Anyaként számítógépes játék a hobbim

Anyaként számítógépes játék a hobbim

Tünde | 2017.08.10 | Olvasási idő: 3 perc

Múltkor arról írtam, hogy anyaként is szoktam online játszani – a saját szórakoztatásomra. Ezzel nem vagyok egyedül. Kismama ismerősöm, Gitta arról mesél, hogy régi szenvedélye, a World of Warcraft játék a mai napig az élete része – pedig közben férjhez ment és született már egy gyermeke is. Elítélendő lenne?

Második gyermekemet várom, így most egy kicsit megint jut időm egy régi hobbimra: a World of Warcraftra. Az a korosztály vagyok, amely először kapott tízéves kora körül számítógépet (anyukám munkahelyének köszönhettem az enyémet). A számítógépes játékok azóta kísérnek el: mindenfélével játszottam, leginkább a stratégiai és a gondolkodós-fejtörős kalandjátékokat szeretem. Sokáig azt hittem, majd kinövök belőle, nyilván felnőttként már nem fogok este a számítógép előtt játszani. Túlzásba sose vittem, azt a családom se hagyta volna, de kikapcsolódásnak nekem éppen jó volt”

- meséli az édesanya, aki így folytatja:

„Egyetemista éveim végén a férjem ismertetett meg a World of Warcrafttal, amely egy lenyűgöző fantáziavilágban játszódik, hatalmas és kiterjedt történet tartozik hozzá, és amit a férjemmel közösen tudtunk játszani. Mivel kevés közös hobbink van, ez lett az, közösen barangoltunk és kalandoztunk a játékban, közösek voltak a kihívások. Sőt, 2011 óta fordításokat is készítek a játékhoz. Közben a játékban és az interneten is megismerkedtem másokkal, akik ugyanezt a játékot játszották, és rájöttem, hogy beépíthető a játék könnyed hobbiként a felnőttek dolgos, családos létébe is. Nyilván nem én leszek soha a legprofibb játékos benne, de ez a játék nagyszerű lehetőség kínál arra az esetre is, ha csak naponta 1-2 órád van rá. És az sem baj, ha esetleg hónapokig nem játszol vele, felé se nézel, mert ugyanott folytathatod, ahol abbahagytad.”

Elítélendő?

„Nem célszerű rögtön elítélni azokat a szülőket és felnőtteket, akiknek a hobbija esetleg valamelyik számítógépes játék lenne. Ez ugyanis nem feltétlenül jelent egyet a zombulással és azzal, hogy valaki elhanyagolja a családját” – véli a játékos kismama.

Anyák a gép előtt

Nyilván egy nagyon szűk réteg a számítógépes játékot játszó anyukák (bár kérdezzétek meg magatokat, hogy szoktatok-e pasziánszt, aknakeresőt, szókeresőt, egyéb apró játékot játszani bármilyen kütyün), azonban én még nem találkoztam olyannal, aki ténylegesen veszélyeztette vagy elhanyagolta volna a gyerekét a játék miatt. Sokan ilyenkor abbahagyják – én is hosszú időre abbahagytam –, de vannak, akik a gyermek alvásidejét, 1-2 óra pihenőjüket erre használják, mert ez kapcsolja ki őket, ahogy mást esetleg a sorozatnézés vagy az olvasás

– mondta el Gitta a véleményét a témában.

Te melyik csoporthoz tartozol? Van időd/kedved/igényed számítógépes játékokra, amióta családod lett? Vagy sosem játszottál?

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai