PlayIT: a konzoloktól a Cosplay-ig

Vica | Olvasási idő: 6 perc

Vica

Kor: 48 Gyerekek száma: 2
"Az informatika természetesebben veszi körül a gyerekeimet, mint engem gyerekkoromban nyaranta a kiscsibék. Szívügyem a lányok érdeklődésének felkeltése az informatika, távközlés, programozás iránt."

Kimentünk egy nyolcévessel és egy csapat tinédzserrel a PlayIT kiállításra. Mit láttunk? Sok mindent, főleg sok „k” betűvel kezdődő dolgot: konzolokat, kütyüket, kosztümöket.

Konzolokat

elsősorban még mindig ezekről szólt ez a két nap. Bár több pavilonban párhuzamosan zajlottak az események, nem tudtunk olyan irányba fordulni (talán a kijáratot kivéve), ahol ne láttunk volna legalább 4-5 játékkonzolt (PS-t, Xbox-okat, Nintendo eszközöket…), és mögöttük feszülten figyelő vagy nagyokat vihogó gyerekeket és felnőtteket.  Játék mindenkinek akadt rajtuk: a legkisebbeknek állatkás vagy Lego-figurás kalandok, a nagyobbaknak fantasy-világok és Star Wars minden mennyiségben. A felnőtteknek harci küldetések, versenyautók, esetleg foci.

Kocsikat

– voltak valódiak is, bár a tavalyi versenyautókkal idén nem találkoztam. Könnyebb volt ugyanakkor hozzáférni a verseny- és terepautó-szimulátorokhoz, ahol valódi élményt nyújthattak a valódi pedálok, kormánykerék használatával végigkerekezett, csodás grafikával felturbózott virtuális pályák. A fiamnak egyelőre nem adnék még jogosítványt – hamar fejreállt a legtöbbel, behajtva különféle sétálóutcákba, néha kikötve egy méretes fán vagy sziklán. Ha valaki megunta az autókat, vezethetett virtuális helikoptert, szupergyors motorcsónakot (szinte éreztem a tenger illatát és az arcomba csapó hullámokat, olyan valósághű tájat varázsoltak köré), kisebb-nagyobb repülőgépeket, esetleg banthát vagy lovas szekeret is. De volt persze valódi drón is.

PlayIT: a konzoloktól a Cosplay-ig

Kiegészítőket

– bár talán kisebb létszámban, de még bőven akadtak standok, ahol VR-eszközöket, különleges egereket, gamer székeket, óriáslepedő méretű hajlított monitorokat, elképesztő hangzást (és hangerőt) ígérő fej-és fülhallgatókat lehetett kipróbálni. Akinek megtetszettek, a legtöbbet mindjárt meg is lehetett venni, már ha valaki vitt magával negyven-ötvenezer forintot. Aki nem vitt, még mindig kaphatott számos ötletet karácsonyra „kocka”, zenerajongó vagy „játékos” családtagok számára.

Kis kütyüket

– a tavalyi visszafogottság után visszatért a Nintendo, egy vadonatúj „switch” eszközzel, ami otthon és úton is használható, illetve tévéhez csatlakoztatva nem csak az apró képernyőn élvezhetjük a játékot. A táblagépre vagy nagy mobilra emlékeztető konzolon két leválasztható, úgy nevezett Joy-Con kontroller található, amit önmagában, vagy egy egyesített új kontrollerként is használható. Az önállóan is használható kijelző mellé jár egy dokkoló is, ezzel lehetséges a tévéhez kötve játszani és feltölteni a konzolt. A jó öreg Mario meg néhány játékra összeállt a Rabids nyulaival, az eredményt meg lehet tekinteni például itt.

PlayIT: a konzoloktól a Cosplay-ig

Katonákat és katonásdit

– természetesen jelen voltak a „nagy” játékok, az Assassin’s  Creed, kalandozhatunk virtuálisan az ókorban vagy Tom Clancy világában, és Dunát lehet rekeszteni Star Wars alapú történetekkel és küldetésekkel is. A katonák azonban nem csak virtuálisan voltak jelen. Toborzóstandot állított a Magyar Honvédség, a bátrak mindjárt egy kis „kommandós kiképzést” is kipróbálhattak. De be lehetett állni valós lézerharcba is valódi fedezékek mögül. A fiamnak, akárcsak a legtöbb versenyzőnek, percek alatt fogyott el a 40 „élete”. Voltak valódi fegyverek és filmkellék-jellegűek is, két-három Star Wars-jelmezes fehér klónkatona például mindenféle sportgyakorlatot csináltatott egy csoport tizenkét éven alulival.

Kerge birkákat

– a Let’s dance sorozatból ez a birka volt a legnépszerűbb, mindig ugrált előtte legalább két-három kislány, egész nagyocskák is. Lehetett persze „rendes” tánccsoportra is mozogni kicsit, de a birka vasárnap délután egyszerűen verhetetlen volt.

PlayIT: a konzoloktól a Cosplay-ig

Kosztümös-jelmezes alakokat – (Cosplay)

idén is rengeteg fotólehetőséget nyújtottak a beöltözött figurák: volt köztük nyuszi, tagbaszakadt viking harcos, hatévesnél nem idősebb Leia hercegnő, a fantasy-világok tündéi, boszorkányai és harcosai. Kisebbik gyerekem nagy örömére viszont kimentek a divatból a zombik és a Walking-Dead figurák, akiktől két éve még sikítva menekült.

A cosplay a „costume play” kifejezés rövidített formája, az előadó-művészet egy ága. Az általában kívülálló résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy-egy filmszereplőt, képregényhőst, rajzfilmfigurát, koncepciót megjeleníteni. A jelmezt készítő, illetve viselő személyek, a cosplayerek.

Forrás

Kiskorúakat

– tényleg a tíz az új tizennégy, nemcsak az ifjúsági olvasnivalók terén. Egyre több és egyre kisebb gyerek jelenik meg a korábban „fiú” és húsz év körüliekre kalibrált gamervilágban, ahogy egyre több eszközt, játékot terveznek egyenesen számukra. Arról se megfeledkezve, hogy ők lesznek a jövő programozói, robotszakemberei vagy biztonsági szakértői is, fiúk-lányok vegyesen. A srácok pedig videóznak, autogramot kérnek, csatáznak és avatárokat terveznek. El se képzelve, milyen lehetett annak a generációnak, akiknek már több volt a szabadideje, mint a korábbiaknak, de jóval kevesebb szórakozási lehetőséggel – ezért elkezdték építeni ezt a mostani virtuális univerzumot.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai