Rezeg, villog, csörög – téged hányszor zavar meg feleslegesen a telefonod?

Rezeg, villog, csörög – téged hányszor zavar meg feleslegesen a telefonod?

Villányi Gergő | 2019.06.04 | Olvasási idő: 4 perc

A telefonunk mindig kéznél van és mindenhová elkísér minket. Egy külföldi humorista a műsorában azt a kérdést tette fel a közönségnek, hogy mondjanak egy olyan helyiséget a házukban, lakásukban, ahová még nem vitték magukkal a telefonjukat. A csendet hallva hozzátette, ő se tudna ilyen mondani. Hozzászoktunk: okoseszközeink kényelmesebbé teszik az életünket, időt és energiát spórolnak meg nekünk, ha szórakozásra vagy tudásra vágyunk, segítenek, de vészhelyzetek esetén is hasznosak. Mindezen jó tulajdonságok mellett azonban tudatosítanunk kell, hogy negatívuma is van annak, hogyha a „fél szemünk” mindig a telefonunkon van.  

Harc a figyelemért

Csöng-rezeg a telefonunk, ha üzenetet kapunk, ha lemerül az akkumulátor, ha frissítések, hírek érkeztek, vagy ha elmulasztottunk egy hívást. Naponta akár száz értesítést is kaphatunk a közösségi oldalaktól és a különböző applikációktól. De hogyan koncentrálunk, mélyedünk el a feladatokban, ha újra és újra megtörik a figyelmünk? Hogyan tudna a tanulásra figyelni a gyerek, aki „olykor-olykor” ránéz a telefonjára?

Ki kell mondanunk: nem minden értesítés fontos. A digitális egészséggel kapcsolatos intézkedések között kiemelt fontosságú, hogy beállíthassuk, milyen értesítésekre vagyunk tényleg kíváncsiak. A közösségi oldalak minden alkalmat megragadnak, hogy egy villogással, csengéssel vagy rezgéssel jelezzenek nekünk. Ez azonban eltereli a figyelmünket és megtöri a koncentrációnkat, főként, ha elmélyülést kíván meg a feladat, amit végzünk.

Az értesítések agyunk jutalmazó központjára is hatnak, ugyanis amíg nem ellenőriztük mit kaptunk, addig a „kis csomagban” bármi lehet. Legtöbbször egy érdektelen programajánló vagy információmorzsa lapul mögötte, miközben mi abban bízunk, hogy felvettek bennünket az álom munkahelyünkre vagy megnyertük a versenyt, amire egy hónapja pályáztunk.

A kíváncsiság és a lehetséges jó hírek miatt érzékenyen reagálunk az értesítésekre, de már számos kutatás vizsgálta, hogy mindez megosztja és elvonja a figyelmünket. Szétforgácsolja a napjainkat.

Rezeg, villog, csörög – téged hányszor zavar meg feleslegesen a telefonod?
Csak rápillantok…

Egy el nem olvasott e-mail kb. 10%-kal csökkenti a kognitív kapacitásunkat és egy baráti kávézásnál a figyelem nagyjából 15-20%-át vonja el egy asztalra helyezett telefon.

Emellett lerövidíti a beszélgetések hosszát a figyelemmegosztás miatt és az érzelmi kapcsolódást is csökkenti, mivel a megzavarás kizökkent minket, főként akkor, ha látjuk, hogy értesítést kaptunk. 

Hogyan lehetünk tudatosak?

Néhány hasznos szempont, amire figyelj, és tanítsd meg erre gyerekeidet is:

-    A képernyőkből érkező kék fény és az agyunkat felvillanyozó játékok, filmek, hírfolyamok megnehezítik az alvást, ezért lefekvés előtt 1-2 órával már ne használjuk okoseszközeinket, sokkal jobb, ha egy könyvet vagy újságot olvasunk helyette.

-    A családi programok, étkezések és beszélgetések közben tegyük félre a telefonokat, mondjuk egy nekik szánt kis kosárba, ne kapkodjuk fel, ha értesítést jelez.

-    Ha úgy érkezünk egy találkozóra, hogy fontos hívást vagy üzenetet várunk, akkor jelezzük ezt, más esetben pedig halkítsuk le, vagy némítsuk el a telefont, hogy ne zavarjon meg minket. Ugyanígy kapcsolják ki a gyerekek az eszközeiket, ha tanulnak vagy éppen offline játékokat játszanak.

-    Nézzünk utána a közösségi oldalakon, hogy hol lehet beállítani az értesítéseket és szabjuk személyre azt, mire vagyunk igazán kíváncsiak, a többit pedig kapcsoljuk ki.

-    Amikor csak lehetséges szervezzünk offline programokat és a találkozásokat, beszélgetéseket ne chaten, hanem személyesen éljük át.

-    Nézzük át az applikációkat a telefonunkon és a feleslegeseket töröljük le.

-    Beszélgessünk arról a családban, hogy milyen hatással van ránk a digitális világ és az ehhez kapcsolódó eszközök, és legyen téma az előnyök, hátrányok megvitatása is.

Ha túlzásba visszük okoseszközeink használatát, az online világban barangolva, akkor a családunkkal, barátainkkal töltött időt áldozzuk fel, ezért és kevesebb időnk marad offline programokra, élményekre, de a testmozgásra is. 

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai