A te gyereked is nevel virtuális állatot?

A te gyereked is nevel virtuális állatot?

Prokee | 2017.08.21 | Olvasási idő: 5 perc
Prokee
44 éves
4 gyerek édesapja

Kamasz koromban, még a kilencvenes években hatalmas őrület volt a Japánból szalajtott Tamagocsi, ami szinte egyik osztálytársam tenyeréből sem hiányozhatott. Az elektromos kütyüben „élő” kis kedvenc (ami lehetett bármi, állatka vagy pokémon) evett, aludt, kakilt, hangulatingadozott, folyamatos törődést és figyelmet igényelt. A megfelelő gombok nyomogatásával nekünk kellett ellátni, ha pedig nem tettük meg, a figura egy idő után elpusztult és mehetett a fiók mélyére, vagy a kukába. A gyerekeim ma már a Tamagocsi utódjával, mobilos interaktív állatkákkal játszanak, ezerszer szebben grafikált karakterekkel, és szerencsére egyikük sem pusztul el, ha hat óráig feléjük sem néznek – de így is rendszeresen etetve vannak a kis dögök. Igen, több virtuális állat is van a telefonomon, most össze is számoltam a kedvenceket:

Tom és Angela

A My Talking Tom volt az első virtuális állatkáról szóló játék, amit a lányom felfedezett magának az androidos alkalmazások között. A legtöbb ilyen jellegű apphoz hasonlóan a macskagyereket nemcsak ellátni és nevelgetni kell, hanem tucatnyi minijáték is tartozik hozzá, amivel rengeteg pénzt lehet szerezni ételre, italra, stb. Tom amúgy szeretni való figura, és érzelmei is vannak: lehet boldog, álmos, és unatkozik, ha nem foglalkoznak vele. Ha viszont napi szinten kiszolgáljuk a szükségleteit, a cuki cica jóképű kandúrrá cseperedik - akinek van egy beszélős opciója is, és a saját hangján mindent visszamond, amit csak mondjuk neki.

Hasonló elképzelések alapján működik a My Talking Angela elnevezésű játék is, ha a két app közötti lényeges különbséget kellene kiemelnem, azt mondanám, Tom a fiúknak, Angela pedig a lányoknak való interaktív állatka.

Pou

Azok számára, akik nem hétköznapi lényt (kutyát, macskát, hörcsögöt) szeretnének nevelgetni a mobiltelefonon, a legjobb választás Pou. Ez a cuki karakter voltaképp egy űrlény - bár őszintén szólva, első ránézésre teljesen másra, konkrétan egy kakira asszociáltam vele kapcsolatban. Ahogyan a legtöbb virtuális állatot, őt is etetni, itatni, nevelgetni, „szeretgetni” kell, miközben lehetőség nyílik Pou alakjának, megjelenésének megváltoztatására, hogy egy igazán személyre szabott kedvencünk legyen. Felröppent egyébként az a hír a kamaszok körében, hogy ha a kis lény képernyőre potyogtatott kakáiból x számút összegyűjtünk, akkor egy Pou születik belőle, de ez teljes mértékben hoaxnak bizonyult. Szóval inkább takarítsunk, ettől az űrlény is boldogabb lesz, és pénzt is kapunk érte.

Moy

A jóég tudja, milyen állatka Moy, de a tojással szaporodó, eredetileg lila karakter így is a legkisebbek nagy kedvence. A későbbiekben természetesen őt is az elképzelésünk szerint alakítgathatjuk, változtathatjuk a színét, ruhákat, kiegészítőket vásárolhatunk neki, stb. Mindeközben persze nem szabad Moy esetében sem megfeledkezni arról, hogy egy szükségletekkel rendelkező lényről van szó, aki ugyanúgy igényli a mindennapi törődést, mint a többi interaktív cukiság.

Bubbu

Bevallom, Bubbu a személyes kedvencem, talán azért, mert imádom a dagadt, vörös macskákat – nekünk is van itthon igazi, nem virtuális. Igazából Bogyó is úgy került hozzánk, hogy kislányom beleszerelmesedett az interaktív változatába, úgyhogy kijelentette, neki pontosan ugyanolyan kell, mint amilyet már hetek óta nevelgetett. Igen, erre fel kell készülni: bár ideig-óráig nagyon szórakoztató mobilon keresztül nevelgetni egy lényt, a gyerek előbb vagy utóbb egy igazira fog vágyni. Ja, igen, Bubbu: olyan jó játékok vannak hozzá, hogy amikor a gyerek bealudt, volt, hogy éjfélig nyomtam a meccseket.

Vagyis ezek a játékok nem csak azoknak nyújtanak kitűnő szórakozási lehetőséget, akiknek nincs élő állatuk otthon - de elsősorban azoknak a családoknak ajánlom telepítésre, akik apró, óvodás korú gyereknek szeretnék szemléltetni, hogy miről szól a gondoskodás. Az appon keresztül megtanulható, milyen létfontosságú dolgokkal jár az állatnevelés, ami nem merül ki a dédelgetésben, hanem enni, inni is kell adni a házi kedvencnek, mi több, almot is kell cserélni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!