Regisztráltam a Pinterestre, mert jelmez kellett a gyereknek

Regisztráltam a Pinterestre, mert jelmez kellett a gyereknek

Vica | 2017.02.28 | Olvasási idő: 6 perc

- Jövő hétre kellene 128-as Star Wars jelmez. - Sajnos már nincsen ez a méret, se Darth Vader, se Jedi lovag, se klón katona… Ezt a párbeszédet vagy három jelmezkölcsönzővel folytattuk le, sajnos egyikük sem tudott segíteni – nyilván minden második kisfiú ilyesmire vágyik mostanság a farsang farkán, és a kölcsönzők nem bírnak a kereslettel. Persze venni még (legalábbis a netes oldalak szerint) lehetne még – már ha lenne vagy jó 12-15 ezer forintom a bulira. De álarcunk-lézerkardunk valami korábbi esemény folytán van már, arra nem költenénk megint… Nem lesz farsangi jelmez?

Namármost. Gyerekkoromban ugyan majdnemhogy elvárt volt a saját kézzel készített jelmez, de hálistennek kipusztult a lányom óvodáskora idejére, legnagyobb örömömre, ugyanis kétbalkéz vagyok, és a türelmemnek is lenne hova fejlődnie. Most azonban úgy tűnt, nincs mese: klónkatona-jelmez gyártással töltöm a hétvégét, tekintve hogy jövő héten az elsőben farsangi bál van, némi átszervezés után pont a fiam szülinapján, ezt aligha hagyhatom ki. Tizenötezrem ugyanakkor nincs valamire, ami életében egyszer van rajta. Tavaly, azelőtt és azelőtt megúsztuk valahogy – sikerült összerakni a kért holmikat itthon található dolgok kombinációjával, volt a gyerekem katona (a nagyapja pilótasapkájával kiegészítve), kalóz, vagy épp távol-keleti harcművész (azóta egyetemistává nőtt unokaöcsém hajdani ruházatában). Klónkatonára emlékeztető ruha ugyanakkor nincs, Darth Vader-köntösként meg a nővére fekete (de illúziórombolóan zöld szegélyű) fürdőköpenyével meg nem is mertem próbálkozni, megvető arckifejezés lett volna a válasz.

Na, jó, de akkor legalább tervezni ne kelljen, hol van valami minta?

Magyarul kezdtem, de ott nem volt túl nagy felhozatal, akkor hajrá a nemzetközi terep. Ohó, íme, egy cucc, állítólag beszerezhető vastag kartonpapír-féleségből, de félpercnyi kutakodás után regisztrációra szólított fel a szoftver, cserébe a gondosan dokumentált leírás teljes, részletgazdag, fotóval illusztrált változatát kapom. Mire észbe kaptam, már lett is egy Pinterest accountom, túl sok adatot tulajdonképpen nem kértek. Mondjuk az ingyenes változat nem is kínál mindent, a kinézett jelmez előállításához szükséges instrukciókat például LETÖLTENI már csak ún. prémium szolgáltatásként lehetett volna.

Bár sokak szerint a fotók jó része profiktól származik, nem kevés gyakorlás és szerkesztés után (ezért amatőröknek vagy elkészíthető, vagy nem), a hely mégiscsak a világ egyik nagy „tudásmegosztója” - irtózatos mennyiségű recept, frizura, csináld-magad lakberendezés vagy ruházat, nem is szólva a rengeteg egyéb „kézműves technika” lépésről-lépésre bemutatásáról. Persze a klasszikus, erre a célra létrehozott oldalnak mára már keményen versenytársa lett az egyre profibban használt Youtube és a videók Facebook-megosztása, a Youtube-videókon azért ritkán találunk méretarányos szabásmintát, anyagfelsorolást, és ha esetleg vannak kétségeink a leírás használhatóságával kapcsolatban, akkor mindjárt (kommentben) nézegethetjük, hogy sikerült azoknak az embertársainknak a munkája, akik már eme leírás és fotómelléklet alapján vágtak bele.

Amatőrök vagy profik?

Megdöbbentő, micsoda valóban jól követhető, profi leírásokat tesznek közzé az állítólagos „amatőrök” teljesen ingyen. Az egyik Jedi-köpenynél például részletes, de tömör leírás van a VARRÁSSAL verzióra, és a VARRÁS NÉLKÜL változatra is, ha valakinek mondjuk nincs varrógépe.

Na, persze itt sem árt észnél lenni. Mivel a világ minden tájáról találunk fenn leírásokat, könnyen meglehet, hogy a tökéletes kivitelezést lehetővé tevő, kifejezetten házibarkácsolásra gyártott anyagokat vagy eszközöket itthon vagy nem is lehet kapni, vagy esetleg annyiba kerülnek, hogy ennyiből már meg is vehetnénk a kész cuccot – persze akkor nem dicsekedhetünk vele, hogy mi készítettük.

Én valahol a papír (origami!) Millenium Falconnál hidaltam le teljesen (az infografika szerint kevesebb mint 12 hajtás…), a Nagylány az „unikornis” körmöket csodálta hosszan, én végül is maradtam a mediterrán spárga receptnél, ha a tavasz valóban kitör hamarosan, és májusra valóban mindenfelé friss spárga kapható majd. Főzni ugyanis jobban tudok, mint kézműveskedni.

Klónból Darth Vader

Mert a klónkatonából végül Darth Vader lett (némi tétovázással a Jedi lovag felé), mert fekete anyag volt legkönnyebben szerezhető, és nem is én készítettem el, hanem Kriszta, régi kollégánk barátnője, aki nagymamaként váltott különleges holmik kézműves készítőjévé, egyedi ruhákkal, takarókkal és hasonlókkal, köztük jelmezekkel is. Ahogy a telefonba nevetve megjegyezte: megtalálta álmai hivatását, velem ellentétben nem görcsöl rajta, hanem élvezi.

Viszont javaslom neki, tegye fel alkotásait a Pinterestre is a Facebook-oldal után. Ha nem is tekinthető teljesen amatőrnek, valahol mégiscsak hobbiként indult neki is ez az egész, mint a Pinterest-művészek nagy százalékának. Eredeti szakmája ugyanis villamosmérnök.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai