Számítógépes játékok az utolsó pillanatban

Számítógépes játékok az utolsó pillanatban

Vica | 2016.12.21 | Olvasási idő: 5 perc

Ugyehogy, én megmondtam. De ha mégse jött össze minden, amit gondoltál, esetleg Ödönke kimaradt a listáról, vagy a saját gyerekednek mégis kéne még valami más, mint ami eddig összejött, íme, egy utolsó utáni pillanatban felvett körkép – játékok olcsón és drágán. Ha jót akarsz, menj érte a boltba, esetleg futárral kérd házhoz!

0-10.000 Ft

Ne nézzük le az „olcsó” játékokat! A tavalyi Mikulás például egy Lego Star Warst pottyantott PC változatban (kábé 3 ezer forint volt), ami rendkívüli népszerűségét a sok pályának, a sokféle figurának is köszönhette, de legalább ennyire annak, hogy két játékos egymást támogatva-erősítve lépkedhetett a történetben, egy darab árva billentyűzet segítségével. A fiam és jó pár évvel idősebb tesója tehát felfüggesztette az állandó cicaharcot, és kooperatív módban, nagy vihogással, néha a másik figuráját mozdítva (átnyúlva a billentyűzet másik felére) segítette egymást. Az Xbox –változatokban már nem csak Csillagok háborúja, de Gyűrűk ura vagy Harry Potter is van Lego változatban, hasonló játékfelépítéssel. Az idei Ébredő erő például 6 ezer kemény forintért érhető el jelenleg.

Az idei spúr Mikulás egy szupermarketben vette észre az ott mindössze ezresért kínált sorozatot – a játékokban irányíthattunk távolsági buszt (32 megálló, karbantartás, sebességek), repülőteret (teher, személy, biztonság…), az én választásom végül a magyar nyelvű Demolition Company-ra esett, ahol a kezdő vállalkozó egy db szerszámmal indul, hogy végül fél városok bontási munkálatait irányítsa – tapasztalat útján megszerezve az újabb és újabb eszközöket és megrendeléseket. Az online térben is megvásárolhatóak az amúgy jól felépített (és hálistennek egyáltalán nem agresszív, a gyereket mégis lekötő) játékok, van mentőhelikopter, farm, vagy vidámpark-menedzsment változat is.  , vagy a hiperolcsó vonatos verzió.

Számítógépes játékok az utolsó pillanatban

Ha valakinek van PS4 konzolja, most 10 ezer alatt láttam digitális flippert (Marvel Pinball Epic Collection Vol 1), hátha valakinek van kedve nosztalgiázni akár hajdani játéktermi élmények, akár hajdani, átflipperezett délutánok emlékét felidézni (szigorúan munkahelyen, ugye).  Ha pedig Xbox van a lakásban (esetleg a fa alatt), akkor ötezer körül kínálják a Minecraftot hozzá. Ha csak PC-nk van, még mindig nagyot megy a kecskeszimulátor (normál és nightmare verzióban), leárazták a SimCity 2013 magyar feliratos verzióját, vagy nézegethetjük a legálisan letölthető játékokat is 3-5 ezerért, amikért ki se kell tennünk a lakásból a lábunkat, igaz, a fa alá nehéz ilyet berakni. Én magam őszintén szólva a Minecraft Story Edition PC verziót kerestem, de azt a kevésbé biztató üzenetet kaptam, hogy előrendelhető, szállítási idő bizonytalan, ára kb. 7 ezer. Ugyanez PS3-ra vagy Xboxra gond nélkül kapható, hasonló áron.

 10-30 ezer Ft

Jó pár boltban 10 ezer alatt vagy körül van pár verzió a népszerű SIMS, FIFA és hasonló játékokból is, de ezek inkább már a következő kategóriába (10-30 ezer) tartoznak. Néhány bolt össze is foglalta 2016 újdonságait. 12-16 ezer forintért kínálja magát az Xbox-verziós FIFA17,  18-28 ezer körül a Forza Horizon (Ausztrália vad vidékein lehet vele száguldozni), hasonló áron kapható a PS4 Steep-je, de 20 ezer alatt van a népszerű Just Dance Xbox platfomra (sőt, a Disney Party verzió 10 ezer alatt), és alig lépi túl a tízest a Lego Marvel Avengers Xbox One is.

Ebben a kategóriában viszont rengeteg már a „felnőtt” játék.  Megnehezíti a szülő dolgát, hogy nagyon sok boltban lehet platform, gyártó, „most akciós” és hasonló címkék szerint válogatni, de korhatár szerint nehezebben, márpedig nagy döbbenetemre a „gamerebb” helyeken kapható játékok négyötöde minimum 16+, de inkább nagy piros 18-as karikát kapott, döbbenetesen sok ijesztő vagy erőszakos elemet tartalmazó történetekkel. És míg a fiatalabbaknak szóló online játékok közül ma már rengeteg céloz fiút-lányt egyaránt, a „nagy” játékok jó része még mindig főleg a fiúkat várja. Vajon lesz-e fordulat ebben az elkövetkezendő években? Mert a mai néhány évesek  - fiúk és lányok egyaránt – már egy teljesen más digitális szubkultúrába nőnek bele, mint mondjuk a kilencvenes évek kamaszai.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai