Szórakoztató feladatok ovisoknak, hogyha nem lehet a játszóra menni

Szórakoztató feladatok ovisoknak, hogyha nem lehet a játszóra menni

Szonja | 2020.04.22 | Olvasási idő: 3 perc
Szonja
38 éves
2 gyerek édesanyja
Kapcsolódó cikkek

Az óvoda- és játszótérmentes időszakban előtérbe kerül az otthoni kézműveskedés: akinek nincsen módja arra, hogy biztonságos módon a szabadban töltse el gyermekével az időt, annak most még nagyobb segítséget jelenthetnek azok a módszerek, amelyekkel kevés – otthon általában fellelhető - eszköz segítségével, nagyon szórakoztató módon kreatívkodhatnak. Összegyűjtöttünk néhány olyan módszert és tárgyat, amelyet akár a már most is otthon található eszközökkel látványosat lehet alkotni óvodással. Aki magától nem kreatív, az is rengeteg ötletet találhat az interneten, amelyek segíthetnek lekötni a kicsiket.

Pöttyözős festés

Bár a fültisztító pálcika használata nem feltétlenül jó döntés, most mégis jól jöhet, ha van otthon egy csomaggal. A pöttyözős festési technikához ugyanis papírlap és festék mellett egy maréknyi fültisztító pálcikára van csak szükség. Gyakorlatilag bármilyen, otthon épp megtalálható festéket használhatunk a változatosan alkalmazható technikához. Előrajzolhatunk egy képet, például egy szál virágét, amelyen a szirmokat a festékbe mártogatott fültisztítóval történő pöttyözéssel alakíthatja ki a gyermek. Megrajzolhatjuk a teljes sziluettet, melyet a pálcikákkal színezhetnek ki, szintén pöttyözve. Össze is gumizhatunk tíz pálcikát, és ezzel a pöttyözőecsettel dolgozhatnak a picik, vagy nagyobbaknak segíthetünk szivárványt festeni is. Ehhez a szivárvány színeibe mártunk egy-egy pálcát, majd úgy fogjuk őket össze, hogy ahogyan a papíron végighúzzuk, szivárványt alakítsunk ki. 

Fessünk követ!

Ha más is olyan szerencsés, hogy egy erdei séta után a fél hegyoldalt hazaviszi kövek képében, annak újabb lehetősége akad az alkotásra. A kövekre szintén könnyen festhetünk, itt az akrilfesték sokkal jobb választás, mint a vízfesték. A legkisebbek szabadon festhetik a köveket – a pöttyözős technikával is keverhetjük ezt, de ecsetet is használhatnak, vagy akár szivaccsal is felvihetik a festéket azokra. A nagyobbak kedvenc mesefiguráikat, állatokat, virágokat is festhetnek a kavicsokra, kövekre, amelyek közül persze a nagyobbak a legalkalmasabbak erre a célra. 

Kirakós akármiből

Itt nem az elkészítés, hanem a játék lesz majd az izgalmas: ha vannak feláldozható fotóink, akkor készíthetünk belőlük kirakóst. A fotó, vagy bármilyen egyéb kép hátuljára rajzoljuk a mintát, amely alapján szét kell majd vágnunk a fotót. Ezt követően egyszerűen vágunk, majd készen is vagyunk. 

Ha tartósabb kirakóra vágyunk, akkor a feladathoz egy már megunt kirakósunkat is elővehetjük. Ebben az esetben a kirakós darabjait fektessük a képre, precízen pengével karcoljuk be a darabok alakját, majd ragasszuk a régi kirakósra a fotódarabokat. 

Ha nem fotót akarunk szétvágni, akkor bármilyen képet felvághatunk erre a célra.

Kísérletek otthonunkban

Biztosan nagyon nagy sikert aratunk, ha különböző kísérletekbe vonjuk be a kicsiket. Készíthetünk például házi vulkánt: ehhez víz, egy üveg vagy pohár, szódabikarbóna, ecet, mosogatószer és valamilyen festék kell. Az edényt kétharmadig töltsük fel vízzel, majd 3-4 evőkanál szódabikarbónát, egy evőkanál mosogatószert és ételfestéket-ujjfestéket-vízfestéket öntsünk hozzá. A vulkán kitörését majd az ecet hozzáöntése okozza. Próbáljuk könnyen tisztítható környezetben elvégezni a kísérletet.

Ha ételfestékünk és vágott fehér virágunk van, meg több napnyi türelemmel rendelkező gyermekünk, akkor a virág vizébe öntött festékkel megfesthetjük a szirmokat. 

Tanuljunk rajzolni!

Ha csak papír és írószer van otthon, akkor sincsen okunk csüggedni: a bájos illusztrációiról ismert Agócs Írisz rajzolni tanít Facebook-oldalán. Nyuszi, bárány, cica, már több mint húsz tagú állatsereglet vár kicsiket és nagyokat egyaránt.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai