Szülinap a karanténban: így is lehet felejthetetlen az ünnep!

Szülinap a karanténban: így is lehet felejthetetlen az ünnep!

Judit | 2020.04.27 | Olvasási idő: 5 perc

Idén semmi sem olyan, mint megszoktuk: elmaradnak a színházi előadások, a koncertek – és a szülinapi bulik is. Mi, felnőttek még megbirkózunk ezzel valahogy, de a gyerekeknek, akik szerették volna meghívni a barátaikat, osztálytársaikat a születésnapjukra, nehezebb megmagyarázni, miért nem megy mindez. De mi lenne, ha nem maradna el az ünneplés, csak kicsit másként zajlana?

Az utóbbi hetekben mindenki felismerte, mi mindent lehet online is elintézni. Miért ne lehetne születésnapi bulit is tartani az online lehetőségek segítségével? Persze, a közös ünneplés remélhetőleg nem fog hosszú távon kikopni az életünkből. A virtuális világ most abban segít, hogy - ahogyan régen a távol levő barátokat, rokonokat vontuk be az egyébként személyes ünneplésbe – most, a megváltozott körülmények között, mindenki biztonságos körülmények között köszönthesse fel az ünnepeltet, de sem neki, sem a többieknek ne kelljen kimaradnia egy jó hangulatú szülinapi buliból.

Nem csak a munkahelyi meetingekre jók a chatprogramok!

Sokan eddig csak a munkahelyi meetingekre vagy a családi beszélgetésekre használták az olyan alkalmazásokat, mint a Zoom vagy a FaceTime, esetleg a Messsenger videochat-funkciója (ez utóbbi csak szűk körű találkozásokra alkalmas). Pedig ünnepelni is kiválóan lehet így, az ünnepelt barátai körében fújhatja el a gyertyát a tortán, és mindenki egyszerre köszöntheti fel. A zenés-táncos bulit is meg lehet így tartani, sőt, a nagyobbak trécselős partijának is otthont adhatnak az appok. A kicsik pedig akár együtt is elkészíthetik a finomságot, amivel ünnepelnek – például egy limonádét, amit az épp otthon levő gyümölcsökkel turbóznak fel gyerekbarát bólévá. Jó program lehet a virtuális térben a közös kreatívkodás is: a gyerekek otthon, egyszerre készítenek el egy apró tárgyat a mindenhol megtalálható alapanyagokból: vécépapír-gurigából, tojásos dobozból, színes papírból. Online játékparti is lehet a délutánból, a gyerekek együtt, online játszhatnak a kedvenc számítógépes játékaikkal, például a Minecrafttal.

Mint az igazi bulin

A mostani, anyagilag is feszített helyzetben nem mellékes az sem, hogy így szinte költségek nélkül lebonyolítható a buli. Ami lehet majdnem olyan, mint az „igazi”: az ünnepelt jó előre elkészítheti a virtuális meghívókat (például a Canva.com oldalon), amelyeket azután e-mailben küldhet el a meghívottaknak. A vendégek pedig virtuális ajándékkal kedveskedhetnek: elküldhetik az ünnepeltnek a közös kedvenc számaikból álló válogatást, vagy egy személyre szóló videófelvételt, amelyen verset mondanak, énekelnek neki, vagy egyszerűen csak elmondják a születésnapi jókívánságokat. A meghívottak szüleivel egyeztetve ezekből a köszöntésekből egy rövid klipet is össze lehet vágni, amit egyben kap meg az ünnepelt. De a neki szánt szabadkézi rajzokat, vagy apró kézműves tárgyakat is le lehet fotózni, amíg nincs mód a személyes átadásra. A lakást persze ilyenkor is fel kell díszíteni az ünnepi hangulat kedvéért, de az, hogy most csak akkor megyünk vásárolni, amikor nagyon muszáj, szárnyakat adhat a kreativitásnak.

Pár hete járta be a sajtót az a tweet, ami egy kislány, Katie 12. születésnapi „buliján” készült. Barátai autós felvonulással köszöntötték fel. Persze, ehhez elengedhetetlen volt a szülők összefogása.

Amit a szülőknek meg kell beszélniük

A virtuális vagy különleges meghívások mindig rejtenek néhány tisztázandó kérdést. Mielőtt a meghívók megérkeznek a címzetteknek, nem árt előzetesen beszélni a szülőkkel a terveinkről. Ahogy máskor, ilyenkor is érdemes megkérdezni, hogy „elengedik”-e a gyereket a virtuális buliba, és megengedik-e nekik a különböző chat-alkalmazások használatát (a Zoom-mal kapcsolatban például újabban egyre több biztonsági kérdés merül fel, így nem biztos, hogy minden gyerek szülei támogatják annak alkalmazását). Arra is érdemes rákérdezni, hogy a meghívottak családjában milyen eszközök állnak rendelkezésre: a beszélgetéshez, a köszöntéshez vagy a közös, otthoni kézműveskedéshez, zenés-táncos programhoz egy okostelefon is elég, de a komolyabb online játék-partik lebonyolításához már gépre van szükség – nem szerencsés, ha ilyenkor valaki kimarad a programból, így érdemes a közös időtöltést a szűk keresztmetszethez igazítani, vagy legalább valamilyen kompromisszumos megoldást találni. Arról is érdemes mindenkivel beszélni, hogy most ne tárgyi ajándékban, hanem valamilyen jópofa, online ötletben gondolkodjanak.

És a családi ünneplés?

A távolabb élő nagyszülők, rokonok a barátokhoz hasonlóan köszönthetik fel az ünnepeltet. A szűk családnak viszont most több tere van a közös ünneplésre: akár az iskolai feladatok halasztható részét is el lehet napolni az ünnepen, hogy több idő jusson egymásra. A torta is készülhet otthon a dolgok egyszerűsítése jegyében, és most van itt az ideje a családi, születésnapi játékpartinak, a kerti pikniknek, vagy a sátorépítésnek a nappaliban. A legfontosabb, hogy a szülinapos érezze: bár nem minden úgy megy, ahogy eddig megszokta, az ünneplés azért nem maradhat el!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai