagógussal.

Hollandiában tíz perc a szülői, mindenki kap időpontot külön. Tényleg be van tartva: csak a te gyerekedről van szó. Amit pedig tudni kell, arról online értesítést kapnak a szülők.

Zsolt arról panaszkodik, hogy a szülőin olyan dolgok kerülnek napirendre, amelyeket egyszer már megbeszéltek a levelezőlistán- Néhány szülő viszont  nem hajlandó haladni a korral, ezért a többieken csattan az ostor:

Kedvencem, amikor egy-két anyuka szándékosan távol tartja magát a világhálótól, amin a többi megbeszél dolgokat, majd a szülőin - vagy privátban a tanártól! - kérdezi, hogy miért döntöttek az ő háta mögött. Azután szülőin újra megbeszéljük ugyanazt, ugyanúgy, ugyanazzal az eredménnyel. A szülőin a szülők miatt kell sokat ülni. Én inkább a fogadóórát preferálom, ott az én gyerekemről van szó, a mellékes infókat pedig ugyanúgy meg tudja adni a tanár.

Z. a megoldást is tudja:

Egy levlista öt perc alatt elkészül. Újabb 15 perc alatt lehet meghívót küldeni a többi szülő mailcímére.

N. is támogatná a digitális megoldást:

MINDENT meg lehetne oldani távolról, digitálisan. NEM KELLENE SZÜLŐI – NINCS ÉRTELME.

Szerintem nem a szülői értekezlettel van a gond, én például szeretem tudni, kifélék-mifélék a gyerekeim osztálytársainak szülei. Valamint fontosnak tartom a személyes kontaktust is a pedagógusokkal. Ha én dönthetnék, nem a szülőit szüntetném meg, hanem igénybe venném a digitális világ nyújtotta lehetőségeket. Hogy minél kevesebb időt töltsünk fölöslegesen az értekezleteken. Az online is elintézhető dolgok helyett beszéljünk inkább arról, hogyan lehetne lehetőségeink szerint jobbá tenni a helyi oktatást. És tegyünk meg mindent azért, hogy a gyerekeink élvezettel szívják magukba a tudást olyan pedagógusoktól, akiknek szintén örömük van a közös munkában. Én támogatnám…

És te mit gondolsz?

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai