Musical.ly: Rubint Réka lánya is erre tátog

Musical.ly: Rubint Réka lánya is erre tátog

Tünde | 2017.05.25 | Olvasási idő: 5 perc
Tünde
40 éves
3 gyerek édesanyja

Azt hittem, csak futó kaland lesz, egy újabb kérészéletű divathóbort, ám a lelkesedés hónapok óta töretlen: tizennégy és féléves lányom a Snapchat után több mint fél éve rágyógyult a Musical.ly-re és már kisebb testvéreit is megfertőzte. Én meg csak kapkodom a fejem, és ámulok az alkalmazás sikerén (világszerte több mint 50 millióan töltötték le) – a gyerek egyszerűen nem akarja megunni. A Musical.ly trükkök tekintetében is profi lett.

De mi is az a Musical.ly?

A Musical.ly egy videós közösségi oldal, én csak szelfitátikának hívom. Adott egy maximum 15 másodperces zenei részlet, melyre a telefon kameráját használva a felhasználó eltátogja a dalszöveget, majd effekteket tehet rá (gyorsítás, lassítás, ugratás, stb.), a kreatív minivideót pedig feltöltheti, megoszthatja vagy elmentheti magának (és visszanézheti „éneklő” önmagát ahányszor csak akarja).

A közösségi oldalon böngészve más felhasználók nyilvános videóit is meg lehet nézni, és egyetlen gombnyomással megalkotható ugyanennek a videónak a saját változata is. Az alkalmazásban le lehet kérdezni, hogy melyek a legnépszerűbb számok, és hogy egy adott zenét hányan dolgoztak fel. Össze lehet hasonlítani az egyes felhasználók videóit és inspirációkat, ötleteket lehet belőle meríteni, trükköket lesni az újabb kreatív minivideók elkészítéséhez.

Rendszerezve

Az alkalmazásban mappákba vannak rendezve a zeneszámok témák szerint (család, iskola, kaják, születésnap, stb.), ezekben a kategóriákban lehet keresni. A zeneszámokat akár a telefonról is fel lehet tölteni, ha nem lenne elég a több százezer előre feltöltött szám. Nemcsak zenére lehet tátogni, rengeteg magyar nyelvű szöveget lehet „feltátogni” XXXX-tól Győzikéig. Nemrég frissítették az appot, amely így már magyar nyelven is elérhető, sőt, iOS rendszer alatt többképernyős módban is felvehetők a videók, melyek utólag módosíthatók és vághatók is.

A Musical.ly trükkök tekintetében is profi lett.

A Facebookhoz hasonlóan a megosztott videókat lehet lájkolni, a felhasználókat pedig követni. (Az a menő, akinek sok követője és sok lájkja van.) A felhasználókat komoly rangsorba állítják ismertségük és népszerűségük alapján - meg lehet nézni, hogy egy adott helyen (pl. Magyarország) ki a legnépszerűbb, de globális listát is le lehet kérni a menőség alapján (naponta változik). LisaandLena-nak, egy amerikai ikerpárnak például 17,9 millió követője van, az egyik videójukra egy nap alatt 2,38 millió lájk gyűlt össze. Itthon a vezető „muser”, azaz Musical.ly felhasználó Shobert Norbi és Rubint Réka nagylánya, Lara, aki közel 120 ezer követővel büszkélkedhet, és gyakran vezeti a napi lájkgyűjtő verseny listáját. Az egyik videója például nemrég több mint 155 ezer lájkot kapott.

Szabályok

Amikor elkezdték használni a lányaim az alkalmazást, felhívtam néhány dologra a figyelmüket:

  • nem készíthetnek olyan felvételeket, amelyekben mutogatják magukat (még saját használatra sem!), és nem viselkedhetnek másokat megbotránkoztató módon
  • nem oszthatják meg, hol tartózkodnak
  • oda kell figyelniük a háttérre, ne legyen irgalmatlan kupleráj a hátuk mögött, ha például a szobájukban készítik a videót
  • benne vagyok a buliban és musicallyzhetünk együtt, de ezeket a felvételeket nem tehetik publikussá, csak a móka kedvéért csináljuk és a közös szórakozás a cél

Ha a gyereked elkezd musicallyzni, nem árt, ha te is képben vagy, hogy mi ez az alkalmazás. Fontos, hogy megbeszéld a gyerekkel a szabályokat és trükköket is is. Ne felejtsd el időnként ellenőrizni a feltöltött videóit (nem nyomozási szándékkal, hanem vele egyeztetve), és ha aggályos tartalmat látsz, beszélgess vele róla, hogy miért nem helyes. Nálunk már magától mutatja a lányom más felhasználók ciki videóit, és ő maga mondja el, hogy mi a gond a videókkal.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai